Aktuelno iz kulture

Branimir Lokner o Bori Đorđeviću: "Bio je i ostao pravi narodni čovek koji sebe nije smatrao zvezdom"

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

11:00

Branimir Lokner o Bori Đorđeviću: "Bio je i ostao pravi narodni čovek koji sebe nije smatrao zvezdom"
Branimir Lokner o Bori Đorđeviću: "Bio je i ostao pravi narodni čovek koji sebe nije smatrao zvezdom" - Copyright Prinstscreen YouTube/Racunalo.com

veličina teksta

Aa Aa

Muzički urednik Branimir Lokner rekao je Tanjugu da je Bora Đorđević "bio i ostao pravi narodni čovek koji sebe nije smatrao zvezdom vec osobom iz naroda kojem pripada" povodom smrti rok pesnika, kant autora i frontmena benda "Riblja Čorba".

Bora Đorđević je preminuo je danas nakon duge i teške bolesti u bolnici u Ljubljani.

Lokner naglašava da je Bora Đorđević bio autentična pojava jugoslovenske rokenrol scene.

"Bez obzira na brojne kontraverze, koje je tokom godina izazivala ličnost Bore Đorđevica, naročito kod oponenata ili osoba koje se nisu slagale sa njegovim životnim ili političkim stavovima, on je bio ličnost. Đorđević je većini svojih savremenika ili osoba sa kojima je bio tokom godina u kontaktu oko posla kojim sa bavio, ako se sa njima nije slagao ili imao drugačija mišljenja znao da im oprosti, sa se sa njima pomiri, zatvori ratne sekire ili neke nemile razmirice oprosti, zaboravi. Osim u slučaju sa još jednim nasim preminulim kantautorom Đorđem Balaševićem sa kojim je sukob bio trenutan i konačan" kaže Lokner.

On je podsetio na izuzetan život i karijeru Bore Đorđevića.

"Borina karijera je bila duga i konstantna i dodirivala je period od 70-tih godina prošlog veka do današnjih dana. Nemojmo zaboraviti njegovu ulogu i značaj u sastavima kao što su "Suncokret", "Zajedno", "Hajduk Stanko i jataci", "Rani Mraz", poslednja faza sastava S.O.S. (iz kojeg je nastala Riblja Čorba) i na kraju njegovo zaveštanje sa matičnim bendom. Brojne saradnje sa kolegama, kantautorima, kao što su Zoran Predin i Arsen Dedić, gotovo neverovatan broj saradnji sa drugim pevačima i sastavima, veliki broj albuma i snimaka koje je tokom karijere ostvario, ne mali broj knjiga koje je napisao i koje su o grupi napisane deo su njegove bogate karijere, koja tek u pravom svetlu treba da bude istražena i dodatno izanalizirana" kaže Lokner i dodaje da Đorđevićev put nije bio lak.

"Nailazio je na brojne prepreke, mnoge mostove je i sam rušio, ali ostajao je svoj ma koliko se to mnogima nije sviđalo kao i njegovi stavovi koje deo javnosti nije zeleo da prihvati. U periodu izlaska albuma Mrtva priroda bili su najkomercijalniji i najpopularniji bend u bivsoj Jugoslaviji obarajući brojne rekorde. Lični problemi zavisnosti kao i dugogošisnji porodični problemi dodatno su učinili da slika o njemu kao ličnosti bude "gora i tamnija" od one koja uistinu jeste. Dodao bih da je brojnim kolegama pomagao, a mnogima kad nije imao volje ni vremena izlazio je u susret. Bio je i ostao pravi narodni čovek koji sebe nije smatrao zvezdom vec osobom iz naroda kojem pripada. Bez obzira na afinitete prema muzici Riblje Čorbe, nema sumnje da je na ex Yu i regionalnim prostorima ovaj sastav bio i istao jedan od najpopularnijih i najkomercijalnijih. U samoj Srbiji i najpopularniji (Bajaga i Instruktori veću popularnost su imali i imaju u Sloveniji i Hrvatskoj, u samoj Srbiji manju od Riblje Čorbe). Dodao bih jos jednom sa suprotno popularnosti njegov život nije bio lak, nadam se da će na drugom svetu pronaći mir" kazao je Lokner.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura