Politika

Medvedčuk: Američka podrška Zelenskom će opasti posle izbora u SAD, ko god da pobedi

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

14:10

Medvedčuk: Američka podrška Zelenskom će opasti posle izbora u SAD, ko god da pobedi
Viktor Medvedčuk - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finansijska i vojna pomoć ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom iz Vašingtona biće značajno smanjena nakon predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto ni republikanci ni demokrate nisu spremni da podrže Kijev u istom obimu kao ranije, ocenio je predsednik Saveta pokreta "Druga Ukrajina" Viktor Medvedčuk u članku objavljenom na sajtu pokreta.

"Ko god da pobedi u Sjedinjenim Američkim Državama, Zelenski nema razloga da računa na večnu i beskrajnu pomoć", napisao je Medvedčuk.

Kako je naveo, američki političari su svesni da ih podrška Kijeva gura u "provaliju".

"Poenta uopšte nije u ličnosti Kamale Haris, već u činjenici da su demokrate sve više svesne političkog ponora u koji ih projekat Zelenski gura. Donald Tramp, koji nikada ne propušta priliku da napadne Bajdena zbog Ukrajine dobija poene, a demokrate su prinuđene da računaju na to. Stoga, navodno curenje informacija da Kamala Haris nije obožavatelj Zelenskog najverovatnije dolazi iz njenog predizbornog štaba kako bi uverila glasače koji su protiv uvlačenja SAD u rat", rekao je Medvedčuk, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski je ozbiljno uveren da će ga SAD pokrivati pod bilo kojim okolnostima i beskrajno mu davati novac i oružje.

"On, međutim, ne uzima u obzir javno proklamovani princip SAD i NATO – da se bore do poslednjeg Ukrajinca. Istovremeno, Zelenski svakim danom ima sve manje Ukrajinaca, pa je Vašington sve manje zainteresovan za njega", primetio je Medvedčuk.

On je podsetio na izjavu republikanskog kandidata za potpredsednika SAD Džej Di Vensa, koji je rekao da SAD treba da prestanu da se igraju "svetskog policajca" šaljući mlade ljude da učestvuju u "glupim ratovima".

Medvedčuk je ocenio da je pragmatičnim Amerikancima i Evropljanima lako da zabiju nož u leđa bivšem savezniku i "dragom prijatelju", napominjući da nije slučajno što SAD stalno optužuju režim Zelenskog za korupciju.

"Ovo je omča oko vrata Zelenskog i ne mogu a da je ne zategnu, jer je upravo to put bekstva od ukrajinskog sukoba – Zelenskog treba proglasiti korumpiranim funkcionerom, a senilnog dedu Bajdena – lakovernog dobrodušnog čoveka kojeg je ovaj cinični korumpirani funkcioner prevario Dakle, za sve krivimo Zelenskog i iz sukoba, iz prevelikih troškova i rizika od Trećeg svetskog rata, izlazimo uzdignute glave", zaključio je on.

Ranije je član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma SAD Majkl Valc na brifingu u Čikagu rekao da će se bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, koncentrisati na okončanje ukrajinskog sukoba u uslovima kada SAD više ne mogu da subvencionišu evropsku bezbednost, a Ukrajina je u očajnoj situaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija