Region

Hrvatski ministar policije o nemačkoj kontroli granica: Bolja saradnja u pograničnim područjima zaustavlja migrante

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

10:42

Hrvatski ministar policije o nemačkoj kontroli granica: Bolja saradnja u pograničnim područjima zaustavlja migrante
Hrvatski ministar policije o nemačkoj kontroli granica: Bolja saradnja u pograničnim područjima zaustavlja migrante - Copyright Tanjug/HINA/Zvonimir Kuhtić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović smatra da se problem ilegalnih migracija može zaustaviti boljom saradnjom policija u pograničnim područjima i da bi kontrole na granicama, koje je uvela Nemačka, a pre toga Slovenija i Italija, trebalo da budu "poslednje sredstvo".

Božinović je u izjavi za medije uoči sinoć održane sednice Predsedništva HDZ-a rekao da razgovara s nemačkim ambasadorom, ocenivši da uvođenje unutrašnjih kontrola zapravo "nigde nije tvrdo", kao što se i vidi na primeru kontrola koje je Slovenija uvela Mađarskoj i Hrvatskoj, a prethodno je to učinila Italija Sloveniji.

Međutim, unutrašnje kontrole bi trebalo da budu poslednje sredstvo, kaže Božinović i dodaje da je "potpuno uveren" da se zapravo saradnjom policija, pogotovo u pograničnim područjima, može napraviti posao.

"To smo mi pokazali", rekao je.

Božinović je kazao da je Hrvatska jedna od retkih zemalja koja u poslednjih osam godina nema zapravo šta da promeni kada je o migrantskoj krizi reč.

"Ove godine imamo smanjenje broja prelazaka za 58 posto, smanjenje broja predatih zahteva za azilom 61 posto u odnosu na 2023, ali imamo značajno povećanje uhapšenih krijumčara - 1 430 na današnji dan ove godine. To je put kojim se ova migrantska kriza može zaustaviti", uveren je Božinović, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Nemačka je u ponedeljak proširila granične kontrole na sve svoje granice kako bi ograničila ilegalnu migraciju, a kritičari tvrde da time ugrožava pravila šengenskog područja o slobodi kretanja.

Nemačka policija uvela je kontrole na prelazima s Luksemburgom, Belgijom, Holandijom i Danskom, u dodatku na prethodne kontrole na prelazima u Poljsku, Češku, Austriju, Švajcarsku i Francusku.

Kontrole bi trebalo da traju šest meseci, a mogle bi da budu i produžene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa