Evropa

Uhapšeni tinejdžeri, jedan poreklom iz Severne Makedonije: Šta se zna o planu napada na koncert Tejlor Svift u Beču

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

11:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bečki deo turneje "Eras" pop zvezde Tejlor Svift otkazan je nakon što je otkriven plan za teroristički napad na stadion na kom je trebalo da se održe koncerti. Policija je uhapsila dve osobe - od 17 i 19 godina - osumnjičene da su navodno planirale napad, a koje su se poslednjih nedelja zaklele na vernost Islamskoj državi.

Kod uhapšenog 19-godišnjaka, poreklom iz Severne Makedonije, u kući je pronađena hemijska supstanca, za koju generalni direktor javne bezbednosti Austrije Frankc Ruf kaže da je najverovatnije sredstvo kojim je planirao da izvede napad, prenosi Reuters.

"Naravno, istražujemo i šire okruženje", rekao je Ruf, naglasivši da je pretnja napada svedena na minimum ovim hapšenjima.

Šta je policija našla u kući osumnjičenih

Pretresom kuće osumnjičenog u gradu Ternic u blizini granice sa Mađarskom policija je došla do dokaza o "konkretnim pripremnim akcijama", rekao je Ruf, dodavši da su konfiskovane hemijske supstance i tehnički uređaji.

List "Kurier" citira izvore bliske istrazi koji kažu da je osumnjičeni ukrao hemikalije na svom radnom mestu i da je napravio bombu. 

Unsplash

Ilustracija

Prema njihovom pisanju, 19-godišnjak je planirao da automobilom uleti u gomilu, koja je trebalo da se okupi ispred stadiona zbog koncerta, a navodno je razmatrao i upotrebu mačeta i noževa.

Zbog pretraživanja područja oko kuće osumnjičenog evakuisano je šezdeset domaćinstava. 

Osumnjičeni tinejdžeri radikalizovani su putem interneta, tvrde iz policije, navodeći da se 19-godišnjak zakleo na vernost novom lideru Islamske države prošlog meseca. Policija je takođe ukazala na ulogu koje su društvene mreže imale u tom procesu, kao i u planiranju napada.

"Komunikacija sa izvršiocima se obično odvija u šifrovanoj formi", kako bi prikrili razgovore od rutinskog kontraterorističkog nadzora, rekao je za novinare Ruf.

Zabrinjavajuće veliki broj tinejdžera u redovima Islamske države

Poslednjih meseci broj slučajeva u kojima se onlajn ćaskanje između mladih pretvori u planiranje akcije u stvarnom životu postao je alarmantan. Studija koju je sproveo stručnjak za terorizam Piter Njuman, o kojoj je pisao CNN, pokazala je da tinejdžeri čine gotovo dve trećine uhapšenih u Evropi u poslednjih devet meseci, u situacijama koje su povezane sa Islamskom državom.

Studija koja je proučavala 27 napada i osujećenih planova za teroristički akt povezanih sa ISIS-om od oktobra prošle godine pokazala je da je od 58 osumnjičenih, 38 je bilo uzrasta između 13 i 19 godina. Evropski bezbednosni zvaničnici su za CNN potvrdili većinu tih podataka, koje je Nojman prezentovao kao profesor Studija bezbednosti na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Prema podacima Europola, broj napada i planiranih napada se učetvorostručio od 2022. godine, a Nojman ukazuje na još jedan slučaj u Austriji, kada je u maju ove godine u Gracu uhapšena 14-godišnja devojčica iz Crne Gore, nakon što je kupila nož i sekiru navodno planirajući napad. U njenom računaru kasnije su pronađeni materijali povezani s Islamskom državom.

Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

 "Ernst Happel" stadion

Tinejdžeri su takođe uhapšeni tokom bezbednosne kontrole u susret Olimpijskim igrama u Parizu. Naime, krajem maja 18-godišnji mladić čečenskog porekla optužen je za terorističko zločinačko udruživanje, zbog navodnih planova da napadne posetioce Igara u Sent Etjenu.

Pre toga su dva tinejdžera uhapšena na severoistoku i jugu Francuske, zbog navodnog planiranja terorističkog napada, ali je nejasno koga su želeli da targetiraju.

I nemačka policija je takođe objavila da su tinejdžeri bili uključeni u terorističko udruživanje, pa su tako u Dizeldorfu uhapšene dve devojčice od 15 i 16 godina, kao i 15-godišnji dečaka, optuženi za terorističke napade. Istog uzrasta bili su dečaci iz Švajcarske i Italije, koji su navodno hteli da izvedu bombaški napad u Švajcarskoj uz podršku ISIS-a.

Na koncertima Tejlor Svift očekivalo se 170.000 ljudi

Tejlor Svift je trebalo da izvede koncerte u okviru svoje "Eras" turneje u četvrtak, petak i subotu i to na "Ernst Happel" stadionu u Beču, ali su organizatori koncerta Barracuda Music odlučili da otkažu sva tri događaja. Očekivalo se da će nastupi popularne pevačice privući ukupno oko 170.000 ljudi, a svi oni koji su već kupili karte, dobiće povraćaj novca.

Tanjug/AP/Scott A Garfitt

 

Svift je na društvenim mrežama izrazila tugu što će propustiti druženje sa svojim obožavaocima, a austrijski kancelar Karl Nehamer napisao je na svom "X" nalogu da je "otkazivanje koncerata gorko razočaranje za sve njene fanove u Austriji".

"Situacija oko, kako deluje, planiranog terorističkog napada u Beču bila je vrlo ozbiljna", naveo je on, ali je dodao i da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji policije, austrijske i međunarodne obaveštajne službe "pretnja rano prepoznata" i "sprečena tragedija".

Guardian piše da je 2017. 22 ljudi ubijeno kada je bombaš samoubica napao publiku koncerta Arijane Grande u Mančesteru. Napadač po imenu Salman Abedi detonirao je bombu na kraju koncerta, kada je na hiljade mladih počelo da napušta arenu.

Takođe, u novembru 2020. osuđeni simpatizer grupe Islamska država u centru Beča je iz vatrenog oružja ubio četvoro i ranio 23 osobe, pre nego što ga je policija ubila. To je bio prvi smrtonosni džihadistički napad u Austriji.

Komentari (0)

Evropa