Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Kijev: Ukrajinske snage oborile 34 bespilotne letelice, Zelenski najavio "Plan pobede"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

17/09/2024

-

08:07

RAT U UKRAJINI Ruski napad na Kijev: Ukrajinske snage oborile 34 bespilotne letelice, Zelenski najavio "Plan pobede"
RAT U UKRAJINI Ruski napad na Kijev: Ukrajinske snage oborile 34 bespilotne letelice, Zelenski najavio "Plan pobede" - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko,Vadim Ghirda,Police of the Donetsk Region,Ukrainian Presidential Office

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 936 dana.Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o povećanju pripadnika Oružanih snaga tako da novi broj zaposlenih iznosi gotovo dva i po miliona ljudi, od kojih milion i po vojnih lica. Ovo je treći put da Putin proširuje svoje redove od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, a novo osoblje će stupiti na snagu u decembru. Putinov dekret dolazi nakon što je Ukrajina prošlog meseca izvršila munjevit napad preko granice na rusku oblast južnog Kurska, što predstaclja prvu invaziju stranih zemalja na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata. Prošle nedelje Rusija je pojačala napore da protera ukrajinske trupe iz Kurska i napreduje ka ključnom ukrajinskom gradu Pokrovsku u istočnom regionu Donbasa.

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

Ključni događaji

  • Zelenski najavio Plan pobede: Iznosi ga pred UN sledeće nedelje
  • Times: Nema dozvole Britanije za rakete "Storm Shadow" bez saglasnosti SAD
  • Stoltenberg: Odluka o korišćenju raketa dugog dometa je na pojedinačnim zemljama
  • Putin ukazom povećao broj pripadnika ruskih oružanih snaga na dva i po miliona ljudi    

              Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.12 Linda Tomas-Grinfild: Plan o okončanju rata Zelenskog može da funkcioniše

Zvaničnici SAD pročitali su plan o okončanju rata u Ukrajini predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog i smatraju da on može da funkcioniše, izjavila je danas stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

''Videli smo mirovni plan predsednika Zelenskog. Mislimo da on izlaže strategiju i plan koji može da funkcioniše. Moramo da vidimo kako to možemo da olakšamo razgovorom sa svim šefovima država koji će biti ovde u Njujorku. Dakle, opet se nadamo da ćemo napraviti neki napredak, zbog toga smo ovde'', rekla je ona na konferenciji za medije posvećene početku 79. Generalne skupštine UN, prenosi Glas Amerike.

Ona je istakla da SAD nisu nikada ostale bez nade da će doći do okončanja rata, dodajući da je američki predsednik Džozef Bajden na tome ''vredno radio'' poslednjih godinu dana kad je reč o Ukrajini, ali i o ratu u Pojasu Gaze.

19.40 Pistorijus: Nemačka vlada bi mogla izdvojiti dodatni novac za oružje za Ukrajinu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da se nada da će vlada izdvojiti dodatna sredstva za isporuku oružja Ukrajini.

"Pregovori o povećanju tekućeg budžeta za 2024. od 7,5 milijardi evra su obećavajući i verovatno će biti završeni do kraja nedelje. Onda će biti reči o značajnom iznosu od stotine miliona evra za buduću vojnu pomoć Ukrajini", rekao je Pistorijus tokom posete trupama u Sarluju u nemačkoj saveznoj državi Sarland, prenosi Špigel.

13.38 Berbok: Ako Ukrajina padne, Moldavija bi mogla da bude sledeća

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

"Sve što radimo da podržimo Ukrajinu takođe znači podsticanje stabilizacije u Moldaviji. Jasno je šta je najveća briga: ako Ukrajina padne, Moldavija je sledeća zemlja na redu", rekla Berbok prilikom posete Kišinjevu, gde prisustvuje Moldavskoj partnerskoj platformi zajedno sa predstavnicima Francuske i Rumunije, prenosi Rojters.

13.18 Peskov: Rusija povećala broj pripadnika Oružanih snaga zbog pretnji po zemlju

Predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je ukaz o povećanju broja pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije zbog potrebe da se odgovori na aktuelne pretnje zemlji, izjavio je danas pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

"To je uzrokovano brojnim pretnjama koje postoje za našu zemlju na našim granicama. To je uzrokovano izuzetno neprijateljskom situacijom na zapadnim granicama i nestabilnošću na istočnim granicama", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara o razlozima zbog kojih je Putin potpisao ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije.

10.25 Berbok: Rusija planira još jedan zimski rat

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da će ta zemlja ove zime obezbediti dodatnih 100 miliona evra pomoći Ukrajini.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

"Jasno je da dolazi jesen, zima je pred vratima. Rusija planira još jedan zimski rat sa ciljem da živote ljudi u Ukrajini učini što strašnijim", rekla je Berbok tokom posete Moldaviji.

09.11 Ukrajinske lokalne vlasti: Rusija gađala energetsku infrastrukturu u Sumskoj oblasti, prekidi u snabdevanju

Ruske snage napale su tokom noći energetsku infrastrukturu u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Sumi, zbog čega je došlo do prekida isporuke električne energije u nekim okruzima i prelaska na rezervne sisteme napajanja, saopštile su lokalne vlasti.

Pogođena su naselja Konotopskog, Oktirskog i Sumskog okruga, a vitalni infrastrukturni objekti koriste rezervne sisteme napajanja, objavili su regionalni zvaničnici na Telegramu.

08.06 Kijev: Oboreno 34 od 51 bespilotne letelice iznad pet regiona

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su preko noći oborile 34 od 51 ruske bespilotne letelice, prenosi Rojters. Kako se dodaje, protivvazdušna odbrana angažovana je u pet regiona. Lokalne vlasti navele su ruske snage napale su energetsku infrastrukturu u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Sumi.

07.44 Ruska PVO oborila 16 dronova iznad Brjanska i Kurska

Ruski sistemi PVO uništili su tokom noći 16 ukrajinskih dronova iznad graničnih oblasti Brjanska i Kurska, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane. Petnaest dronova je oboreno iznad Brjanska i jedan iznad Kurska, navodi se u saopštenju objavljenom u Telegramu, prenosi Rojters.

07.02 Zelenski najavio Plan pobede: Iznosi ga pred UN sledeće nedelje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku sledeće nedelje upoznati svoje saveznike sa Planom pobede u ratu. 

On je napomenuo da je tokom celog dana imao sastanke u različitim formatima za pripremu ukrajinskog plana pobede. 

"Konkretno, na sastancima se razgovaralo o stvarnoj implementaciji svih tačaka ovog plana. Vojni sadržaj, politički, diplomatski, ekonomski... A koraci neophodni Ukrajini su već određeni, apsolutno jasno. Šta nam može dati najjaču moguću poziciju za postizanje pravednog mira", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je objasnio da za svaki korak postoji precizna lista, šta je tačno potrebno, šta će se tačno uraditi za jačanje pozicije Ukrajine. 

"I zajedno, ovaj paket može da obezbedi ispravan razvoj situacije ne samo za Ukrajinu, već i za sve u svetu koji cene međunarodno pravo. Plan pobede je spreman više od 90 odsto. Ukrajina će ga sledeće nedelje predstaviti svojim saveznicima", naglasio je predsednik Ukrajine.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

06.52 Times: Nema dozvole Britanije za rakete "Storm Shadow" bez saglasnosti SAD

Velika Britanija neće dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa "storm šedou" (Storm Shadow) protiv ciljeva u Rusiji bez saglasnosti Sjedinjenih Američkih Država, piše Times, pozivajući se na više izvora. 

Pet bivših sekretara odbrane i bivši britanski premijer Riši Sunak pozvali su predsednika britanske Vlade Kira Starmera da postupi po pitanju jednostranog davanja dozvole Ukrajini i upozorili da će odlaganja samo ohrabriti ruskog predsednika Vladimira Putina.
Međutim, više izvora iz britanske Vlade navelo je za Times da Britanija neće "postupiti sama", jer su američki sistemi za navođenje ključni za osiguranje da projektili pogode svoje ciljeve.

Vlada veruje da će SAD i dalje verovatno dati zeleno svetlo na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, iako postoje podele unutar administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

06.27 Stoltenberg: Odluka o korišćenju raketa dugog dometa je na pojedinačnim zemljama

Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da pozdravlja razgovore o ukrajinskoj upotrebi raketa dugog dometa za napade na rusku teritoriju, ali da bi bilo kakvu odluku o tom pitanju morali da donesu pojedinačni saveznici. Predsednik Ukrajine Volodimir

Zelenski je mesecima molio saveznike da dozvole Ukrajini da upotrebi zapadne rakete, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Šedous duboko u Rusiju, kako bi ograničila sposobnost Moskve da pokrene napade, preneo je Rojters.

Britanski premijer Kir Starmer i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarali su u petak u Vašingtonu o tome da li da dozvole Kijevu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji. Odluka nije saopštena, navodi britanska agencija.

"Pozdravljam ovaj razvoj događaja i ove odluke, ali konačne odluke donose pojedinačni saveznici", rekao je Stoltenberg za radio LBC

06.04 Putin ukazom povećao broj pripadnika ruskih oružanih snaga na dva i po miliona ljudi  

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o povećanju pripadnika Oružanih snaga tako da novi broj zaposlenih iznosi gotovo dva i po miliona ljudi, od kojih milion i po vojnih lica.

Pored toga, u ukazu stoji nalog Vladi da izdvoji novac potreban za sprovođenje uredbe, prenosi RIA Novosti. Prethodno je Putin potpisao ukaz o povećanju broja oružanih snaga u decembru 2023. godine, kada je broj vojnog osoblja podignut na nešto više od dva miliona i 200 hiljada ljudi, od čega oko milion i 300.000 vojnika.

Tanjug/AP/Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin

 

Prema rečima zamenika predsednika Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva, u ovoj godini oko 190.000 građana sklopilo je ugovore sa Ministarstvom odbrane. Putin je početkom ovog meseca rekao je da broj zainteresovanih da pristupe vojnom osoblju naglo povećan nakon što su ukrajinske snage pokrenule upade u rusku pograničnu Kursku oblast.

  

 

 

Komentari (0)

Evropa