Aktuelno iz kulture

Ogromna zaostavština Bore Đorđevića: Priča o Ribljoj čorbi, grupi za sve generacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/09/2024

-

09:52

Ogromna zaostavština Bore Đorđevića: Priča o Ribljoj čorbi, grupi za sve generacije
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Borisav Bora Đorđević, jedan od najistaknutijih muzičara bivše Jugoslavije, preminuo je u Sloveniji u 72. godini života. Jedna od njegovih najznačajnijih zaostavština su pesme koje je snimio sa svojom grupom "Riblja čorba", a koja je u avgustu obeležila 46 godina postojanja.

Đorđević je osnovao grupu sa Miroslavom Aleksićem, Radislavom Kojićem i Miroslavom Milatovićem 15. avgusta 1978. u restoranu "Šumatovac".

"Nekome sa strane ovaj sastanak mogao je da izgleda kao desetine drugih u kafani u kojoj su se skupljali beogradski muzičari toga doba", podsetio je u tekstu na sajtu benda bubnjar Miroslav Vicko Milatović.

Prema njegovim rečima, to je bila "svojevrsna berza za zapošljavanje - muzičari su se tražili i nudili za razne tezge, projekte, ozbiljne i manje ozbiljne poslove, tu su se prodavali instrumenti, pesme i tekstovi."

Kako je navedeno, dogovoreno je da će se Đorđević priključiti dotadašnjoj grupi S.O.S, u kojoj su bili Aleksić, Kojić i Milatović, ali se još nije znalo ime novog benda, za koji su predlozi bili Bora i ratnici, Popokatepetl i Riblja čorba.

"Verovatno na bazi kredita iz minulog rada, Zoran Predić, tadašnji urednik Radio TV Revije, objavljuje naš poster (1. septembra) i krsti ga 'Ribljom čorbom'. Tako nam je skratio muke oko izbora imena. Kupili smo ceo tiraž TV Revije i koristili poster kao plakat za svirke", naveo je Milatović.

Đorđević, Aleksić, Kojić i Milatović su objavili 7. decembra 1978. godine prvi singl "Riblje čorbe" "Lutka sa naslovne strane" i "On i njegov BMW", na čijem omotu se pojavljuje prvi put i prepoznatljiv logo benda kog je uradio ilustrator Jugoslav Vlahović.

Prvi koncert grupa je održala u vojvođanskom mestu Elemir 26. avgusta 1978. godine, posle čega su usledile i svirke u Subotici i Sarajevu, gde su stekli novu publiku. 22. decembra objavljuju prvi singl sa pesmama "Lutka sa naslovne strane" i "On i njegov BMW", koji je odmah postigao veliku popularnost.

Nakon objavljivanja singla, Bora Đorđević zaključuje da mu je potrebna još jedna gitara da učvrsti zvuk i time ga definitivno odvoji od poređenja sa "Bijelim dugmetom". Tada je Rajko u grupu doveo 19-godišnjeg gitaristu, Momčila Bajagića Bajagu, kojeg je poznavao iz sastava "Glogov kolac".

Zajedno su stvorili mnogo hitova, a prvi album "Kost u grlu" na kom su se našli "Ostani đubre do kraja", "Zvezda potkrovlja i suterena", "Egoista" i mnoge druge.

E-Stock/Aleksandar Nalbantjan

 

U muzičkim novinama Boru su proglašavali za rok ličnost godine, a njihov hard rok zvuk sa bluz elementima nije smetao, iako su pank i novi talas već počeli da postižu popularnost.

Po povratku iz armije, grupa ulazi u studio Ence Lesića i do polovine februara 1981. grupa je snimala album "Pokvarena mašta i prljave strasti", za koju je Bora iz vojske slao tekstove za neke pesme, dok bi ga u povratku čekale gotove pesme, za koje je uglavnom bio zaslužan Bajaga. Od ostalih pesama sa ovog albuma vredne pomena su: "Ostaću slobodan", "Lak muškarac", "Neke su žene pratile vojnike". "Dva dinara, druže" je bila prve od tri stvari Riblje čorbe koja je postala hit godine na Hitu 202. Album je krajem 1981. dostigao tiraž od 200.000 primeraka.

U novembru je izašao i treći album "Mrtva priroda", koju je producirao Mekoj. Bajaga je sam napisao Ja sam se ložio na tebe, dok su ostale udarne stvari bile produkt Borinih tekstova i muzike od strane svih. Na albumu su se još pojavile i "Ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera", "Odlazak u grad", "Na zapadu ništa novo", "Pekar, lekar, apotekar", "Neću da ispadnem životinja", "Volim, volim žene". Album se prodaje u rekordnih 500.000 primeraka i Riblja čorba se probija na sam vrh jugoslovenske muzičke scene.

Promotivnu turneju povodom ploče "Mrtva priroda", Riblja čorba je završila svirajući četiri večeri uzastopno, polovinom aprila 1982. godine u beogradskoj hali Pionir a gledalo ih je ukupno 21.000 ljudi.

Iako su više puta bili u nemilosti tadašnjeg režima, do 1982. su se strasti stišale, a na Dan mladosti i na rođendan maršala Tita, 25. maja dobili su Majsku nagradu Gradskog komiteta Saveza socijalističke omladine uz obrazloženje da "grupa peva o životu i problemima mladih i da je postala unekoliko simbol velikog dela omladine".

Ploča "U ime naroda" izlazi par meseci kasnije i kao i sve prethodne prolazi odlično, postigavši tiraž 120.000 i postao najprodavaniji koncertni album u dotadašnjoj jugoslovenskoj rok istoriji.
Usledili su "Buvlja pijaca" i niz legendarnih nastupa, među kojima se ističe koncert pod sloganom "Hleba i igara" na Sajmištu 1983.

Godinu dana kasnije, kada je Bajaga već počeo i solo karijeru, radeći paralelno i sa "Čorbom", objavili su "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju", a ploča je uprkos toga što je i zvanično bila proglašena "šundom", prodata u 120.000 primeraka.

Ipak, u toku leta Bajaga i Rajko su izbačeni iz grupe, ali se "Riblja čorba" ipak oporavila, uz gitariste Vidoja Božinovića Džindžera i Zorana Dašića, a kasnije i Nikolu Čuturila.

Nove članove Bora je uigravao na gotovo anonimnim nastupima. Tako su na poslednjoj večeri Beogradskog leta u Domu omladine 20. septembra nastupili pod imenom "Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši". Uoči svirke su samo prijatelji grupe znali da se iza tog imena krije Riblja čorba. Tokom čitave jeseni grupa je svirala po manjim salama učvršćujući veze između novih članova i starosedelaca.

U ovom periodu došlo je do saradnje Gorana Bregovića i Đorđevića koji su tada bili rivali. Na ploči Bijelo dugme Bora je napisao polovinu teksta i pevao je sa Goranom i Tifom u pesmi "Pedikulis Pubis".

Album "Istina" snimili su 1985. a na njemu se našao jedan od najvećih Borinih hitova - "Pogledaj dom svoj anđele".

Desetogodišnjica rada grupe 1988. obeležena je kompilacijom "Riblja čorba 10" i albumom "Priča o ljubavi obično ugnjavi", a povodom važne prekretnice odsvirali su koncert na Sajmištu na kome se okupilo 15.000 mladih.

Nakon početka građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Bora Đorđević je postao aktivni pristalica srpskih vojnika u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Tokom ratnih godina, Riblja čorba je svirala u inostranstvu i objavljivala ploče koje nisu ostavljale dublji trag.

Album "Labudova pesma", na kom se izdvojio samo jedan hit - "Kad sam bio mlad", inače obrada pesme Erika Bardona - prvobitno je bio zamišljen kao oproštajni, ali su odlučili da rade i dalje. Ni sa sledećom pločom "Zbogom, Srbijo" Riblja čorba nije postigla veći uspeh.

Iako su novim materijalima nisu uspevali da postignu uspeh kao u prvih deset godina postojanja, značajan je njihov album "Nojeva barka" iz 1999.  na kom je Bajaga prvi put, nakon 15 godina od odlaska iz grupe, ponovo sarađivao sa Borom, komponujući pesmu "Gde si" u kojoj je i pevao prateće vokale.

Godine 2001, objavljen je album "Pišanje uz vetar", koji je prema mišljenju kritičara, ponovio uspeh prethodnog.

"Riblja čorba" obeležila je 25 godina rada koncertom na Ušću 3. jula 2004. godine, a naredne godine u Sežani u Sloveniji odsvirali jubilarni 1000. koncert u karijeri.

Poslednji album "Uzbuna!" snimili su u leto 2012. čiji je producent ponovo bio Britanac Džon Mekoj koji je producirao albume "Mrtva priroda", "Buvlja pijaca" i "Istina".

Poslednji veliki koncert imali su 17. avgusta na Tašmajdanu, u čast Miše Aleksića, koji je preminuo 2020. od posledica kovida 19.

Komentari (0)

Kultura