Život

Taste Atlas sastavio novu listu najboljih jela Srbije: Prvo mesto zauzeo čarobni specijalitet od testa

Komentari

Autor: Taste Atlas

18/10/2024

-

21:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije. Lista sačinjena na osnovu  ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela, a prvo mesto zauzele su pazarske mantije.

"Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji - oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku", piše Taste Atlas.

Prinskrin/Youtube/Binin Sahan

 

Kao i burek, osnova je tanko testo, koje se premazuje masnoćom, a filuje mlevenim mesom, lukom i začinima. 

Jedu se uz jogurt, a neretko se njime i prelivaju, dok su još vruće.

Predstavljamo vam i ostale specijalitete iz Srbije koji su se našli na listi Taste Atlas-a:

Leskovački ajvar

Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja. 

profimedia

 

Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda.

Paprike se peku na otvorenom plamenu, a zatim gule, melju, suše i polako prže. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje Taste Atlas.

Komplet lepinja

Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja, našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se raseca po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop od svežeg pečenja.

Prinstscreen YouTube/ AgroTV Srbija

 

"Veruje se da potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, aktuelni vlasnik pekare 'Kod Šuljage' u Užicu", piše Taste Atlas.

Leskovački roštilj

Leskovac je po svemu sudeći prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja.

profimedia

 

Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, navodi Taste Atlas.

Petrovački kulen

Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk.

profimedia

 

Za pripremu ove gobasice obično se koriste svi delovi svinjetine i to 80 posto mesa, 20 posto leđne masti.

Zapravo je reč o varijaciji tradicionalnih slovačkih kobasica, budući da su Slovaci krajem 18. veka naselili taj kraj.

Leskovački voz

Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a "voz" se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede. 

Među obaveznim prilozima obično su lepinja, gravče na tavče i različite sveže salate.

Užička pršuta

Užička pržuta je vrsta dimljene pršute, koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju - Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.

Pixabay

 

Za pripremu mogu da se koriste junetina, svinjetina i ovčetina, ali je najčešće reč o najfinijim delovima junećeg mesa, koje se usoljava, dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu.

Sarma

"Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma se sastoji od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač ili bulgur, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve", navodi Taste Atlas.

Pixabay

 

Sajt navodi da se sarma, poreklom iz Otomanske imperije, tradicionalno jede širom Balkana, u zemljama Centralne Evrope, Južnog Kavkaza i na Bliskom istoku. 

Pljeskavica

Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao "srpski hamburger", a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.

profimedia

 

"To je jednostavno jelo koje je teško usavršiti, jer je odnos mesa i masnoće izuzetno važan u procesu pripreme", navodi se na sajtu.

10. Burek sa sirom

Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela. 

profimedia

 

Taste Atlas podseća da u Bosni i Hercegovini samo tanko testo punjeno mesom može da ima titulu bureka, dok su pite sa drugim punjenjima - sirnica, krompiruša, zeljanica i slično.

"Hrvati i Srbi imaju opušteniji pristup - burek može biti okrugao i sečen na četvrtine ili zamotan u spiralu - oba oblika su dobra i oba se mogu zvati burek sa sirom, naravno kad su punjeni sirom", navode na sajtu.

Ostala jela na listi najboljih u Srbiji
11. Bela čorba  33. Ruske šubare 55. Futoška sarma
12. Pirotska peglana kobasica 34. Zlatarski sir 56. Sečenica
13. Krofne 35. Belolučene paprike 57. Čalabrca
14. Pasulj 36. Sataraš 58. Pašteta od fazana
15. Urnebes 37. Svadbarski kupus 59. Svrljiški belmuž
16. Pinđur 38. Sjenički sir 60. Vojvođanski koh
17. Perkelt 39. Pirotski kačkavalj 61. Čorba od spanaća
18. Lepinja  40. Duvan čvarci 62. Propeć
19. Gomboce 41. Prebranac 63. Herovke
20. Leskovačka mućkalica 42. Lenja pita 64. Pupinova pita
21. Zlatiborska pršuta 43. Česnica 65. Pule
22. Miročki sir 44. Sremska kobasica 66. Fontoš kolač
23. Gibanica 45. Makovnjača 67. Škembe čorba
24. Podvarak 46. Ražnjići 68. Pohane svinjske nogice
25. Slatko od jagoda 47. Bundevara 69. Živa pljeskavica
26. Reform torta 48. Čvarci 70. Slavski kolač
27 Vasina torta 49. Fiš paprikaš 71. Medveđi gulaš
28. Moravska salata 50. Popara 72. Index sendvič
29. Proja/Projara 51. Srpska salata    
30. Šnenokle 52. Leskovačka kavurma    
31. Karađorđeva šnicla 53. Pihtije    
32. Čorbast pasulj 54. Rezanci s makom    

Komentari (0)

Magazin