Aktuelno iz kulture

Kako se glumi glasom: Slaviša Repac za Euronews Srbija o tajnama sinhronizacije stranih filmova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2024

-

20:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Koliko način na koji izgovorimo neku reč može da utiče na njeno značenje najbolje zna glumac Slaviša Repac, koji je  pozajmljivao je glas za niz poznatih filmova i serija, reklame, pa čak i servisne informacije u jednom od rasprostranjenih lanaca supermarketa. 

Ovaj svestrani umetnik, koji je pored glasovnog glumca i uspešan instruktor brazilske borilačke veštine kapuere bio je gost Euronews Srbija i sa nama podelio neke tajne svog "zanata".

Repac kaže da je priprema, odnosno trening glasa, veoma važan u poslu kojim se bavi.

"Postoje vežbe za vežbanje logičkog akcenta i prozodije, odnosno toka govora jezika, koja je opet koje su različite za svaki jezik", objašnjava naš sagovornik. 

On ističe da priprema zavisi i od samog tipa projekta. 

Euronews Srbija

 

Nije isto da li nešto treba da se informativno izgovori ili da li je reč o ulozi. U drugom slučaju, opet postoje dve podele: jedna je ako treba da radimo sinhronizaciju postojećeg lika, a druga, daleko teža, je ako mi treba da stvorimo lika za potrebe, recimo, neke igre, animacije ili nekog drugog projekta", kaže Repac.

Mlađi gledaoci prepoznaju njegov glas po animiranim serijama "Vinks", "Transformersi", "Moj Mali Poni", "Moćni rendžeri" i mnogim drugim, a kako kaže, proces dobijanja takvih uloga u sinhronizacijama je vrlo složen. 

"Nekad kasting mora da se radi uz vođstvo originalne distributerske kuće, tako da i stranci učestvuju u odluci ko će biti finalni izbor. Onda se zakazuje termin i jedan po jedan glumac ulazi u studio i izgovara repliku po repliku. Vidiš kakva je atmosfera, vidiš kakvim tonom govori i onda se prosto trudiš da u tom vremenskom periodu u kom je originalna replika izgovorena, izgovoriš sa istom emocijom. Na primer, imam četiri sekunde da izgovorim 30 reči", kaže Repac.

Nekada tekst mora da se prilagodi duhu srpskog jezika, kako bi se prilagodio već postojećem zvuku koji su snimili originalni glumci.

A kako to ponekad zvuči u njegovom izvođenju, možete pogledati u priloženom videu.

Komentari (0)

Kultura