Aktuelno iz kulture

Maja Rubin: Projekat "Svetionik znanja" podstiče mlade da budu pokretači promena

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

20:20

Maja Rubin: Projekat "Svetionik znanja" podstiče mlade da budu pokretači promena
Maja Rubin: Projekat "Svetionik znanja" podstiče mlade da budu pokretači promena - Copyright Youtube/TV Studio B/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Programska direktorka Asocijacije za afirmaciju kulture (ASK) Maja Rubin izjavila je danas da je "Svetionik znanja" projekat namenjen mladim srednjoškolcima iz deset gradova u Srbiji, koji ima za cilj da podstakne mlade da budu pokretači promena u svojim lokalnim zajednicama.

"Mi želimo da pomognemo mladima, da ih podstaknemo da oni zapravo budu pokretači promena u svojim lokalnim zajednicama i da na neki način svoje lokalne zajednice učine boljima za život", rekla je Rubin za Tanjug.

Kako je dodala, "Svetionik znanja" postoji već osam generacija, odnosno trenutno pripremaju osmu generaciju.

Projekat je, kako navodi, besplatan i Asocijacija mladima nudi resurse i mogućnosti - odnosno oni da napišu projekat i da reše određeni problem u svojoj lokalnoj zajednici.

Pobednički projekat će dobiti i novčana sredstva da realizuje taj projekat, ističe Rubin.

Na pitanje kakve su teme u fokusu ove godine i kako srednjoškolci mogu da se prijave, Rubin je navela da se Asocijacija ove godine fokusira na teme informacione tehnologije, društvenu odgovornost, zaštitu životne sredine i javno zdravlje.

"Iz godine u godinu mi preprilagođavamo te teme kako bismo bili u skladu sa trendom i sa time šta je poželjno i potrebno lokalnim zajednicama. Ove godine bavimo se informacionim tehnologijama, društvenom odgovornošću i aktivizmom, zaštitom životne sredine i javnim zdravljem", rekla je ona.

Objasnila je da srednjoškolci mogu da se prijave putem gugl formulara, koji se nalazi na sajtu i na društvenim mrežama Asocijacije za afirmaciju kulture, a sam konkurs je otvoren do 15. augusta, do kraja dana.

Rubin je istakla da svake godine bude sve više zainteresovanih, te je ocenila da su mladi prepoznali "Svetionik" kao jednu inicijativu koja pruža razne mogućnosti i da tako imaju priliku da upoznaju svoje vršnjake iz cele Srbije.

"Što se tiče ove godine, još je rano da kažemo kakav je odziv, zato što imamo još nekoliko dana do kraja konkursa. Da kažemo, 48 sati pred kraj konkursa su nam ključni, tako da verujemo da će da bude odziva i nadamo se da će da bude veći u odnosu na prošlu godinu", rekla je ona.

Na pitanje koji je cilj takmičenja, kada govorimo o obrazovanju i o razvoju mladih, Rubin je rekla da je cilj pokretanje tih promena i posticanje mladih ljudi da otkriju resurse za bolji život u svojim lokalnim zajednicama i da stvarno budu pokretači promena.

Rubin je takođe navela da je cilj da se projekat proširi na region.

"Nama jeste cilj da projekat podignemo na region, da uključimo i naše komšije na celom Balkanu, tako da nadam se da ćemo imati priliku da u narednih generacijama postignemo i to i uključimo mlade iz komšijskih država", rekla je ona.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura