Fokus

Zaharova o slučaju P. Didija: "Amerika bolje da počisti svoje dvorište, nego što za sve okrivljuje Ruse"

Komentari

Autor: RT

09/10/2024

-

20:05

Zaharova o slučaju P. Didija: "Amerika bolje da počisti svoje dvorište, nego što za sve okrivljuje Ruse"
Zaharova o slučaju P. Didija: "Amerika bolje da počisti svoje dvorište, nego što za sve okrivljuje Ruse" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj američkog repera Šona Kombsa, poznatijeg kao P. Didi otkrio je potrebu Amerike za "pravim novinarstvom" i za naporima da reši svoja unutrašnja pitanja radije nego globalna, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu za RT.

Pedesetčetvrogodišnji Kombs, trostruki dobitnik Gremija i istaknuti hip-hop producent, optužen je za oirganizovani kriminal i trgovinu ljudima, a suočava se sa sviše od 100 dodatnih optužbi za seksualno nedolično ponašanje, uključujući i one protiv maloletnika, koje datiraju još od ranih devedesetih godina.

"Ne govorimo samo o nedoličnom ponašanju ili manjim prekršajima kao što su posedovanje ilegalnog oružja ili upotreba droga. Ne govorimo čak ni o licemerju, poput opšteg gaženja ideala koje su se pretvarali da promovišu. Ne, oni su ukombinovani u sistem koji se gradio decenijama, primoravajući ljude na ilegalne aktivnosti kroz nasilje", rekla je Zaharova.

Ona je opisala navodni krug trgovine ljudima koji je reper izgradio kao nešto poput "mafijaške strukture koja okuplja ljude iz šoubiznisa, ali i iz politike i vlade".

Međutim, umesto da "počiste svoje dvorište", američke vlasti su dugo vremena te incidente "gurale pod tepih", rekla je Zaharova.

"Umesto što se bore protiv novinarstva i novinara, trebalo bi da se bacaju pred noge novinarima, moleći ih da urade svoj deo i istaknu ove stvari u svetlu otkrivanja istine - uprkos strahu koji prožima američko društvo", dodala je.

"Vlada SAD-a trenutno treba da moli da istinsko, tradicionalno novinarstvo odigra ulogu imunološkog sistema društva, da otkrije i sanira ovu pometnju, da osvetli informacije koje su bile potisnute zbog straha ljudi da će biti ubijeni"

Zaharova je sugerisala da je rusofobija i svaljivanje krivice na Rusiju za "svo zlo" postalo "ključni alat za prikrivanje pravih problema sa kojima se američko društvo suočava već decenijama".

"Postoji vrlo zgodan sistem za prikrivanje takvih zločina koji je uspostavljen u Americi. Umesto da obraćaju pažnju na ova pitanja, umesto da slučaju jedva kodirane, ali očigledne poruke koje su mnogi izvođači pokušavali da prenesu dok su se plašili za svoje živote, američke vlasti su zauzete traženjem produžene ruke Kremlja, ruskih špijuna, novičoka i čega sve još ne", izjavila je Zaharova.

Portparolka ruske diplomatije je pozvala Vašington da na trenutak ostavi "globalna pitanja po strani" i "preusmeri sve svoje resurse prvenstveno prema sebi". Afera P. Didi mora biti istražena i rešena transparentnim pravnim sredstvima i treba sprečiti da ona postane "još jedan slučaj Džefrija Epstina", istakla je.

"Stvarno treba da vode istragu. Ne treba samo da mumlaju, kao što to sada rade ili zabušavaju, pretvarajući se da je istraga u toku, ponašajući se kao da niko nije imao predstavu da se to dešava, već da pokažu da su sada odlučni u tome da isprave stvari", zaključila je Zaharova.

Komentari (0)

Svet