Jela za hladnije dane iz svih krajeva Evrope: Pet jesenjih čorbica koje greju dušu
Komentari02/10/2023
-07:39
Dani polako postaju hladniji, a u ormar se vraćaju dugi rukavi i nogavice. Za ljubitelje dobrog zalogaja, jesen je i sezona toplih jela "na kašiku".
Svaka zemlja na svetu ima svoju tradiciju kada je reč o obrocima koji greju u hladnim noćima, a Euronews predstavlja neke od najboljih evropskih čorbi:
5. Boršč
Popularan širom istočne Evrope, boršč je čorba od cvekle, koja se može jesti i hladna i topla.
Njen naziv potiče od staroslovenskog naziva za biljku poznatu kao "kravlji paškanat", koji je navodno bio jedan od glavnih sastojaka u originalnom receptu.
Pored cvekle, ključni sastojci su kupus, krompir, šargarepa, luk i beli luk, a mnogi dodaju i meso, kako bi bila zasitnija.
Na kraju se obično služi sa kiselom pavlakom i mirođijom.
4. "Maco" supa sa knedlama
Jedan od najvećih jevrejskih praznika Pasha ne može da se zamisli bez pripreme beskvasnih hlebova - maca ili macota.
Od ostataka tog hleba nakon praznika prave se knedle za supu, čiji su sastojci još jaja i voda.
Knedle se dodaju u klasičnu pileću supu koja se, naravno, služi vrela.
3. Avgolemono supa
Supa od limuna, piletine i pirinča savršena je za kišne jesenje noći. Poreklom iz Grčke, ova supa je dovoljno kalorična da vas zasiti, a da se pritom ne osetite "pretrpano".
Glavni sastojak je avgolemono sos, koji se dobija kombinovanjem vrele pileće supe, jaja i limuna.
2. Harčo goveđa supa
Goveđa supa iz Gruzije prepuna je začina, koji razbuđuju sva čula.
Ključni sastojak, pored povrća i govedine je takozvani tkemali sos, koji se pravi od crvenolisne šljive, belog luka, nane, korijandera, kima, mirođije i ljute paprike.
Služi se obavezno uz domaći hleb.
1. Sopa de aho
Na samom vrhu Euronews liste jesenjih čorbica koje se nalaze na meniju u različitim evropskim zemaljama, nalazi se "supa od belog luka", odnosno "Sopa de aho" iz Španije.
Osnova supe, kako joj samo ime govori, su beli luk, maslinovo ulje i mlevena paprika.
Sastojci:
1/4 šolje maslinovog ulja
Glavica belog luka
2 kašičice dimljene paprike
2 jaja
1/4 šolje belog vina
4 šolje pilećeg bujona ili bujona od povrća
So po ukusu
Suvi hleb ili krutoni
Postupak:
Naseckajte beli luk i stavite sa strane. Vodite računa da komadići ne budu suviše tanki, jer je cilj da zadrže svoj oblik.
U veliku šerpu sipajte maslinovo ulje i zagrejte ga na srednju temperaturu. Dodajte luk i pustite ga nekoliko sekundi da zamiriše, ali ne dozvolite da zagori.
U ovom trenutku dodajte belo vino i kuvajte ga 2-3 minuta dok se smesa ne redukuje. Zatim dodajte papriku i so.
Mešajte oko jednog minuta, a zatim dodajte bujon i pošto sve dobro promešate, pustite da se krčka 10-15 minuta.
Pred kraj izmutite jaja u činiji i polako ih sipajte u supu neprekidno mešajući. Jaja bi trebalo da budu u nitima.
Sipajte supu u činije i na površinu spustite kockice suvog hleba ili krutona.
Komentari (0)