Evropa

uživo RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na dom za stare u Sumskoj oblasti poginula jedna osoba, 12 povređeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2024

-

08:03

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na dom za stare u Sumskoj oblasti poginula jedna osoba, 12 povređeno
RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na dom za stare u Sumskoj oblasti poginula jedna osoba, 12 povređeno - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry P.S./Belgorod R.G. Vyacheslav Gladkov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 938 dana. Napad ukrajinske bespilotne letelice na skladište oružja u ruskom mestu Toropec bio je toliko žestok da je, osim eksplozije i požara, izazvao i blago podrhtavanje tla. Za jedan od najvećih napada na teritoriji Rusije i mesto udaljeno od Moskve 485 kilometara, Ukrajina je koristila dron domaće proizvodnje. Video snimci i slike na društvenim mrežama prikazuju ogromnu plamenu kuglu koja se diže visoko u nebo i detonacije koje grmi preko jezera, u regionu nedaleko od granice sa Belorusijom. Ukrajinska pravda javila je da je operaciju izvela ukrajinska služba bezbednosti zajedno sa Odbrambenim obaveštajnim službama Ukrajine i Snagama za specijalne operacije. 

Ključni događaji:

  • Napad ukrajinskog drona na rusko skladište oružja izazvao manji potres
  • Zelenski: Za godinu dana izvezeno više od 70 miliona tone robe ukrajinskim koridorom
  • Zaharova: Stoltenbergove izjave o crvenim linijama sa Rusijom - "demencija i hrabrost"
  • Kyodo: Plan Zelenskog za pobedu uključuje vojne resurse od značaja za poraz Rusije

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

                 Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

 

18.20 U ruskom napadu na dom za stare u Sumskoj oblasti poginula jedna osoba,12 povređeno

U napadu ruskih snaga na pansion za starije u Sumi, poginula je jedna osoba, dok je povređeno njih 12.

"Ruska vojska je udarila na regionalni gerijatrijski pansion u Sumu, gde borave stariji ljudi. Zgrada ustanove pogođena je ruskom granatom. Tamo je živela 221 starija osoba", rekao je Vladimir Artjuh, načelnik Sumskog regionalnog odeljenja policije, prenosi Unian.

Tanjug/AP/Ukraine's Emergency Service

 

 

18.01 Putin: U Rusiji višestruko povećana proizvodnja naoružanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija značajno povećala proizvodnju veoma traženog naoružanja i poboljšala karakteristike na osnovu iskustva stečenog tokom rata u Ukrajini.

"U današnje vreme preduzeća odbrambene industrije rade ritmično i precizno. Ona čine sve što je potrebno da se trupe koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji snabdevaju savremenim naoružanjem, opremom i municijom. Zahvaljujući radnicima industrije, proizvodnja posebno popularnih uzoraka se povećala nekoliko puta. A njihovi taktičko-tehnički parametri su poboljšani i prilagođeni u skladu sa specifičnostima borbene upotrebe", rekao je ruski lider na sastanku vojno-industrijske komisije za razvoj bespilotnih avionskih sistema za specijalne namene, prenosi Izvestija.

Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Grigory Sysoyev

 

15.28 Rojters: Nemačka bi trebalo da odobri 397 miliona dodatne vojne pomoći Ukrajini

Nemačka bi trebalo da odobri 397 miliona evra dodatne vojne pomoći Ukrajini, navodi se u pismu nemačkog ministarstva finansija u koje je Rojters imao uvid. Sredstva će biti izdvojena pored oko osam milijardi evra predviđenih za Ukrajinu 2024. godine. "S obzirom na vojnu situaciju u Ukrajini koja se stalno pogoršava, postoji ozbiljan rizik da Ukrajina, bez značajno povećane materijalne podrške, može biti poražena u svojoj odbrambenoj kampanji", navodi se u pismu.

15.10 Ukrajinski parlament preimenovao više od 300 mesta koja se odnose na Rusiju i SSSR

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je danas zakon kojim je preimenovano 327 naselja koja su imala nazive u vezi sa Ruskom imperijom ili Sovjetskim Savezom. Ukrajinski parlament je 2015. godine stavio van zakona većinu sovjetskih i komunističkih simbola, imena ulica i spomenika kao deo procesa dekomunizacije, a mnogi gradovi, koji su dobili nova imena pod sovjetskim vlastima, preimenovani su kako bi odražavali njihov ukrajinski identitet, prenosi Kijev independent. Predsednik Volodimir Zelenski je u aprilu 2023. potpisao zakon kojim se zabranjuje davanje geografskih lokacija u Ukrajini po ruskim ličnostima ili istorijskim događajima kao odgovor na rusku invaziju.

12.44 Fon der Lajen: EU će dati Ukrajini 160 miliona evra od zamrznute ruske imovine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će suma od 160 miliona evra iz prihoda od zamrznute ruske imovine biće dodeljena za podmirenje hitnih humanitarnih potreba Ukrajine za ovu zimu.

Ona je dodala da se elektrana na gorivo demontira u Litvaniji i da će biti ponovo izgrađena u Ukrajini, gde je uništeno 80 odsto termoelektrana u zemlji, prenosi Rojters.

08.00 MMF odložio ekonomske konsultacije sa Rusijom

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je odložio planirane ekonomske konsultacije sa Rusijom koje je trebalo da počnu ove nedelje kako bi se prikupilo više podataka i analiza.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Detaljnije možete pročitati OVDE

07.46 Blanar: Članstvo Ukrajine u NATO stvoriće dodatne sukobe

Ministar spoljnih poslova Slovačke Juraj Blanar izjavio je danas da bi članstvo Ukrajine u NATO stvorilo "dodatne sukobe". On je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Andrijem Sibihom rekao da rat u Ukrajini nema vojno rešenje i pozvao na pronalaženje mirnih rešenja.

"Dogovorili smo se, a ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha je potvrdio da bi sledeći mirovni pregovori trebalo da budu uz učešće Ruske Federacije", dodao je on, prenosi slovački list Pravda.

07.23 Stoltenberg: Dozvola da Ukrajina gađa ciljeve na teritoriji RF neće uvući NATO u rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je kao "lažne" tvrdnje da će odluka saveznika da dozvole Ukrajini da pogodi legitimne ciljeve na ruskoj teritoriji uvući NATO u rat.

"Netačno je reći da bi saveznici NATO-a mogli da postanu strane u sukobu ako dozvole upotrebu zapadnog oružja protiv legitimnih ciljeva na ruskoj teritoriji. Severna Koreja i Iran pružaju značajnu vojnu podršku i obezbeđuju Rusiji rakete i bespilotne letelice, a da ne postanu direktni učesnici sukoba", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Tajms.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

On je naglasio da podržava saveznike, poput Velike Britanije i Francuske, koji se zalažu za to da se Kijevu dozvoli da koristi rakete dugog dometa, poput britanskih Storm Shadows, za udar na Rusiju. Istovremeno, on je istakao da je takva dozvola u nadležnosti zemalja članica, a ne NATO-a u celini.

06.50 Napad ukrajinskog drona na rusko skladište oružja izazvao manji potres

Napad ukrajinske bespilotne letelice na veliko skladište oružja u ruskom mestu Toropec izazvao je eksploziju, a stanice za praćenje zemljotresa zabeležile su manji potres, prenosi Guardian.

Kako se navodi, ovo je jedan od najvećih napada na ruski vojni arsenal od početka rata, a ukrajinske snage koristile su dron domaće proizvodnje za udar na Toropec, koji se nalazi oko 485 kilometara od Moskve.

06.40 Zaharova: Stoltenbergove izjave o crvenim linijama sa Rusijom - "demencija i hrabrost"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da se izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da dozvola za lansiranje raketnih udara dugog dometa duboko u Rusiju neće biti crvena linija u eskalaciji odnosa NATO-a i Rusije, može nazvati "slaboumnom i hrabrom". Stoltenberg je u ponedeljak izjavio da Severnoatlantska alijansa neće postati deo sukoba ako zemlje NATO-a dozvole Ukrajini da izvrši udare svojim oružjem na rusku teritoriju.

06.35 Zelenski: Za godinu dana izvezeno više od 70 miliona tone robe ukrajinskim koridorom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je za godinu dana rada ukrajinskog izvoznog morskog koridora već prevezeno 70 miliona tona tereta.

"Uprkos ratu i ruskom teroru, Ukrajina nastavlja da bude donator globalne bezbednosti hrane za desetine zemalja širom sveta. I gradimo svoje sposobnosti. Za više od godinu dana rada našeg izvoznog pomorskog koridora već je prevezeno 70 miliona tona robe. Više od 2.500 brodova napustilo je ukrajinske luke", naveo je Zelenski na Telegramu.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

06.20 Kyodo: Plan Zelenskog za pobedu uključuje vojne resurse od značaja za poraz Rusije

Plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za pobedu u ratu uključiće detaljnu listu vojnih resursa od vitalnog značaja za poraz Rusije, zajedno sa zahtevom za dozvolu da napadne rusku teritoriju korišćenjem raketa dugog dometa, rekao je visoki vladin zvaničnik.

Plan, čiji je nacrt otkriven prvi put, takođe će naglasiti neophodnost ulaganja u jačanje kapaciteta ukrajinske domaće proizvodnje oružja. Biće predstavljen tokom samita sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom kasnije ovog meseca, navodi japanska agencija Kyodo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa