Zdravlje

Toksična vina kruže Evropom: "Večne hemikalije" pronađene u svim testiranim uzorcima

Komentari
Toksična vina kruže Evropom: "Večne hemikalije" pronađene u svim testiranim uzorcima
Toksična vina kruže Evropom: "Večne hemikalije" pronađene u svim testiranim uzorcima - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

Autor: Politico

25/04/2025

-

20:13

veličina teksta

Aa Aa

Omiljena evropska crna ili bela vina mogla bi sadržati neželjeni sastojak - toksične hemikalije koje se ne razgrađuju prirodno.

Novo istraživanje otkrilo je široku raširenu kontaminaciju evropskih vina trifluorosirćetnom kiselinom (TFA), veoma postojanim nusproizvodom PFAS-a, grupe industrijskih jedinjenja poznatih kao "večne hemikalije“.

Nijedno testirano vino proizvedeno u poslednjih nekoliko godina u 10 zemalja EU nije bilo čisto, a u nekim bocama nivoi TFA bili su 100 puta viši nego u vodi za piće, piše Politico.

Studija, koju je u sredu objavila Mreža za akciju protiv pesticida Evrope (PAN), osnažila je zahteve za brzim ukidanjem pesticida koji sadrže PFAS, porodicu veštačkih hemikalija otpornih na toplotu, vodu, ulje i razgradnju u prirodi.

Proizvodnja vina jedan je od najvećih konzumenata pesticida u evropskoj poljoprivredi, posebno fungicida, što vinograde čini žarištem za gomilanje hemikalija. Grožđe je posebno podložno gljivičnim bolestima, što zahteva često prskanje, uključujući proizvode sa PFAS jedinjenjima.

Istraživači su utvrdili da TFA nije bila prisutna u vinima pre 1988, ali su nivoi od tada porasli, dostigavši do 320 mikrograma po litru u vinima poslednje tri berbe – više od 3.000 puta iznad EU granice za pesticide u podzemnim vodama. Autori studije povezuju ovaj porast sa sve većom upotrebom PFAS pesticida i novijih fluorisanih rashladnih sredstava.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

"Ovo je alarm koji ne smemo ignorisati. Ogromno nakupljanje TFA u biljkama znači da verovatno unosimo više ove večne hemikalije kroz hranu nego što smo mislili“, rekao je Helmut Burtšer-Šaden iz austrijske NVO "Global 2000", koji je predvodio istraživanje. 

Izveštaj, nazvan "Poruka iz boce“, analizirao je 49 vina, uključujući konvencionalna i organska. Organska vina imala su niže koncentracije TFA, ali nijedno nije bilo bez kontaminacije. Vina iz Austrije pokazala su posebno visoke nivoe, iako istraživači naglašavaju da je problem na celom kontinentu.

"Ovo nije lokalni, već globalni problem. Nema više nekontaminiranih vina. Čak ni organska poljoprivreda ne može u potpunosti zaštititi od ovog zagađenja jer je TFA sada svuda u okolini“, upozorio je Mihael Miler, profesor farmaceutske hemije na Univerzitetu u Frajburgu, čija nezavisna studija potvrđuje slične rezultate. 

Nalazi bacaju svetlo na PFAS, široku klasu fluorisanih jedinjenja korišćenih u proizvodima od nelepljivih tiganja do poljoprivrednih pesticida. Ove supstance su cenjene zbog svoje izdržljivosti, ali se akumuliraju u prirodnom okruženju i organizmima, povezane su sa rakom, oštećenjem jetre i reproduktivnim problemima.

Dok su rizici dugolančanih PFAS-a odavno prepoznati, TFA je do nedavno smatrana relativno bezopasnom. Međutim, jedna studija iz 2021. koju je finansirala EU povezala je izloženost TFA sa teškim malformacijama kod zametaka kunića, što je navelo regulatore da predlože klasifikaciju TFA kao "reproduktivno toksične“.

"Ovo čini potrebu za akcijom još hitnijom“, rekla je Salome Rojnel iz PAN-a. 

Ona je istakla da prema trenutnim EU pravilima o pesticidima, metaboliti koji ugrožavaju reproduktivno zdravlje ne smeju prelaziti 0,1 mikrogram po litru u podzemnim vodama – granicu koju TFA redovno premašuje u vodi i hrani.

Izveštaj je objavljen uoči glasanja članica EU o zabrani flutolanila, PFAS pesticida koji u značajnoj meri emituje TFA. Aktivisti zahtevaju širu zabranu svih PFAS pesticida.

"Glasanje o flutolanilu je test da li političari ozbiljno shvataju ovu pretnju. Ali dugoročno, moramo u potpunosti eliminisati ove hemikalije iz poljoprivrede“, rekla je Rojnel. 

Industrijski lobiji verovatno će se suprotstaviti inicijativi, piše Politico, tvrdeći da su PFAS pesticidi ključni za zaštitu useva. Međutim, Miler tvrdi da alternative postoje. 

"Zamene su dostupne. Ideja da su ove hemikalije neophodne nije tačna“, navodi ona.

Dok EU razmatra šira ograničenja za PFAS, studija o vinu čini rasprave o rešavanju hemijskog zagađenja i zaštiti evropske hrane još hitnijim.

"Što duže odlažemo, zagađenje postaje gore. Zbog večne prirode ovih hemikalija, svaka godina neaktivnosti garantuje štetu za buduće generacije“, upozorio je Burtšer-Šaden. 

AI Preporuka

Komentari (0)

Magazin