Nivoi malo poznate hemikalije TFA u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
Komentari
23/04/2025
-23:09
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija, što je izazvalo strah da će kontaminacija probiti planetarnu granicu, pokazalo je istraživanje naučnika iz Evropske mreže za delovanje protiv pesticida.
Istraživači su testirali 49 boca komercijalnog vina da bi utvrdili koliko je napredovala kontaminacija TFA hrane i pića, preneo je Gardijan.
Oni su otkrili da su nivoi trifluorsirćetne kiseline, razgradljivog proizvoda postojanih PFAS hemikalija koje mogu da predstavljaju rizik po plodnost, znatno viši od prethodno izmerenih u vodi.
Vina proizvedena pre 1988. nisu pokazivala tragove TFA, utvrdili su istraživači, dok vina proizvedena nakon 2010. pokazuju nagli porast kontaminacije.
I organska i konvencionalna vina pokazuju porast kontaminacije TFA, ali su nivoi u organskim varijantama uglavnom bili niži.
Analiza vina iz 10 evropskih zemalja pokazala je odsustvo detektabilnih količina TFA u starim vinima, umeren porast koncentracija sa 13 na 21 mikrogram po litru u periodu od 1988. do 2010. godine i naglo povećanje nakon tog perioda, sa prosečnom koncentracijom od 121 mikrogram po litru u najnovijim uzorcima.
PFAS predstavljaju grupu hemikalija koje se široko primenjuju u različitim proizvodima, pri čemu je za neke potvrđeno da mogu imati štetne posledice po ljudsko zdravlje.
Vlasti se nisu previše brinule zbog mogućih zdravstvenih efekata kontaminacije TFA-om, ali nedavne studije na sisarima ukazuju da ova supstanca može predstavljati rizik po reproduktivno zdravlje.
Prošle godine, nemački regulator za hemikalije predložio je da se TFA na evropskom nivou klasifikuje kao supstanca toksična za reprodukciju.
Komentari (0)