Fokus

Muk u Holivudu zbog potencijalnog objavljivanja "Didijeve liste": Ko su ličnosti koje su posećivale čuvene Bele žurke?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2024

-

12:08

Muk u Holivudu zbog potencijalnog objavljivanja "Didijeve liste": Ko su ličnosti koje su posećivale čuvene Bele žurke?
Marc Serota/Invision for REVOLT - Copyright Marc Serota/Invision for REVOLT

veličina teksta

Aa Aa

Pre dve nedelje reper P. Didi uhapšen je zbog niza seksualnih zločina kao što su prostitucija, trgovina ljudima, silovanje i drugi. Tokom racije u njegovoj kući, pronađeno je oko hiljadu bočica bebi ulja i lubrikanata, dok su famozne Freak Off žurke koje je organizovao posle ponoći, očigledno bile središnja tačka svih seksualnih zločina.

Međutim, osim što je Didi gotovo automatski "kenselovan", čini se da postoji trend otkazivanja i njegovih poznatih prijatelja koji su prisustvovali tim žurkama.

Kultura otkazivanja (cancel culture) je savremena forma ostrakizma u kojoj dolazi do brisanja, zabranjivanja ili marginalizovanja sadržaja i ličnosti koje se iz određenih razloga smatraju neprikladnim ili neprihvatljivim.

Iako je isprva delovalo da su sve optužbe usmerene direktno na Didija, došlo je do preokreta. Bijonse i Džej-Zi su se takođe našli na udaru, sa hiljadama komentara protiv njih koji preplavljuju svaku njihovu objavu na mrežama, dok su oboje izgubili nekoliko miliona pratilaca za samo nekoliko dana. Druga imena koja su takođe u opasnosti od osude, a zbog veza sa Didijem, su Paris Hilton, Dženifer Lopez (koja je početkom dvehiljaditih bila u vezi sa Didijem), Leonardo Dikaprio, Ešton Kučer i mnogi drugi.

Šta je "Didijeva lista"?

Veruje se da je "Didijeva lista" spisak imena poznatih ličnosti koje imaju veze sa Kombsom, a koje su posećivale njegove Bele ili Freak off žurke tokom godina, i navodno su imale određenu svest o njegovim zločinima. Lista "saučesnika" mogla bi biti objavljena u sledećem tužbenom postupku.

Tokom konferencije za novinare, advokat Toni Bazbi je rekao da će nas imena koja su se našla na listi "šokirati".

"Doći će dan kada ćemo imenovati i ostale, osim Šon Kombsa, a ima ih mnogo. To je duga lista, ali zbog prirode ovog slučaja, učinićemo sve da budemo sigurni pre nego što je objavimo", rekao je i dodao:

"Sledićemo ovaj dokaz gde god nas odvede i pronaći tihe saučesnike, pomagače koji su omogućili ovo ponašanje iza zatvorenih vrata. Zid tišine je sada probijen i žrtve su počele da se javljaju"

AP/Richard Drew

 

Bazbijev savetnike je rekao da će tužbe ići protiv "svake lokacije ili vlasnika lokacije koji su bili svesni onoga što se dešava". Advokati su izjavili da planiraju da podnesu tužbe u nekoliko država u narednih 30 dana i obećali da će imena otkriti kasnije.

Veruje se da pomenuta lista sadrži imena poput Leonarda Dikaprija, Džej-Zija, Eštona Kučera, Bijonse, Dženifer Lopez, Rasela Brenda, Maraje Keri, Ašera i Megan Foks.

Teoretičarka zavera Jaguar Rajt direktno je imenovala Džej-Zija i Bijonse u intervjuu sa Pirsom Morganom i sugerisala da je Džej-Zi "čudovište" i da su oni "ružan par", koji radi "ružne stvari".

Odgovarajući na pitanje o Džej-Zijevom ćutanju otkako je Kombs uhapšen, dodala je:

"On pali male požare svuda i primorava sve da nose vodu dok se on nenametljivo povlači bez odgovora. To se sada menja. Moraš da odgovoriš - nemaš izbor. Harvi Vajnstin, Džefri Epstin, Robert Keli i Šon Kombs imaju jednu osobu koja im je zajednička i privatno i profesionalno: Šona Kartera (Džej-Zija)"

AP/Charles Sykes

 

Treba naglasiti da nijedna od navedenih ličnosti nije implicirana u Kombsovom sudskom postupku niti se suočava sa sličnim javnim optužbama. To su jednostavno A-list zvezde koje su se slikale na njegovim žurkama ili blisko sarađivale sa njim tokom godina.

Zašto bi lista mogla biti objavljena?

Poenta navodne liste jeste da su neki od onih koji se nalaze na njoj možda prisustvovali - iako ne nužno kao saučesnici ili potpuno svesni - kada su se neki od navodnih zločina desili.

Premda postoji hiljade fotografija sa Didijevih žurki koje već govore o tome ko je bio prisutan, izveštava se i o fotografijama i video-zapisima koje mnoge poznate ličnosti nikako ne bi želele da vide u javnosti. Pogotovo ako pružaju dokaze da je nekoliko visoko profilisanih imena bilo svesno Kombsovih navodnih zločina.

Evan Agostini/Invision/AP

 

U novembru 2023, Kombsova bivša devojka Kasandra Ventura (Kesi) bila je prva koja je podnela tužbu protiv njega i tvrdila da ju je uveo u njegov "brz i drogom vođen način života" kada je imala samo 19, a on 37 godina. Ona tvrdi i da je Didi trgovao njome, kao i da ju je silovao i zlostavljao nekoliko puta tokom deset godina.

Tokom protekle godine, nekoliko drugih ljudi je podnelo tužbe protiv repera optužujući ga za seksualno napastvovanje, trgovinu ljudima, fizičko zlostavljanje, dok neki od njih tvrde i da su bili drogirani. U jednoj tužbi se čak navodi da je Kombs organizovao "žurke za trgovinu ljudima" sa maloletnim devojkama. Kada je Kombsova kuća pretražena u martu, pronađeno je hiljadu bočica sa lubrikantima i bebi uljem.

Kombs je negirao sve optužbe koje su iznete na njegov račun, a njegov advokat je izjavio da on planira da se izjasni da nije kriv po svim tačkama optužnice u sudu.

Kultura otkazivanja

Čini se da su do sada Bijonse i Džej Zi su pretrpeli najveći udarac iako se godinama smatraju nedodirljivim ličnostima. Komentatori na njihovim društvenim mrežama optužili su ih da su zatvarali oči pred Didijem delovanjem. Neki fanovi čak spekulišu da su njih dvoje mogli imati koristi od toga što su ostali bliski Didiju.

Neprestano se pojavljuju i novi video snimci. Nedavno se pojavio 15 godina stari video snimak u kojem Rijana govori o tome kako ju je Džej-Zi prisilio da potpiše ugovor. I mnogo je sličnih snimaka. Ono što se postavlja na internet gotovo da je nemoguće ukloniti, a sada mnogi korisnici imaju za cilj da "iskopaju" što više starih video snimaka.

AP/AMY SANCETTA

 

Veruje se da je gotovo svaki A-lister u poslednje dve decenije prisustvovao nekoj od Didijevih žurki. Ali, treba imati na umu da Bele žurke koje je reper organizovao nisu bile ni u kakvoj vezi sa Freak Off žurkama koje su se dešavale posle ponoći u rezidenciji repera.

Dok se druge zvezde suočavaju sa reakcijama i pretnjom od otkazivanja, Džastin Biber se nalazi u drugačijoj situaciji. Ceo ovaj slučaj skrenuo je pažnju na nešto o čemu se već dugo govori - eksploataciju i manipulaciju mladih zvezda u industriji.

Biber je ušao u industriju u osetljivom uzrastu od 12 godina, a njegova slava je postala svetska kada je napunio 15 godina. Otvoreno je govorio o tome koliko su teške bile njegove prve godine u centru pažnje, ali i izazovne. Jedan video koji je ponovo postao aktuelan prikazuje tada četrdesetpetogodišnjeg Didija kako govori o tome da će provesti vikend sa mladim Biberom.

Ima li nedodirljivih?

Društveni mediji su potpuno promenili način na koji gledamo na zvezde. One više nisu daleka, nedodirljiva bića - već su tu, na našem feed-u, deleći svoje lične trenutke u interakciji sa obožavaocima. To je nešto što je zamaglilo granice, a sada se obožavaoci osećaju previše blisko, gotovo kao da imaju pravo da razgovaraju sa njima kao sa starim prijateljima.

Do 2024. godine kultura otkazivanja je dostigla potupno novi nivo. Ono što se ranije činilo kao nešto što može da se dogodi svima, davalo je utisak da i dalje postoji grupica A-listera koja je još uvek sigurna. Ali, hapšenje Didija je pokazalo suprotno.

Osim toga, primetna je i velika tišina u Holivudu u proteklih mesec dana. Moguće je da bi ova lista, ako bude objavljena, to mogla i da promeni.

Komentari (0)

Svet