Oko sveta

Sedam najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji: Možete li da pogodite koje su?

Komentari

Autor: Bloomberg Adria, Euronews Srbija

20/10/2024

-

08:05

Sedam najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji: Možete li da pogodite koje su?
Sedam najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji: Možete li da pogodite koje su? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Domaći turizam doživeo je najveći cvat pre tri godine, kada su nas ograničenja u vezi sa pandemijom sprečila da putujemo van zemlje, te su se mnogi okrenuli istraživanjem blaga Srbije. Budući da tokom letnje sezone Turistička organizacija Srbije beleži rast u broju ostvarenih noćenja, očigledno je da taj trend ne opada. A na koje se destinacije turisti najčešće upute?

Pozivajući se na podatke sa "Booking.com", sajta za rezervisanje smeštaja, "Bloomberg Adria" navodi da po pitanju smeštajnih objekata prednjači naša prestonica sa 3.389. Međutim, istražujući najposećenija mesta, članak je isključio velike gradove poput Niša, Novog Sada i Beograda.

Tako se dolazi do rezultata da su najtraženije turističke destinacije: Zlatibor, Vrnjačka Banja, Tara, Sokobanja, Divčibare, Nacionalni park Fruška gora i Kopaonik (ne tim redom).

Osim same potražnje turista, treba imati u vidu i dostupnost smeštajnih i ugostiteljskih objekata u određenom mestu. Zatim infrastrukturu, odnos cena i kvaliteta, udaljenost od većih gradova u kojima je najveća koncentracija posetilaca i gde su, po pravilu, grupisani oni s najvećom platežnom moći.

Zlatibor

Na mapi gradilišta za 2024. godinu, na Zlatiboru su evidentirana tri, od početka godine do početka oktobra. Cene smeštaja kreću se od okvirno 2.200 dinara po noćenju (apartman za dvoje) do otprilike 65.000 dinara, kao što je slučaj sa luksuznom vilom Zlatiborluxurycabin.

Osim gradnje u samom mestu i pružanja kvalitetne hotelijersko-ugostiteljske ponude, te Gold gondole i drugih zabavnih sadržaja, infrastruktura je ono što Zlatibor čini dostupnijim i privlačnijim.

Vrnjačka Banja

Najpoznatija banja u Srbiji s vremenom je takođe dosta izgrađena i bila je jedna od ključnih destinacija domaćih turista za odmor u vreme pandemije. Obližnja planina Goč je među lokacijama koje treba posetiti ako se opredelite za Vrnjačku Banju, a ono što, između ostalog, privlači posetioce i investitore jesu luksuzne istorijske vile. Inače, banjski turizam Srbije raste prosečnom godišnjom stopom od oko pet do sedam odsto.

Tara

Taru sa severozapadne i severne strane opasuje reka Drina, a iz Turističke organizacije Srbije (TOS) za Bloomberg Adriju kažu da je upravo čuvena Kućica na Drini jedna od lokacija van Beograda koju gosti iz Kine najradije obilaze.

Kao što znamo, Pančićeva omorika je simbol Tare, a istoimeni nacionalni park obuhvata površinu od 22.000 hektara na najvišem delu planine.

RINA

 

Sokobanja

Sokobanja je posebno poslednjih godina, od perioda korone i jačanja domaćeg turizma, uspela da izgradi reputaciju turističkog mesta prve kategorije, a podaci TOS-a iz 2023. govore da je tokom prva tri kvartala banju posetilo više od 110.000 turista. Tendencija rasta nastavljena je i 2024, uz gradnju novih objekata, a primetan je snažniji priliv gostiju iz S. Makedonije, Crne Gore, BiH.

Divčibare

Kroz godine, na ovoj planini je porasla i cena apartmana, tako da ona sada u proseku iznosi 40 evra po noćenju. Vile i kuće za odmor koštaju više, otprilike od 60 do 160 evra. Intenzivno raste i broj dozvola i prodaja građevinskog zemljišta na Kosmaju i Divčibarama, a cene vikendica staju i 100.000 evra. 

Ivana Štrbac, šef odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, kazala je proletos za Bloomberg Adriju da je početkom 2024. primećen oporavak prometa građevinskog zemljišta upravo na lokacijama kao što su Kosmaj, Divčibare i Fruška gora.

Nacionalni park Fruška gora

Ako izuzmemo Novi Sad, Fruška gora je jedna od najposećenijih vojvođanskih destinacija, gde nastavlja da raste promet građevinskog zemljišta, što dovoljno govori u prilog njenoj popularnosti.

Prednost Fruške gore je što nudi sadržaje prilagođene skoro svačijem ukusu: od trim staze (dužine 5,5 km) sa spravama za vežbanje, do uređenih izletišta i gastronomskog turizma. Postoji nekoliko popularnih restorana na samoj planini, kao i okolnih vinarija, tako da je ovaj deo Srbije dobro tlo i za investiranje u ugostiteljstvo.

Kopaonik

Pored Zlatibora, Kopaonik je verovatno najvoljeniji planinski biser Srbije. Njegov najviši vrh, Pančićev vrh, dostiže čak 2.017 metara nadmorske visine. Impresivna, robusna i divlja planina postajala je sve primamljivija turistima, ali i investitorima - prve su privlačile izazovne kopaoničke skijaške staze, a druge je podsticala potražnja ovih prvih.

Tanjug/Tanja Valič

 

Međutim, ako pitate lokalne vodiče, s obzirom na veličinu kopaoničkih masiva, ne može se reći da ova planina postaje "drugi Zlatibor" niti da je pretvorena u gradilište. I dalje je manje betona, a više prirode, samo ako ste radi da šetate van centra i onih delova gde je dozvoljena gradnja. Postoje i delovi gde nije moguće podići nikakav tip objekta.

Kopaonik, dakle, predstavlja savršen spoj tradicionalnog i modernog, a svakako - najinteresantniji je skijašima. Ta popularnost nije prošla "ispod radara", te su i cene smeštaja i usluga rasle godinama unazad. Bloomberg Adria je krajem 2023. istraživala cene na skijalištima i zaključak je da Kopaonik definitivno nije za svačiji džep.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja