Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruska raketa pogodila brod koji je prevozio žito u Crnom moru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

12/09/2024

-

07:57

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruska raketa pogodila brod koji je prevozio žito u Crnom moru
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruska raketa pogodila brod koji je prevozio žito u Crnom moru - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 932 dana. Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da situacija na ukrajinskom frontu preti da eskalirala nakon što je Rusija zatražila od Irana balističke rakete i izrazio zabrinutost što Ukrajina nije još uvek dobila dozvolu da koristi zapadno oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije. On je dodao da će SAD izdvojiti još 700 miliona dolara za pomoć Ukrajini od čega će 325 miliona dolara biti usmereno na energetsku, a oko 290 miliona dolara na humanitarnu pomoć. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dao je punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i poručio da Rusija mora da vrati Ukrajini Krim. Erdogan se međutim, posebno osvrnuo na položaj krimskih Tatara rekavši da oni teško žive "već osam decenija".

Ključni događaji:

  • Blinken: Putin eskalira situaciju u Ukrajini sa raketama iz Irana
  • Erdogan istakao podršku Turske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine
  • Blinken najavio više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije
  • Zaharova: Rusija i Kina bi mogle da kombinuju svoj potencijal ako se suoče sa agresijom
  • Plenković najavio samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.11 Zelenski i Kan razgovarali o sprovođenju naloga za hapšenje ruskih zvaničnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su on i tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan razgovarali o tome kako da se osigura da se nalozi za hapšenje ruskih zvaničnika traženih zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini sprovedu.

"Ključno je poštovati Rimski statut i osigurati da se sudske odluke o nalozima za hapšenje ruskih ratnih zločinaca ne ignorišu", napisao je Zelenski na platformi X (Tviter) nakon sastanka dvojice zvaničnika, preneo je Rojters.

21.48 UN: Napad na brod koji je prevozio žito oštar podsetnik na pretnje u Crnom moru

Tvrdnja Ukrajine da je Rusija napala civilni brod koji je prevozio žito je "oštar podsetnik" na pretnje sa kojima se civilni brodovi još suočavaju u Crnom moru, izjavio je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Napadi na civilna plovila, lučku infrastrukturu, uključujući objekte za pretovar žitarica, zabranjeni su međunarodnim pravom i moraju se zaustaviti", rekao je on, preneo je Rojters.

profimedia

 

Dižarik je istakao da je osiguravanje bezbednosti i održivosti poljoprivrednog izvoza koji prolazi kroz Crno more i dalje ključno za podršku globalnoj bezbednosti hrane i držanje globalnih cena pod kontrolom.

21.16 Tajms: SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS

SAD neće dozvoliti Ukrajini da upotrebi balističke rakete dugog dometa ATACMS, koje Ukrajina koristi u pograničnim područjima s Rusijom, kako bi se sprečila dalja eskalacija sukoba, preneo je Tajms.

SAD će, prema pisanju Tajmsa, možda dozvoliti Ukrajini da koristi britanske i francuske rakete dugog dometa da gađa ciljeve unutar Rusije, a London i Pariz su s tim saglasni. To se konkretno odnosi na francuski ekvivalent ATACMS raketa, Skalp, kao i na rakete ''Storm Shadow'' britansko-francuske proizvodnje.

20.46 Rusija raspisala poternice za novinarima koji izveštavaju iz Kurska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije je danas raspisalo poternice za šestoro stranih novinara jer su ilegalno prešli rusku granicu da bi izveštavali iz Kurske oblasti, sa područja u koje su prodrle ukrajinske snage.

Ruska Federalna služba bezbednosti je prošlog meseca saopštila da je pokrenula istrage protiv nekoliko novinara, uključujući britanskog dopisnika američe Televizije CNN, izveštača Radija Dojče Vele, novinara italijanske državne TV RAI i troje ukrajinskih radnika TV kanala 1+1.

Redakcije tih novinara su prethodno ocenile da su njihova putovanja radi izveštavanja legalna, navodi Rojters. Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani je izjavio da je ruskom ambasadoru u Rimu izražen protest zbog odluke Moskve protiv reportera RAI Stefanija Batistinija.

20.06 Umerov: Ukrajinski piloti su počeli obuku na F-16 u Rumuniji

Ukrajinski piloti počeli su obuku na F-16 u Rumuniji, izjavio je danas ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov. Kako je preneo Unian, Umerov je imao plodan telefonski razgovor sa rumunskim ministrom odbrane Angelom Tilvarom.

Ključna tema razgovora bila je jačanje zaštite ukrajinskog neba od ruskih raketa i dronova. Prema rečima ukrajinskog ministra odbrane, Ukrajina će uskoro od rumunskih partnera dobiti novi PVO sistem Patriot.

"Biće i više F-16 na ukrajinskom nebu: grupa naših pilota je već na obuci u Rumuniji, zahvalio sam se svom rumunskom kolegi, narodu i vladi njegove zemlje na podršci i jačanju naše protivvazdušne odbrane... planiram posetu Rumuniji", dodao je on.

19.06 Putin: Direktno učešće Zapada u ratu s Ukrajinom menja suštinu sukoba

Direktno učešće zemalja Zapada u sukobu u Ukrajini menja njegovu suštinu i Rusija će biti prinuđena da donese odluke na osnovu tako stvorenih pretnji, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

''To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu s Rusijom. A ako bude tako, onda ćemo, imajući u vidu promenjenu prirodu sukoba, doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje budu stvorene'', rekao je Putin, a prenosi TASS.

Tanjug/AP/Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin

 

18.21 Poginuli službenici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ukrajini

Troje službenika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) poginulo je danas u ruskom artiljerijskom napadu na selo Viroljibuvka, na istoku Ukrajine, dok je dvoje ranjeno, saopštile su ukrajinske vlasti.

“Još jedan ruski ratni zločin. Okupatori su napali vozila humanitarne misije MKCK na području Donjecka”, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Najoštrije osuđujem napade na službenike Crvenog krsta. Beskrupulozno je da granate pogode mesto gde se deli pomoć, saopštila je predsednik MKCK Mirjana Špoljarić.

Navedeno je da su vozila MKCK redovno prisutna u Donjeckoj oblasti i da su označena znakom Crvenog krsta. Ukrajinske vlasti su saopštile da su službenici dopremili građanima brikete za grejanje i da su istovarivali pomoć kada se dogodio napad.

Jedan od ranjenih službenika MKCK je u ozbiljnom stanju, javlja Rojters.
16.34 Iran pozvao na razgovor ambasadore Britanije, Francuske, Nemačke i Holandije

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor britanskog, francuskog, nemačkog i holandskog ambasadora, nakon optužbi da je Iran izvršio transfer balističkih raketa Rusiji, javlja iranska agencija Mizan.

Vlade Francuske, Nemačke i Britanije oštro su osudile iranski transfer balističkih raketa Rusiji i saopštile da će uvesti sankcije Iran eru zbog toga, saopštilo je u utorak nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Ovaj čin je eskalacija i od strane Irana i od strane Rusije i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti, navedeno je u zajedničkom saopštenju tri zemlje koje je objavilo nemačko Ministarstvo.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je, takođe u utorak, da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja.

15.53 Zelenski: Ruska raketa pogodila brod koji je prevozio žito u Crnom moru

Ruska raketa pogodila je civilni brod koji je prevozio žito iz Ukrajine koje je već napustilo ukrajinske vode u Crnom moru, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da je brod bio na putu za Egipat, preneo je Rojters. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha kazao je da je ruski napad na brod koji prevozi žito u Crnom moru "drzak napad" na slobodu plovidbe i globalnu bezbednost hrane.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je britanskoj agenciji da se brod koga je pogodila ruska raketa nalazio u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije u vreme napada.

Pletenčuk je dodao da je Rusija za napad koristila bombardere Tu-22.

S druge strane, portparolka rumunske pomorske uprave Irina Puskasu izjavila je da brod koji je prevozio žito, za koji Ukrajina nvodi da je pogođen ruskom raketom u noćnom napadu, nije bio u rumunskim teritorijalnim vodama. "Sve što mogu da vam kažem o tom brodu u ovom trenutku je da nije bio u našim teritorijalnim vodama", rekla je Puskasu za Rojters.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

15.45 U napadu na Veroljubovku u Donjeckoj oblasti poginula tri radnika Crvenog krsta

Tri radnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) poginula su danas u ruskom granatiranju mesta Veroljubovka u Donjeckoj oblasti, saopštio je komesar za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine Dmitro Lubinec. "Tri državljanina Ukrajine, stalno zaposlenih u MKCK-u, su poginula, još dva radnika su povređena u ruskom granatiranju. Ruska artiljerija granatirala je selo Veroljubovka u Donjeckoj oblasti. Radnici MKCK-a bili su u kamionu koji je prevozio humanitarnu pomoć", napisao je Lubinec na Telegramu.

15.40 EU produžila za šest meseci pojedinačne sankcije Rusiji

Savet EU odlučio je danas da produži za još šest meseci, do 15. marta 2025. godine, restriktivne mere protiv osoba koje smatra odgovornim za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, postojeće restriktivne mere predviđaju ograničenja putovanja fizičkim licima, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja na raspolaganje fondova ili drugih ekonomskih resursa navedenim fizičkim i pravnim licima. Sankcije će nastaviti da se primenjuju na više od 2.200 osoba i subjekata, dodaje se u saopštenju.

15.15 Zelenski: Ruske trupe započele kontraofanzivu u ruskoj zapadnoj Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske trupe započele kontraofanzivu u Kurskoj oblasti u Rusiji, gde je Kijev prošlog meseca izveo veliki upad. On je rekao da je Ukrajina predvidela kontraofanzivu, javljaju ukrajinski mediji. "Rusi su krenuli u kontraofanzivne akcije. Sve ide po našem ukrajinskom planu", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, preneo je Ukrinform.

14.48 Blinken sa Sikorskim razgovarao o energetici i podršci Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se u Varšavi sastao sa poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim, sa kojim je razgovarao o načinima na koje Vašington može dalje da podrži tranziciju Poljske sa ruske energije. Šefovi diplomatija SAD i Poljske su takođe razgovarali o nastavku podrške Ukrajine u konfliktu sa Rusijom.

''SAD produbljuju saradnju (sa saveznicima) kako bi zaštitile svoje kolege demokratije od zlonamernih napora Moskve'', rekao je Blinken na konferenciji za novinare tokom posete Poljskoj, prenosi Reuters.

Sikorski je, posle sastanka sa Blinkenom, izjavio da Poljska nastavlja da se zalaže za povećanje pritiska na Rusiju kada je u pitanju konflikt u Ukrajini.

14.05 Ukrajinska policija: Više od 200 slučajeva paljenja vojnih vozila iza kojih stoji FSB

U Ukrajini je registrovano više od dve stotine slučajeva paljenja automobila koji pripadaju Oružanim snagama, saopštio je direkor Nacionalne policije Ivan Vihovski tokom međunarodne konferencije "Ujedinjeni za pravdu. Odgovornost za napade na civilne objekte".

"Ovo je konkretno akcija ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). Oni regrutuju našu omladinu i, nažalost, imamo više od 200 slučajeva paljenja vojnih vozila. Od toga su više od 50 počinila sama deca, ne shvatajući posledice i odgovornost", rekao je on, prenosi Strana.ua.

Više ukrajinskih medija objavilo fotografije još jednog vojnog vozila koje je sinoć zapaljeno u Odesi.

13.45 Zelenski kritikovao mirovni plan Kine i Brazila: Čemu služi ovo pozorište?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je kinesko-brazilska mirovna inicijativa destruktivna, jer, kako je ocenio, ide na ruku Kremlju i o njoj se nije razgovaralo sa Ukrajinom.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

"Siguran sam da je kinesko-brazilski mirovni plan unapred dogovoren sa Kremljom. Nismo budale. Čemu služi ovo pozorište?", rekao je ukrajinski lider u intervjuu za brazilski list Metropoles.

Zelenski je takođe nazvao brazilsku vladu proruskom i pozvao je da učini više da podrži stav Ukrajine nakon završetka rata. Prema njegovim rečima, Brazil i Kina pozivaju na "neshvatljivo" pomirenje.

"Pomirenje čega? Šta znači samo sesti i razgovarati? (Ruski predsednik Vladimir Putin) je ubica... Ušao je, ubijao ljude, zauzeo teritoriju, a sada brazilski predsednik Lula da Silva kaže 'hajde da popričamo', onda bi nam pomogao da zaustavimo rat. To su jednostavno neprihvatljive stvari... Zato mislim da je to destruktivno", rekao je Zelenski.

10.54 U roku od 24 sata ruske trupe su napredovale kod Kurahova i Pokrovska

Tokom protekla 24 sata zabeleženo je više napredovanja ruske vojske na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu, objavio je ukrajinski vojni Telegram kanal "Deep State". Kako navode, Rusi su proširili zonu kontrole na istočnim prilazima Ukrajinsku, a napredovali su i u njegovim južnim četvrtima. Pored toga, proširena je i zona ruske kontrole na Nevelskom ispupčenju, gde su ruske trupe napredovale 4-5 kilometara na potezu od 10 kilometara od Karlovke do Krasnogorovke. "Deep State" takođe beleži novo napredovanje zapadno od Novogrodovke – oko kilometar i po prema Lisovki na Pokrovskom pravcu.

09.58 Rusija noćas gađala Kijev dronovima, u napadu na Sumsku oblast 14 povređenih

Ruske snage napale su tokom noći bespilotnim letelicama Kijev iz različitih pravaca, a protivvazdušna odbrana je odbila napad, koji je prošao bez žrtava, izjavio je danas načelnik gradske vojne uprave Sergej Popko.

"Sedmi vazdušni napad ruskih okupatora na Kijev u septembru Neprijatelj je ponovo upotrebio jurišne bespilotne letelice, prvobitno tipa 'Šahed'... U Kijevu je tri puta objavljena uzbuna za vazdušni napad na prestonicu i ukupno je trajala oko 2 sata", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ruske snage su pre ponoći lansirale  prve grupe dronova, ali je tokom noći sve više bespilotnih letelica lansirano u ukrajinski vazdušni prostor.

"Isto tako, ruski jurišni dronovi su više puta ulazili u Kijev, iz različitih pravaca, uglavnom jedan po jedan", naveo je Popko.

On je napomenuo da su snage i sredstva PVO oborile sve ciljeve na prilazima prestonici. Prema operativnom izveštaju, u Kijevu nije bilo žrtava niti materijalne štete.

Takođe, kako prenosi Ukrinform, u noćašnjem masovnom napadu ruske vojske na mesto Konotop u Sumskoj oblasti dronovima Šahed povređeno je 14 ljudi, saopštila je danas regionalna vojna uprava.

"U noći 12. septembra neprijatelj je izvršio masovan vazdušni udar na objekte energetske i civilne infrastrukture Konotopske opštine. Rusi su koristili bespilotne letelice tipa Šahed, usmeravajući ih na stambene zgrade, obrazovne i medicinske ustanove", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP

 

08.41 Ukrajinske snage oborile ruskog lovca Su-30SM iznad Crnog mora

Tokom operacije u vodama Crnog mora, vojnici specijalne jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) su prenosivim PVO sistemom MANPADS uništili ruski borbeni avion Su-30SM, tvrdi se u saopštenju pres službe GUR-a.

GUR je naveo da je cena takvog aviona približno 50 miliona dolara. Napominje se da je lovac koji je pao u more pripadao 43. odvojenom puku pomorske avijacije ruskih vazduhoplovnih snaga, koji se nalazi na aerodromu grada Saka na privremeno okupiranom Krimu.

"Okupatori su izgubili kontakt sa svojim borbenim avionima 11. septembra 2024. godine oko 5 sati ujutro. Otprilike tri sata kasnije, Rusi su pokrenuli operaciju potrage i spasavanja u kojoj su učestvovali avioni An-26, kao i helikopteri Mi-8 i Ka-27. U podne su javili komandi o karakterističnoj mrlji od avio goriva otkrivenoj u moru, 70 kilometara severozapadno od rta Tarhankut, a ubrzo su videli olupinu uništenog Su-30SM", navodi se u saopštenju, prenosi Unian.

08.17 Antonov: SAD utiru put Trećem svetskom ratu

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je danas da razgovor o mogućnosti da Vašington dozvoli Kijevu da upotrebi američke rakete za napad na rusku teritoriju gura Ukrajinu da pojača napade na civile, a SAD takvim akcijama utiru put za početak trećeg svetskog rata.

"Administracija SAD uporno zanemaruje interese Rusije. Danas se sve više govori o mogućnosti granatiranja ruske teritorije dalekometnim oružjem. Samo nekoliko političara pominje mogućnost trećeg svetskog rata, čemu ovdašnje vlasti utiru put", naveo je Antonov u poruci ruske diplomatske misije u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je naglasio da SAD sve više učestvuju u sukobu u Ukrajini, "progresivno se zavlačeći sve dublje u močvaru" ovih neprijateljstava.

Antonov je ocenio da SAD izražavaju "spremnost da žrtvuju dobrobit američkih građana" prenoseći Kijevu količine oružja i municije vredne više milijardi dolara.

"Kijev je usmeren na intenziviranje napada na obične Ruse, naše gradove i sela. Više niko ne krije, čak ni na najvišem nivou u Beloj kući, da su obaveštajni podaci tekli i teku kao reka od Sjedinjenih Američkih Država ka Kijevu“, rekao je diplomata, prenosi Izvestija.

Osim toga, nastavio je Antonov, upozorenja brojnih američkih vojnih i politikologa da je nemoguće da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ostvari svoje ciljeve uz pomoć balističkih raketa ATACMS ili drugim dalekometnim oružjem, jednostavno se prećutkuju.

Tokom televizijske debate sa kandidatom demokrata Kamalom Haris, republikanski predsednički kandidat i bivši američki predsednik Donald Tramp takođe je ocenio da će demokratska administracija odvesti zemlju u Treći svetski rat.

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Frensis Kenedi Mlađi je ranije izjavio da bi eskalacija sukoba u Ukrajini mogla da odvede svet u nuklearni rat, a krivicu za to, kako je naveo, delimično bi snosio Vašington.

AP Photo/Patrick Semansky

 

07.58 Blinken danas u Varšavi o Ukrajini, bezbednosti i energentima

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaće se danas sa visokim zvaničnicima Poljske, sa kojima će razgovarali o podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije i produbljivanju saradnje Vašingtona i Varšave u oblasti odbrane i eneregetike, saopštila je poljska vlada. Blinken je otputovao u Poljsku, članicu NATO-a, nakon jučerašnje posete Kijevu, gde je od ukrajinskih zvaničnika ponovo čuo zahteve da se dozvoli lansiranje raketa koje je isporučio Zapad duboko u rusku teritoriju, prenosi Rojters.

On je najavio i više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem. Blinken bi trebalo da se sastane sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, predsednikom Andžejem Dudom i ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim, saopšteno je iz njihovih kabineta.

07.40 Rodžer Voters poručio Ukrajincima: Vlada SAD ne mari za vaše živote

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ne mari za živote običnih Ukrajinaca, izjavio je osnivač grupe Pink Flojd Rodžer Voters, obraćajući se ukrajinskom narodu. Prema njegovim rečima, sve što "američka imperija" radi u drugim zemljama jeste da teži da obogati "američke plutokrate".

"Njih nije briga za živote ljudi u drugim zemljama kao što je Ukrajina, nemojte pogrešiti... Narod Ukrajine svakako treba da zna da vlada Sjedinjenih Američkih Država ne brine za njihove živote“, rekao je Voters u razgovoru sa novinarkom iz Luganska Fainom Savenkovom, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

Prethodno je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao Votersa da izvede koncerte za učesnike Saveta vojnih okruga, napominjući da mu je blizak stil ovog izvođača. Voters je na sastanku Saveta bezbednosti UN u februaru 2023. rekao da ne smatra da je ruski napad na Ukrajinu "ničim izazvan" i osudio je "provokatore".

07.12 Raste pritisak na Bajdena da ublaži ograničenja Ukrajini na upotrebu oružja

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena suočila se sa sve većim pritiskom i republikanaca i njegovih kolega demokrata da ublaži ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi oružje koje su im SAD obezbedile u ratu protiv Rusije.

Senator Ben Kardin, demokrata, predsedavajući Komiteta Senata za spoljne poslove, rekao je da je vreme da se dozvoli Ukrajini da bude u stanju da se brani od  vazdušnih napada na efikasniji način, a da SAD treba da budu lider u tom pogledu, preneo je "Reuters".

Uprkos molbama predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Bela kuća nije bila voljna da dozvoli da se oružje koje su isporučile SAD koristi za gađanje ciljeva duboko u Rusiji iz straha da bi to moglo eskalirati sukob, navela je agencija.

Republikanci su pozvali da se ograničenja ublaže otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali uticajne demokrate u Kongresu u poslednje vreme, takođe, pozivaju na promenu politike.

Poslanici su ponovo uputili pozive u trenutku kada su se američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami sastali sa najvišim zvaničnicima u Kijevu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao o oružju dugog dometa i da će obavestiti Bajdena o onome što je čuo, ali nije kazao da su ograničenja ukinuta.

U pismu Bajdenovom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, kongresmen Bil Kiting, najviši demokrata u podkomitetu Predstavničkog doma za Evropu, juče je pozvao administraciju da dozvoli upotrebu oružja američke proizvodnje protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji.

Grupa republikanaca u Kongresu, uključujući predsednike komiteta za oružane snage, spoljne poslove i obaveštajne službe, takođe je juče objavila pismo u kome je iznet poziv na ukidanje ograničenja.

Bajden je juče rekao da se radi na okončanju zabrane ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa.

Tanjug AP/Charles Rex Arbogast

 

06.55 Plenković najavio samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru ove godine čiji će cilj biti podrška Ukrajini, javlja Hina. Plenković je tokom posete Kijevu najavio još jedan paket vojne pomoći Ukrajini.

 

 

06.50 Blinken: Putin eskalira situaciju u Ukrajini sa raketama iz Irana

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je situacija na ukrajinskom frontu preti da eskalirala nakon što je Rusija zatražila od Irana balističke rakete.

"Rusija nastavlja i zaista eskalira svoje napade unutar Ukrajine, na civile, energetsku infrastrukturu, kao i na ukrajinsku vojsku koja brani svoju zemlju. Sada smo videli ovu akciju Rusije kako nabavlja balističke rakete od Irana, što će dodatno osnažiti njihovu agresiju u Ukrajini. Dakle, ako neko preduzima eskalirajuću akciju, izgleda da su to gospodin Putin i Rusija", rekao je Blinken.

06.45 Blinken najavio više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

Američko finansiranje uključuje 325 miliona dolara energetske pomoći i skoro 290 miliona dolara humanitarne pomoći, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, preneo je Reuters.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

 

06.35 Erdogan istakao podršku Turske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, istovremeno naglašavajući stalnu podršku pravima krimskih Tatara.

''Naša podrška teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtev u skladu s međunarodnim pravom'', saopštio je Erdogan putem video-poruke emitovane na Četvrtom samitu lidera Krimske platforme, prenosi agencija Anadolija.

Kako se navodi, Erdogan je posebno istakao da krimski Tatari teško žive ''već osam decenija''.

06.30 Zaharova: Rusija i Kina bi mogle da kombinuju svoj potencijal ako se suoče sa agresijom

Partnerstvo Rusije sa Kinom nije usmereno protiv trećih zemalja, ali bi Moskva i Peking mogli da "kombinuju svoj potencijal" ako se suoče sa agresijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping složili su se u maju da prodube, kako su nazvali, svoje "sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju" za novu eru, preneo je Reuters.

Komentari (0)

Evropa