Aktuelno iz kulture

Uz knjigu o Paji Jovanoviću, kod SKZ, i izdanje sa tekstovima istoričarke umetnosti LJubice Miljković

Komentari

Autor: Novosti

23/10/2024

-

20:47

Uz knjigu o Paji Jovanoviću, kod SKZ, i izdanje sa tekstovima istoričarke umetnosti LJubice Miljković
Uz knjigu o Paji Jovanoviću, kod SKZ, i izdanje sa tekstovima istoričarke umetnosti LJubice Miljković - Copyright Novosti/Z.Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na štand SKZ, posle već čuvenih knjiga o Nadeždi, Lubardi, Sretenu Stojanoviću, u sredu, 22. oktobra, stigla je i "Knjiga o Paji Jovanoviću" Nikole Marinkovića.

"U okviru 116. redovnog Kola SKZ objavljena je knjiga o Jovanoviću za koju su tekstove izabrali Dragan Lakićević, moj prethodnik, i profesor dr Igor Borozan, najveći stručnjak za srpsku umetnost 19. i prve polovine 20 veka. Knjiga obuhvata širok spektar tekstova čiji su autori kako njegovi savremenici, poput Bogdana Popovića, tako i danas ugledni stručnjaci u našoj misli o likovnoj umetnosti i istoriografiji. U tom smislu, ovo izdanje ne pruža samo pogled na stvaralaštvo ovog slikara, već daje i uvid u recepciju njegovog stvaralaštva, u sve tri ili četiri države u kojima je njegovo delo opstalo", rekao je Marković za "Novosti". 

Predgovor je pisao profesor Borozan, a knjiga sadrži i probrane ilustracije Jovanovićevih slika.

Na bezmalo 300 stranica uz obilje reprodukcija Fondacija "Za srpski narod i državu" predstavlja knjigu "O srpskoj umetnosti s ljubavlju" Ljubice Bube Miljković, koja je gotovo čitav svoj profesionalni život provela vodeći zbirku jugoslovenskog slikarstva 20. veka u Narodnom muzeju Srbije. Kako objašnjava Natalija Jovanović, ovo ekskluzivno delo objavili su na predlog Fodnacije "Plavo", koja je pomogla i u tehničkoj pripremi.

"Izuzetno velika čast nam je što je jedan tako renomirani stručnjak pristao da uradi knjigu koja se bavi stilovima i pravcima umetnosti u našoj državi u prošlom veku. Ovo je prvi tom, a pratiće ga još jedna knjiga posvećena pojedinačnim slikarima, njihovim biografijama i najznačajnijim delima", objašnjava Jovanovićeva.

U "napomeni i opomeni" uz ovo izdanje koje sadrži njene studije, eseje i prikaze, o pokretima, pojavama i smerovima srpske umetnosti, a imaće promciju u subotu u 11 časova u Sali "Vasko Popa", autor Ljubica Miljković ističe:

"Nastojala sam da istaknem vrhunske domete, da proniknem u nastojanja darovitih i obrazovanih umetnika, od kojih su mnogi bili istoričari i teoretičari umetnosti, likovni kritičari I pedagozi. Imala sam sreće da je Nikola Kusovac, najbolji poznavalac srpske umetnosti, strog i dobronameran, kao zvanični, ili nezvanični recenzent bio zadovoljan rezultatima svog neposrednog saradnika. Neka vrsta potvrde da sam uspevala bili su pozivi umetnika da se oglasim pri njihovim novim izlascima u javnost, kao i činjenica da je Miodrag B. Protić citirao moje reči u "Nojevoj barci". Od preko šesto svojih tekstova, za ovu knjigu čiji naslov nagoveštava moj pristup, odabrala sam one koji su objavljeni u poslednjih tridesetak godina.

Novosti/Z.Jovanović

 

Izuzetno luksuzna je i monografija kojom izdavačka kuća "Klet" obeležava dve decenije trajanja - "Milić od Mačve srpski barbarogenije". Autor teksta za ovu luksuznu monografiju sa 340 reprodukcija je profesor Oliver Tomić, koji se bavio životnim putem Milića Stankovića, ali i njegovim umetničkim usponom u zemlji i inostranstvu.

"Već godinama "Dereta" objavljuje dela izuzetnog srpskog istoričara Nikole Giljana, a za temu naše istorije umetnosti veoma su bitne poslednje dve o srpskim grbovima i srednjovekovnim srpskim zastavama, za koje je građu prikupljao gotovo dve decenije", ističe za "Novosti" Zoran Bognar.

Na štandu Zavoda za udžbenike izložena su sva tri dosada, u saradnji sa SANU objavljena "Rečnika pojmova likovnih umetnosti i arhitekture", dok će kod "Akademske knjige" ovih dana pravo iz štamparije stići knjiga "Negativnost. Arhitektura i stambeno pitanje kasnog socijalizma" Aleksandra Kušića. Između dva sajma "Vukotić medija" objavila je knjigu Vuleta Žurića "Nas dva brata", od kojih je jedan doktor Mladen Stojanović, a drugi naš veliki vajar - Sreten Stojanović.

Od škole crtanja do Karavađa

Na štandu "Valere", mogu se naći knjige posvećene crtanju, slikanju, grafičkom dizajnu, koje su neka vrsta priručnika za ljubitelje umetnosti, a mogu poslužiti i profesionalcima.

"Veći deo naše produkcije čine dela stranih autora, a neka je uradio Slobodan Šorgić, kao što su bojanke inspirisane delima Van Goga i Pikasa", ističe Marija Šorgić, urednik u ovoj kući.

"Gledali smo da to budu izdanja prilagođena svim generacijama, svim nivoima znanja. Pre svega bih izdvojila "Veliku školu crtanja", a objavili smo i dosta knjiga Đovanija Čivardija. Najmlađima su posebno zanimljivi naslovi koji se bave crtanjem životinja i mangi, a tinejdžerima - fantastika".

Luksuzne monografije uglednog inostranog izdavača "Tašen" posvećene Karavađu, Kandinskom, Bošu, Daliju Renoaru, Muhi mogu se naći na štandu "Data statusa".

Nadrealizam i radionice za anđele

Koristieći se bogatom dokumentacijom i nadrealističkom tehnikom kolažiranja Radovan Popović napisao je knjigu "Poslednji potomak, Marko Ristić, njim samim". I dok MSU upravo izložbom koju najvećim delom čini Ristićev legat obeležava vek nadrealizma, ovo delo koje je njegova, ali i biografija epohe, može da se nabavi kod "Službenog glasnika".

Isti izdavač objavio je i knjigu "Žena koja je pušila žitan" Olge Radić, čija je glavna junakinja projektant Jovanka Bončić, iza koje su ostala neka od znamenitih beogradskih zdanja poput Učiteljskog ili Veterinarskog fakulteta. Na istom štandu je i knjiga Zorana Jeremića o prerano preminulom Milanu Tucoviću "Radionica za anđele".

Komentari (0)

Kultura