Nauka

Budući prirodni satelit naše planete luta svemirom: Krajem septembra Zemlja će na kratko dobiti još jedan "mesec"

Komentari

Autor: Gizmodo

15/09/2024

-

14:34

Budući prirodni satelit naše planete luta svemirom: Krajem septembra Zemlja će na kratko dobiti još jedan "mesec"
Budući prirodni satelit naše planete luta svemirom: Krajem septembra Zemlja će na kratko dobiti još jedan "mesec" - Copyright Pixabay/urikyo33

veličina teksta

Aa Aa

Jedan mali asteroid ući će u Zemljinu orbitu krajem septembra i kružiti oko naše planete nepuna dva meseca, što znači da ćemo, barem na kratko, imati dva prirodna satelita.

Naš budući mini-mesec je asteroid po imenu 2024 PT5, koji je otkriven 7. avgusta zahvaljujući ATLAS sistemu.

Objekat je na takvoj putanji da će privremeno biti "zarobljen" u Zemljinoj gravitaciji i to od 29. septembra do 25. novembra. 

Prema proračunima Karlosa i Raula de la Fuente Markos, istraživača Madridskog univerziteta Komplutense, za to vreme opisaće samo jednu kružnicu oko naše planete, pre nego što nastavi dalje svojim putem.

Asteroid ima samo deset metara u prečniku, tako da neće moći da se vidi golim okom, a ni uz pomoć običnih "kućnih" teleskopa, piše Gizmodo.

Prema radu koji su naučnici objavili u Istraživačkim beleškama Američkog astronomskog društva, retko se dešavalo da naša planeta ima "dva meseca", ali je takvih događaja ipak bilo.

Primera radi, jedan mini-mesec našao se u orbiti Zemlje u julu 2006. i tu ostao oko godinu dana. Takođe, jedan je kružio oko naše planete nekoliko godina, pre nego što će uspeti da umakne njenoj gravitaciji u maju 2020. 

Istraživači sumnjaju da je najnoviji budući saputnik naše planete potekao iz pojasa astroida poznatog kao "Ardžuna".

Ako propustite priliku da vidite 2024 PT5, dobićete još jednu šansu da ga "uhvatite", jer će se ponovo naći blizu nas 9. januara 2025. Posle toga, neće se približavati sve do 2055.

Komentari (0)

Magazin