Aktuelno iz kulture

Branko Rosić za Euronews Srbija: Kao što je Lu Rid opevao Njujork, tako je Bora Čorba opevao Beograd

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2024

-

13:55

Branko Rosić za Euronews Srbija: Kao što je Lu Rid opevao Njujork, tako je Bora Čorba opevao Beograd
Branko Rosić za Euronews Srbija: Kao što je Lu Rid opevao Njujork, tako je Bora Čorba opevao Beograd - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 72 godine na zemlji i od toga bar pola veka muzike i poezije. Bora Đorđević je zaista bio mnogo toga. Prvi čovek jednog od bez sumnje naših najznačajnijih bendova. Urban i gradski pesnik. Uvek politički angažovan, u nekom trenutku čak i stranački. Uticajna i, kako često kažu, kontroverzna javna ličnost. Sve to je bio Bora Đorđević za koga je jutros objavljeno da je preminuo u 72. godini.

A upravo smo u Tašmajdanskom parku, ispred crkve Svetog Marka, jednom od onih toponima koje je muzičar slavno opevao, o Bori Đorđeviću razgovarali sa novinarom i piscem Brankom Rosićem. 

Rosić započinje razgovor navodeći da je Tašmajdan bitna lokacija za Boru Đorđevića. 

"Prvi veliki koncert Riblje Čorbe, gde je pukao Tašmajdan koliko je bilo ljudi jer kao da je ceo grad došao, i to pre izlaska prvog albuma, gde su svi pevali, bio je na Tašmajdanu, na ovom stadionu. Ja se sećam tog koncerta kao da je sad bio", priča nam Rosić.

Osim toga, Rosić naglašava da je Đorđević bio jako važan i za sam Beograd, podsećajući da "kada su uklonjeni taksisti, Bora je otpevao - taksisti kod JAT-a".

"Negde je on napravio tu gradsku geografiju, gde je zauvek to ugravirano u istoriju. I kao što je Lu Rid opevao Njujork, tako je i Bora Đorđević neki način opevao Beograd - na neki originalni način jer se do tada nije tako pevalo. On je prvi opisao te devojke koje dolaze iz malih gradova Srbije u Beograd, gde se gube na tom asfaltu, prostitutke... Negde se to kasnije mizogino posmatralo, ali to je bila jedna neviđena novotarija u lirici, ne samo rokenrola", objašnjava novinar.

Rosić dodaje i da je Bora tada, na početku karijere, sa svojim "hrapavim glasom" bio deo panka, sa svojim "The Clash bedžom na jakni i pantalonama" tada bio aktuelan.

"On je pevao pesme s asfalta, a ne one kao kriminogene, nego o nekim devojkama i momcima", ističe nađ sagovornik. 

Kompletan razgovor sa novinarom i piscem Brankom Rosićem o Bori Đorđeviću - možete pogledati ispod. 

Euronews Srbija

Legendarni srpski rok muzičar, frontmen grupe "Riblja čorba" Borisav Bora Đorđević preminuo je danas u 72. godini. Đorđević je preminuo u bolnici u Ljubljani. Zvanična stranica grupe "Riblja čorba" objavila je vest o njegovoj smrti.

Kako je izgledala šest decenija duga karijera Bore Đorđevića,možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura