Svrljiški belmuž proglašen za najbolje jelo od sira na svetu: Recept za staroplaninski delikates od samo tri sastojka
Komentari24/04/2025
-21:16
Čuveni gastronomski sajt Taste Atlas proglasio je svrljiški belmuž najboljim jelom od sira na svetu. Ovo tradicionalno jelo iz planinskih krajeva jugoistoka zemlje nalazi se i na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Priprema se jednostavno i brzo od samo tri sastojka, a za prepoznatljiv ukus zaslužno je mleko svrljiških ovaca.
Goran Živić, majstor za pravljenje belmuža, za Euronews objašnjava da se ovaj specijalitet sprema od kukuruznog brašna, mladog ovčijeg i kravljeg sira i soli po ukusu. Ključ je, kaže, u stalnom mešanju na tihoj vatri oko pola sata.
"Čini se da je recept jednostavan, ali ipak postoji nešto što izdvaja majstore belmuža od ostalih.

Unsplash/Gary Sandoz
Jede se kao predjelo, ali je vrlo kalorično, pa Svrljižani u šali kažu da ga iznose za goste, kako ne bi mogli da pojedu previše pečenja.
Iako su sela sve praznija i sve je manje pastira koji prave domaće ovčije sireve neophodne za belmuž, meštani čuvaju ovo jelo od zaborava i redovnim održavanjem Belmužijada na koje im dolaze gosti iz celog sveta.
Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, kaže da ima mesta za optimizam.
"Situacija se malo pomera u pozitivnom smeru, pre svega zato što opština kroz svoj Fond za poljoprivredu, kao i država, daju subvencije već godinama unazad za stočni podmladak. Pozitivno je i to da su cena mleka i sira sada mnogo realnije nego što su bile prethodnih godina, tako da je to samo po sebi motivacija za ljude da ne smanjuju broj stoke", kaže Marković.
Belmuž je zaštićen još pre osam godina, kao proizvod sa geografskim poreklom, a Svrljiška mlekara ga je brendirala kao svoj proizvod.
"Ja bih voleo da se svi naši meštani koji se bave etnoturizmom, više uključuju u tu promociju. Opština već radi ono što je u našoj moći - imamo i brošure, pojavljujemo se na svim sajmovima turizma, na svim gastronomskim manifestacijama u regionu", ističe predsednik opštine, dodajući da je izuzetno priznanje imati "broj jedan jelo od sira u svetu".
Komentari (0)