Fokus

Nekadašnji izvršni direktor Abercrombie & Fitch optužen da je ispleo mrežu seksualne eksploatacije muškaraca

Komentari

Autor: BBC

24/10/2024

-

21:50

Nekadašnji izvršni direktor Abercrombie & Fitch optužen da je ispleo mrežu seksualne eksploatacije muškaraca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Desetine žrtava nasilnih i eksploatatorskih seksualnih radnji, obavezna konzumacija alkohola i vijagre, lažna obećanja za karijeru u modelingu i mreža posrednika i regrutera. Osamdesetogodišnji bivši generalni direktor kompanije Abercrombie & Fitch (A&F), Majk Džefris uhapšen je prošle nedelje zbog optužbi da je organizovao međunarodni lanac trgovine ljudima u seksualne svrhe tokom nekoliko godina, za vreme svog mandata u kompaniji. Čitava afera je počela da se razotkriva pre godinu dana, nakon velike novinske istrage BBC-ja, koja se, između ostalog, oslanjala na svedočanstva mnogih muškaraca koji su izjavili da su bili žrtve Džefrisa.

Nasilje, prevara i prisila

Džefris je bio generalni direktor kompanije oko dve decenije, sve do 2014. godine, kada je podneo ostavku nakon pada prodaje. Tokom njegovog mandata, A&F se transformisala u kompaniju vrednu nekoliko milijardi evra, a on je postao jedan od najplaćenijih izvršnih direktora. Međutim, to je takođe bilo vreme kada je, kako se čini, iskorišćavao desetine mladih muškaraca.

Pored njega, vlasti su uhapsile i njegovog partnera, Metjua Smita. Njih dvojica se sumnjiče za vođenje lanca prostitucije i međunarodne trgovine seksom. Vlasti su takođe uhapsile Džejmsa Džejkobsona, koji se optužuje da je delovao kao posrednik para.

Prema informacijama BBC-a, uhapšeni se optužuju da su koristili nasilje, prevaru i prisilu kako bi vršili "nasilne i eksploatatorske seksualne radnje". Advokat Džefrisa je prošlog utorka izjavio za BBC da će "detaljno odgovoriti na optužbe nakon što optužnica bude otvorena".

"Injekcije koje izazivaju erekciju"

Zahvaljujući opsežnoj istrazi BBC-ja, koja je dovela do istraživanja slučaja i od strane FBI, otkriveno je da su Džefris i njegov partner koristili i seksualno zlostavljali muškarce na događajima koje su organizovali u svojim rezidencijama u Njujorku i hotelima širom sveta, kao što su London, Pariz, Venecija i Marakeš. Takođe je utvrđeno da je postojala sofisticirana mreža koja je uključivala posrednika i veliki broj ljudi koji su bili angažovani da nalaze muškarce za ove događaje.

Američki tužilac za istočnu oblast Njujorka Breon Pis, tvrdio je da je par angažovao Džejkobsona kao osobu odgovornu za regrutaciju, a u okviru svojih zadataka vršio je testiranje muškaraca iz celog sveta, uključujući ih u seksualne radnje za novčanu naknadu. Prema tužiocu, "jednom kada Džefris odobri muškarce, prevozili su ih avionom u njegovu kuću u Njujorku, gde su ih prisiljavali da konzumiraju alkohol, viagru i mišićne relaksante".

Zanimljivo je takođe da su tužioci tvrdili da je par usmeravao druge ili sam davao "injekcije muškarcima koje sadrže supstancu koja izaziva erekciju“, kada su ovi bili u nemogućnosti ili nevoljni da učestvuju u seksualnim radnjama. Takođe, tužioci su istakli da je bivši generalni direktor A&F potrošio milione na ogromnu infrastrukturu koja je podržavala ove operacije i čuvanje u tajnosti. Do sada je 15 žrtava navedeno u optužnici, ali su tužioci naveli da je mreža "uključivala desetine i desetine muškaraca".

profimedia

 

Džefris je pušten uz kauciju od 10 miliona dolara, a Džejkobson uz kauciju od 500.000 dolara, dok je sud odredio zadržavanje Smitu. Suđenje je zakazano za naredni petak.

Napominje se da je nakon izveštaja BBC-ja podneta i tužba u Njujorku, prema kojoj su Džefris i Smit optuženi za seksualnu trgovinu, silovanje i seksualno nasilje. Takođe se optužuje i kompanija A&F da je finansirala operaciju trgovine ljudima u seksualne svrhe, pod vođstvom bivšeg generalnog direktora tokom dve decenije tokom kojih je bio na čelu, što kompanija negira da se dogodilo ili da je toga bila svesna.

"Plašio sam se da kažem ne"

BBC je, u okviru istrage koju je objavio pre godinu dana, razgovarao sa 12 muškaraca koji su opisali svoje učešće ili organizaciju događaja koji su uključivali seksualne radnje, održavanih od 2009. do 2015. godine. Svedočenja muškaraca "imala su izuzetno mnogo sličnosti“, dok su osnovne tačke njihovih tvrdnji, izgleda, podržane dokumentima koji su dospeli u posed BBC-ja, kao što su elektronske poruke i avionske karte.

Neki od muškaraca su izjavili da su bili obmanuti u vezi sa prirodom događaja ili da nisu bili obavešteni da će morati da učestvuju u seksualnim radnjama. Drugi su rekli da su shvatali da će biti seksa, ali nisu znali šta se tačno od njih očekuje, dok je nekoliko navodnih žrtava izjavilo da su im posrednici ili drugi regruteri ponudili mogućnosti za karijeru modela u A&F. Svi su, u svakom slučaju, rekli da su za to bili plaćeni.

Jedan od njih bio je i Dejvid Brandberi. Kako je rekao BBC-ju, 2010. godine, kada je imao 23 godine i bio u potrazi za modelingom, "objasnili su mu" da ako ne bude imao oralni seks sa Džejkobsonom, neće se sresti ni sa Džefrisom. Slične iskustva prenela je i većina žrtava. "Bilo je kao da prodaje slavu. A cena je bila pokornost", istakao je Brandberi. On je rekao da je nedugo zatim prisustvovao zabavi u Džefrisovoj vili na Long Ajlendu, gde je imao seks s njim. Kako je rekla navodna žrtva, "izolovana" lokacija imanja i prisutnost osoblja koje je pratilo čak i seksualne radnje, obučena u uniforme A&F, učinili su ga "nesigurnim da kaže ne" niti da se "oseća prijatno'“. Prema onome što je tvrdio, seća se da mu je Džejkobson dao 500 dolara "za njegovo vreme i trud".

Prema izveštaju Njujork tajmsa, tužioci u optužnici tvrde da "žrtve, od kojih je najmanje jedna imala samo 19 godina, nisu mogle da napuste objekat bez odobrenja Džefrisa i Smita".

Obaveza pokornosti

Muškarci koji su učestvovali na ovim događajima izjavili su za BBC da je par učestvovao u seksualnim aktivnostima sa oko četiri muškarca ili ih "usmeravao" da imaju seks jedni sa drugima. Zatim su izvestili da im je osoblje događaja predavalo fascikle pune hiljada dolara u gotovini.

S druge strane, neki bivši zaposleni u osoblju su rekli za BBC da su dobijali naredbu da napuste prostorije svake subote popodne tokom više godina, "što ih je navelo da veruju da se dešava nešto čudno". Baret Pol, bivši model, a sada aktivista, izjavio je da je 2011. godine, u dobi od 22 godine, regrutovan od strane jednog starijeg modela, koji je bio plaćen, da postane "zamena" za njega u "nekoj vrsti seksualnog iskustva sa parom“. Rekao je da je osećao obavezu da se pokori, jer ga je Džefris finansijski podržavao.

U skladu sa izveštajem Njujork tajmsa, tužioci tvrde da je Džefris "pretio" žrtvama, "upozoravajući ih da nepoštovanje zahteva za određene radnje može ugroziti njihove izglede za karijeru".

Neke od navodnih žrtava izjavile su da su prisustvovale na više događaja, i da ih je Džejkobson svaki put uveravao da će im biti ponuđena pozicija modela u A&F, kako bi njihovo učešće u ovim aktivnostima "dobilo na značaju". Sve žrtve su izjavile za BBC da su im tražili da potpišu ugovore o tajnosti. Dodali su da su imali minimalno vremena da ih pročitaju i da im nije bilo dopušteno da zadrže kopije, ali su smatrali da će "biti tuženi ako progovore".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet