Evropa

Međunarodni samit koalicije dronova početkom sledeće godine u Letoniji: Prioritet pomoć Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

18:19

Međunarodni samit koalicije dronova početkom sledeće godine u Letoniji: Prioritet pomoć Ukrajini
Međunarodni samit koalicije dronova početkom sledeće godine u Letoniji: Prioritet pomoć Ukrajini - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Početkom sledeće godine u Letoniji će biti održan međunarodni samit posvećen promovisanju aktivnosti koalicije dronova izjavio je letonski ministar odbrane Andris Spruds.

"Da bi se pomoglo Ukrajini da stekne prednost u korišćenju dronova, stvori pouzdane lance snabdevanja komponentama i razvije proizvodnju dronova u zemljama NATO-a, neophodno je promovisati aktivnosti koalicije dronova i razmene informacija o inovacijama u oblasti bespilotnih letelica", rekao je on na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, prenosi Delfi.

Spruds je naglasio da će samit u Letoniji okupiti rukovodstvo koalicije, stručnjake iz različitih zemalja, predstavnike država i industrije dronova.

On je napomenuo da je Letonija zaključila sporazum sa Ukrajinom o obuci ukrajinske vojske u upravljanju dronovima, a 2025. zemlja će koaliciji dronova izdvojiti 20 miliona evra.

Takođe je pozvao članove Kontakt grupe da podrže Ukrajinu tako što će joj obezbediti dronove i dati finansijski doprinos koalicionom fondu za podršku proizvodnji novih bespilotnih letelica.

Češka se 22. jula zvanično pridružila međunarodnoj koaliciji za obezbeđivanje bespilotnih letelica za Ukrajinu, na čelu sa Letonijom i Velikom Britanijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa