Politika

Vučević čestitao Međunarodni dan mladih: Naša je dužnost da vam omogućimo da napredujete

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

13:41

Vučević čestitao Međunarodni dan mladih: Naša je dužnost da vam omogućimo da napredujete
Vučević čestitao Međunarodni dan mladih: Naša je dužnost da vam omogućimo da napredujete - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Miloš Vučević čestitao je danas Međunarodni dan mladih.

"Mladi su naš najvažniji resurs, i naša dužnost kao Vlade Republike Srbije jeste da vam omogućimo da radite i napredujete, da imate garantovanu perspektivu i budućnost u svojoj otadžbini", napisao je Vučević na Instagramu.

On je poručio da će se uvek nagrađivati marljivi rad, znanje i uspehe.

"Želim svima vama da svoje snove ostvarujete u svojoj zemlji, i da inspiraciju crpite iz najboljih od nas, koji su kroz istoriju stvarali i radili za dobrobit svog naroda, i svoje Srbije. Čestitam vam Međunarodni dan mladih", poručio je premijer.

Antonijević: Kontinuirano se radi na poboljšanju položaja mladih

Pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević izjavila je danas da se u Srbiji godinama unazad kontinuirano radi na poboljšanju položaja mladih i da su izdvajanja iz godine u godinu sve veća.

"Sredstva i izdvajanja za mlade su porasla, pa u odnosu na 275 miliona koja su uložena prethodne godine, 325 miliona dinara je uloženo ove godine i preko 150 organizacija i kancelarija za mlade sprovode aktivnosti koje su usmerene na mlade", rekla je Antonijević za Tanjug povodom obeležavanja Dana mladih.

Ona je navela i da su u prošloj godini podržali sa 285 miliona projekte i aktivnosti koji su usmereni na mlade, a koje su realizovale Kancelarije za mlade i organizacije civilnog društva.

"Kroz te projekte preko 404.000 hiljada mladih ljudi je imalo priliku da bude deo neke aktivnosti", rekla je Antonijević.

Ona je rekla i da se na poboljšanju položaja mladih u Srbiji radi ne samo kroz Ministarstvo turizma i omladine, već kroz kontinuiran i sistematičan rad Vlade Srbije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Antonijević je naglasila da nije jednostavno dati odgovor kakav je položaj mladih u Srbiji, jer kako je navela, mladi nisu homogena grupa, jer nju prema zakonu o mladima čine svi od od 15 do 30 godina, tako da postoje mnoge razlike koje karakterišu podgrupe mladih. Prema njenim rečima, istraživanja koja se prate, ali i direktni kontakti, pokazali su da mladi žele više prilika za zaposlenje i da se obrazuju, kao i više programa i aktivnosti koji se tiču i slobodnog provođenja vremena.

"Više moramo da vodimo računa i o stepenu digitalnog nasilja, odnosno o stepenu nasilja uopšte među mladima, ali moramo da vodimo računa i o jednoj stvari koja je jako važna, a to je poverenje mladih u institucije", rekla je Antonijević.

Zbog tog poverenja, kako je dodala, programi i aktivnosti kroz partnerstva na nacionalnom i lokalnom nivou usmeravaju se da bi se dali odgovori na ta, ali i druga pitanja koja se tiču mladih. Ona je podsetila da je ministarstvo u prethodnih godinu i po dana obišlo preko 40 opština i gradova, i razgovaralo sa mladima i donosiocima odluka, kako bi se definisalo ono što treba raditi u oblasti omladinske politike.

"Srbija četvrta po stepenu napretka mladih"

Antonijević je dodala i da Ministarstvo turizma i omladine ove godine Međunarodni dan mladih želi da provede van Beograda i da je to nešto što karakteriše rad ministarstva i u prethodnom periodu.

"Želimo da pored tog strateškog i normativnog okvira koji postoji, ovaj dan provedemo u direktnom razgovoru kontaktirajući sa mladima i razgovarajući šta je to što konkretno možemo da uradimo u njihovim zajednicama", rekla je ona.

Sagovornica Tanjuga je precizirala da će predstavnici ministarstva Međunarodni dan mladih provesti danas u Vranju, a sutra u Vladičinom Hanu i Aleksandrovcu.

"Sa mladima u Vranju razgovaraćemo o tome šta je to, što možemo dodatno da učinimo za njih, kako to oni vide institucije. Razgovaraćemo i sa donosiocima odluka u zajednici zbog toga što ćemo objaviti koji su to gradovi koje će dobiti u narednom periodu omladinske centre", rekla je Antonijević.

Kako je najavila, sutra će se posetiti jedno seosko domaćinstvo gde je mladi bračni par odlučio da uloži u seosko domaćinstvo i posveti se seoskom turizmu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Nakon toga u Aleksandrovcu ćemo otvoriti Kancelariju za mlade jer je sistematično otvaranje tih kancelarija svuda u Srbiji nešto što će nam biti prioritet rada u narednom periodu", rekla je Antonijević.

Ona je naglasila da se na mlade ne misli samo na današnji dan, dodajući da su mladi na agendi ne samo resornog ministarstva već i svih drugih i da se koordinisano i kontinuirano radi na poboljšanju njihovog položaja.

"Ono što je urađeno u prethodnom periodu od strane Vlade Srbije i kroz ministarstvo opredeljeno za mlade nije malo i sve to je prepoznato i na evropskom nivou. Svakih deset godina pravi se indeks napretka mladih u Evropi i Srbija je četvrta po stepenu napretka u tom periodu i posebno u oblasti povećanja mogućnosti za mlade", naglasila je ona.

Kako je dodala, prepoznata je i saradnja institucija sa nevladinim organizacijama i programi koji su doprineli većem povećanju položaja mladih ne samo na našem nivou već i na evropskom.

Omladinski centri i klubovi

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini podržan je i prvi Nacionalni program za mentalno zdravlje u Srbiji koji je doprineo da se u deset gradova osmisle akcioni planovi i da se svi oni koji mogu da utiču i poboljšaju povećanje mentalnog zdravlja mladih okupe oko tih planova.

"Tu podrazumevamo ne samo sektor omladine koji ima svoju ograničenu ulogu, već i druge resore u ovih deset jedinica lokalne samouprave. Sa 180 miliona u prethodnoj godini, a sa 200 miliona u ovoj godini, podržali smo gradove za osnivanje omladinskih centara. U 2023. to su bili Sombor, Subotica, Niš i Novi Pazar, a ove godine biće podržani ostali gradovi", rekla je ona.

Najavila je da će danas biti objavljeno koja su to dva grada koja će prva dobiti sredstva, dodavši da još šest gradova ulaze u mentorski proces i u narednom periodu će biti finansirano osnivanje omladinskih centara i omladinskih klubova.

Navela je i da se kontinuirano radi i u partnerskom odnosu sa drugim ministarstvima, jer kako je naglasila strategija za mlade koja je doneta prethodne godine nije samo dokument Ministarstva turizma i omladine, već je dokument koji govori o strategiji cele Vlade Srbije kada su mladi u pitanju.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"U narednom periodu bavićemo se i pitanjem stanovanja mladih i drugim pitanjima koje do sada nisu bila predmet rada. U fokusu Vlade Srbije i drugih partnera u narednom periodu biće i garancija za mlade, a to je program EU za koji je Srbija donela akcioni plan krajem prethodne godine i koji je zapravo program fokusiran na najosetljivije mlade u procesu zaposlenja i na tržištu rada", rekla je ona.

Prema njenim rečima, često se dešava i da mladi nemaju dovoljno prilika za zaposlenje i da kada žele da dobiju prvo radno iskustvo onda im neko traži da ga već imaju.

"Poverenje mladih u institucije je nešto što će biti i naša tema u narodnom periodu i upravo kroz taj princip i približavanje institucija, kroz direktan rad sa mladima i promocija zajedničkih rezultata smatramo da ćemo doprineti da to poverenje u institucije bude što veće", rekla je Antonijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija