Region

Još traje potraga za nestalima u poplavama u Bosni i Hercegovini: Spasioci kontrolišu obale Neretve

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

08:31

Još traje potraga za nestalima u poplavama u Bosni i Hercegovini: Spasioci kontrolišu obale Neretve
Još traje potraga za nestalima u poplavama u Bosni i Hercegovini: Spasioci kontrolišu obale Neretve - Copyright EPA-EFE/NIDAL SALJIC

veličina teksta

Aa Aa

Spasioci i dalje tragaju za nestalima u katastrofalnim poplavama u Jablanici i Konjicu. Tim za spasavanje na vodi i pod vodom Uprave civilne zaštite Republike Srpske pretražuje obe obale Neretve od Donje Jablanice do Prenjskih vrata u Jablaničkom jezeru, objavila je RTRS.

I dalje je u prekidu putna komunikacija između Mostara i Jablanice, a sanirane su deonice između Jablanice i Konjica, kao i Jablanice i Prozora.

RTRS dodaje da je Centralna izborna komisija BiH donela je odluku da lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu budu održani 20. oktobra.

EPA-EFE/NIDAL SALJIC

 

Zbog nestabilnog vremena, povremene kiše u pojedinim krajevima Republike Srpske i Federacije BiH vozačima se savetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Smanjena je vidljivost zbog magle u kotlinama i u višim planinskim predelima, a učestali su odroni, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske, prenosi agencija Srna.

Na područjima pogođenim poplavama, odronima i klizištima vozači treba da budu posebno oprezni, s obzirom da i dalje postoji velika opasnost od obrušavanja zemlje ili kamenja na kolovoz, kao i oštećenja kolovoza.

Na magistralnom putu Jablanica - Mostar obustavljen je saobraćaj, ali se u narednim danima očekuje puštanje saobraćaja na ovoj deonici.

EPA-EFE/NIDAL SALJIC

 

Zbog velikih oštećenja i odrona, od Jablanice prema Blidinju obustavljen je saobraćaj.

Alternativni pravci su Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislavgrad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar.

Na deonici Konjic - Jablanica saobraćaju putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć. Usporeno, naizmeničnim propuštanjem vozila saobraća se na magistralnom putu Jablanica - Prozor.

Tanjug AP/Robert Oroz

 

Na putu Konjic - Borci - Ruište ima mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila naizmeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Drvar - Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen je saobraćaj za vozila teža od 7,5 tona do daljeg, alternativni pravci su u funkciji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa