Zaboravljeno prženo kamenje ponovo trend u kineskoj kuhinji: Biste li probali sveže kamenje s belim lukom i papričicom
Komentari21/06/2023
-14:36
U teškim ekonomskim vremenima video snimci kuvara koji prave prženo kamenje najnoviji su trend na kineskim društvenim mrežama.
Na pojedinim snimcima se vide kuvari kako prže šljunak sa belim lukom i čilijem na posečenim noćnim pijacama, dok drugi prikazuju scene seljana koji kuvaju sveže ulovljeno kamenje na obali reke, preneo je britanski list "Gardijan".
Jelo poznato kao suodiu (isisati i odbaciti) ponovo se koristi, barem u video snimcima ljudi koji prenkuju prijatelje.
Dok neki onlajn kuvari insistiraju da je to ukusno jelo, drugi video snimci prikazuju ljude koji užasnuto pljuju kamenje.
Jedan video sa skoro 800.000 pregleda prikazuje kuvara koji nudi porciju suodiua za 16 juana, za šta neki tvrde da je skupo s obzirom ma to da se sastojci mogu ponovo koristiti.
Ovo jelo datira stotinama godina unazad, kada su ljudi putovali rekom Jangce na čamcima u provinciji Hubej, a ponestajalo im je životinja i povrća pa su se okretali mineralima.
Prema jednoj od priča o istoriji ovog jela, popularnost mu je izbledela nakon što su ekonomski razvoj i motorizovana plovila došla u Hubej, čime je smanjena šansa da čamci ostanu bez zaliha.
Jelo je, takođe, povezano sa narodom Tuđia, etničkom manjinom koja potiče iz planinskog lanca Vuling koji se prostire na granicama Hubeija, Hunana i Guizhoua.
Prema jednom blogu o hrani, rečno kamenje ima prirodan riblji ukus koji se pojačava kada se prži na visokoj temperaturi.
Komentari (0)