Život

Šta mladi u Srbiji misle o politici, EU i "vraćanju" Kosova, kolika plata im je dovoljna, a koliko njih planira da ode?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2024

-

08:19

Šta mladi u Srbiji misle o politici, EU i "vraćanju" Kosova, kolika plata im je dovoljna, a koliko njih planira da ode?
Šta mladi u Srbiji misle o politici, EU i "vraćanju" Kosova, kolika plata im je dovoljna, a koliko njih planira da ode? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šta mladi u Srbiji misle o politici i izborima u Srbiji? Kakvi su im stavovi o ulasku Srbije u EU, a  o povratka kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima? Koliko njih je zadovoljno životom u Srbiji, a koliko anksiozno? Koliku platu smatraju dovoljnom za pristojan život, a koliko njih planira da napusti zemlju? Detaljne odgovore otkriva najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.

Na Međunarodni dan mladih, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) tradicionalno je objavila rezultate najvećeg godišnjeg istraživanja mladih u Srbiji – Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji, a neki od najzanimljivijih podataka istraživanja izdvojili smo u nastavku. 

Kada je reč o uticaju mladih na političke procese i odluke, više od polovine ispitanika (54,4 odsto) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke. 

Da politički sistem u potpunosti omogućava uticaj mladih na političke procese i odluke, smatra sve 1,8 odsto mladih ispitanika. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Zanimljiv je i stav mladih prema izborima u Srbiji gde 82,5 odsto ispitanika nema poverenja u izborni sistem, odnosno njih 57 odsto smatra da izbori uopšte nisu fer i pošteni, dok je samo 1,8 odsto odgovorilo da su izbori u potpunosti fer i pošteni.

Kada je reč o poverenju mladih u institucije, istraživanje je pokazalo da ova grupacija ima umereno poverenje jedino u naučnike i nauku, dok sve ostale institucije imaju prosečno poverenje.

Rezultati ipak ukazuju da mladi najmanje poverenje imaju u političke institucije.

Šta misle o EU i "vraćanju" Kosova?

U odnosu na prethodnu godinu, poverenje mladih u demokratiju je poraslo, pa sada iznosi 39 odsto, dok se nepoverenje za godinu dana smanjilo sa 29,5 na 26,4 odsto.

Odnos mladih prema liderstvu i vođama pokazuje da 57 odsto njih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu (60,1 odsto).

S druge strane, istraživanje je pokazalo da se mladi najviše informišu putem društvenih mreža (59 odsto), dok svega četiri odsto posmatra televiziju kao izvor informisanja. 

Zanimljivi su i stavovi mladih prema EU.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

U odnosu na prethodnu godinu, kada je pozitivna reakcija na EU bila na rekordno niskom nivou (16 odsto), ove godine taj broj iznosi 21 odsto. Istovremeno, podjednak broj mladih (39 odsto) je za i protiv evrointegracija Srbije.

Raste podrška ideje povratka kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima, gde se za to zalaže 31,7 odsto, u odnosu na 2021. godinu kada je podrška ovoj opciji iznosila 18,7 odsto. 

Kolika plata je dovoljna za pristojan život?

Oko četvrtine mladih u Srbiji traži posao duže od dve godine, 15 odsto njih između jedne i dve godine, 20 odsto traže posao oko godinu dana, dok 41 odsto to radi manje od šest meseci, pokazuje istraživanje.

Tako su mladima kod zaposlenja najvažniji zarada, mogućnost za napredovanje, radno vreme, dobri odnosi sa kolegama i briga poslodavaca za mentalno zdravlje.

Kada je u pitanju visina plate koja je dovoljna za pristojan život u zemlji, 44 odsto njih se izjasnilo da je plata od 80.000 do 130.000 dinara dovoljna za pristojan život, dok 54,1 odsto je reklo da je to više od 130.000 dinara. Samo 1,9 odsto smatra da je to plata do 80.000 dinara.

Ipak, analiza pokazuje da samo 27,5 odsto mladih koje je učestvovalo u ovom istraživanju zapravo ima platu koja je viša od 80.000 dinara i da samim tim mnogo procenata prima platu za koju smatra da nije dovoljna za pristojan život.

profimedia

 

Mladi su raspoloženi da idu na prakse, ali je samo 18 odsto praksi koje su obavili bilo plaćeno. Kada je u pitanju obrazovanje, mnogi nisu zadovoljni sistemom obrazovanja, ali dosta mladih je spremno da se, ukoliko na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim obrazovnim profilom, prekvalifikuje.

Čak 58 odsto je dalo potvrdan odgovor na pitanje da li su spremni za prekvalifikaciju ukoliko na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim obrazovanjem, 29 je reklo da ne zna, a 13 odsto "ne".

Mladi nisu toliko optimistični kada je u pitanju kupovina nekretnine, odnosno stana. Trećina njih misli da nekretninu neće moći sebi nikada da priušti, osim ukoliko ne dobije neko nasledstvo.

Onih koji misle da će moći stan da priušte do 30 godina života je 31 odsto, a onih koji misle da će to moći između 30 i 45 godine je nešto više-38 odsto.

Koliko njih planira da ode iz zemlje?

Upitani koje oblasti i veštine im nedostaju u obrazovnom sistemu,  mladi su naveli da im najviše nedostaje zdravstveno i seksualno obrazovanje u obrazovnom sistemu (64,3odsto) i međuljudski odnosi (64odsto).

Kada je reč o planiranje selidbe u inostranstvo, skoro polovina (49 odsto) mladih planira da se iseli iz Srbije, pri čemu 21 odsto ispitanika već planira odlazak, dok 28 odsto još uvek nije ušlo u proces planiranja.

Svega 14 odsto mladih tvrdi da neće napustiti Srbiju.

Unsplash

 

Kao razlog za iseljenje iz Srbije, mladi izdvajaju viši životni standard kao glavni razlog (33 odsto), a odmah iza njega je dostojanstveniji život (32 odsto). Mladi su takođe istakli važnost boljih javnih usluga (14 odsto).

Podaci takođe pokazuju da čak 51,9 odsto mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je porast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Rezultati ispitivanja o mentalnom zdravlju takođe nisu optimistični pa tako čak 46,9 odsto ispitanih smatra da je stručna pomoć za brigu o mentalnom zdravlju nedostupna mladima.

Skoro polovina mladih (48,3 odsto) ističe da se često oseća anksiozno.

Kao posednji zaključak, čak 63,5 odsto mladih ispitanika smatra da je kvalitet životne sredine u Srbiji loš.

Alternativni izveštaj KOMS objavljuje od 2017. Godine, a ovogodišnje istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do maja 2024. godine, pri čemu su korišćene kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja i prikupljanja podataka, navedeno je na sajtu te organizacije.

Ceo Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji  za 2024. godinu pogledajte OVDE

Komentari (0)

Magazin