Evropa

Budanov: Telegram je pretnja nacionalnoj bezbednosti, nisam za ukidanje već za "personalizaciju" kanala

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

23:33

Budanov: Telegram je pretnja nacionalnoj bezbednosti, nisam za ukidanje već za "personalizaciju" kanala
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirilo Budanov ocenio je danas da je Telegram mesindžer pretnja ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti.

"Nikada se nisam plašio da to kažem. Telegram je realna pretnja nacionalnoj bezbednosti. To kažem apsolutno direktno, čak smo i dokumentovali", rekao je Budanov, prenosi agencija Suspilne.

Prema njegovim rečima, Telegram je, prema zvaničnim istraživanjima, postao glavni izvor informacija za društvo.

On je međutim naveo da nije za to da se ovaj društvena mreža u Ukrajini "jednostavno ukine".

"Inače, ovo je prilično teško izvodljivo, ali je moguće. Zalažem se da sve ove Telegram kanale, kako kažu, 'personalizujemo'. Pa, ako želite, da emitujete neku vest, molimo vas da se registrujete kako bi svi znali da je ovaj kanal registrovan na Ivana Ivanoviča, državljanina Ruske Federacije, koji živi u Moskvi. Ili od strane državljanina Ukrajine. I onda čovek ima ličnu odgovornost za ono što tamo plasira", objasnio je Budanov.

Osnivač i izvršni direktor Telegrama Pavel Durov priveden je 24. avgusta na pariskom aerodromu Burž. 

On se u Francuskoj suočava sa brojnim optužbama za saučesništvo u vođenju onlajn platforme koja omogućava nelegalne transakcije organizovane kriminalne grupe i odbijanje da sarađuje sa vlastima. Optužbe uključuju terorizam, trgovinu drogom, prevaru, pranje novca i zlostavljanje dece, a Durovu preti kazna do 20 godina zatvora.

Ukrajinske vlasti su i pre hapšenja Durova upozoravale na opasnost od Telegrama. 

Načelnik Glavne uprave za elektronsko i sajber ratovanje Generalštaba Ivan Pavlenko izjavio je da je moguće da tu društvenu mrežu kontrolišu ruske specijalne službe, navodi ukrajinska agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa