Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske vazhdušne snage izvele kombinovani raketni napad na Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

07:50

RAT U UKRAJINI Ruske vazhdušne snage izvele kombinovani raketni napad na Kijev
RAT U UKRAJINI Ruske vazhdušne snage izvele kombinovani raketni napad na Kijev - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Yevhen Titov/HOGP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 922 dana. Najmanje 41 osoba povređena je u ruskim vazdušnim udarima u Harkovu, saopštili su zvaničnici. Regionalni šef Oleh Sinjehubov rekao je da je u napadu ranjeno petoro dece i optužio Moskvu da "isključivo cilja na civilnu infrastrukturu" u gradu. Među oštećenim zgradama su supermarket i sportski kompleks u područjima u koja stanovnici svakodnevno odlaze, dodao je on. Sa druge strane, u ukrajinskom napadu na Belgorod povređeno je 11 osoba, među kojima je i dvoje dece dok je Rusija izvela vazdušni udar na infrastrukturu Sumske oblasti

Ključni događaji:

  • Najmanje 41 osoba povređena je u ruskim vazdušnim udarima u Harkovu
  • U ukrajinskom napadu na Belgorod povređeno 11 osoba, uključujući dvoje dece
  • Ruska vojska izvela vazdušni udar na infrastrukturu Sumske oblasti, ima povređenih
  • Zelenski: U protekloj nedelji, Rusija je gađala Ukrajinu sa više od 160 projektila
  • Zelenski uveo sankcije "kolaboracionistima"

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                          Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu    

20.18 Holandija najavila novi paket pomoći Kijevu od 200 miliona evra

Holandski premijer Dik Šuf je u okviru svoje prve posete Ukrajini od preuzimanja funkcije danas posetio Zaporožje gde je najavio novi paket pomoći Kijevu vredan više od 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, on je uverio Ukrajinu da može da računa na dalju podršku Holandije, prenela je Ukrajinska Pravda.

"Moramo učiniti sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da napreduje, ne samo na frontu, već i kada je reč o svakodnevici ljudi. Zato Holandija daje novi važan paket pomoći vredan više od 200 miliona evra", kazao je holandski premijer.

EPA-EFE/BART MAAT

 

20.10 Narodna banka Ukrajine preimenovaće "kopejke" u "korak"

Narodna banka Ukrajine (NBU) najavila je danas promenu naziva kovanica koje bi umesto "kopejke" ubuduće trebalo da se zovu "korak". Kako navodi ukrajinska centralna banka, tako bi bila otklonjena istorijska nepravda, promovisana derusifikacija i oživljene nacionalne tradicije u monetarnom prometu Ukrajine, prenela je agencija Unian.

Predsednik Narodne banke Andrej Pišni primetio je da je, prema studiji o istoriji monetarnog opticaja, naziv za sitni novac "kopejka" zapravo simbol moskovske okupacije.

"Ukrajinski narod danas vraća sve što mu je nepravedno ukradeno i osakaćeno narativima Kremlja, jer je vreme da očistimo monetarni suverenitet od bilo čega što potiče iz Moskve", rekao je Pišni.

12.28 Kuleba zatražio od saveznika da odobre ukrajinske napade po dubini ruske teritorije

Nakon što su ruske snage danas izvele raketni napad na Kijev, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas ukrajinske saveznike da odobre ukrajinske napade po dubini ruske teritorije.

"U odbrani protiv ove varvarske ratne mašine Ukrajina je prisiljena da se bori sa vezanim rukama. Zar to nije apsurdno", zapitao se Kuleba na svom X profilu, prenosi Reuters. On je dodao da je Rusija u ponedeljak ispalila na Kijev severnokorejske rakete i pozvao je azijske partnere da razmotre povećanje vojne pomoći Ukrajini.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

11.40 Lavrov: Ukrajina odbila sporazum o izvozu žitarica koji je predložila Turska

Turska je pokušala da obnovi dogovor o izvozu žitarica Crnim morem u proleće 2024. godine, što je Moskva prihvatila, ali je Kijev odbio nakon pristanka Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

''Postojao je pokušaj Turske ovog proleća da se obnovi sporazum o izvozu žita. U poslednjem trenutku Ukrajinci su rekli, hajde da zapišemo stavku pored obaveza da ne diramo komercijalne brodove, da će se održavati elektrane. Rekli smo i mi da to bude tako, i Erdogan nas je uverio da će tako zaista biti'',rekao je šet ruske diplomarije, prenosi Interfaks.

Lavrov je istakao da je on pokušao da razgovara iskreno i konstruktivno, ali da su Ukrajini, koji su izneli neke predloge, odmah rekli ne, i da su već imali spremne planove da bombadruju nuklearne elektrane.

11.31 Rumunska vlada predala parlamentu nacrt zakona o donaciji PVO sistema Ukrajini

Rumunska vlada odobrila je danas nacrt zakona koji omogućava da se Ukrajini donira PVO sistem Patriot i poslala ga parlamentu na usvajanje. Rumunija deli 650 kilometar dugu granicu sa Ukrajinom i često su fragmenti ruskih dronova, korišćenih za napade na ukrajinske luke na drugoj obali Dunava, preko puta Rumunije, padali na rumunsku teritoriju, prenosi Rojters.

Zvanični Bukurešt je u junu najavio da će donirati Ukrajini jedan od svoja dva operativna sistema Patriot pod uslovom da saveznici zamene taj PVO sistem sličnim PVO sistemom. 

10.49 Putin: Provokacija u Kursku nije sprečila rusku ofanzivu u Donjecku

Ukrajinska provokacija u Kursku nije zaustavila napredovanje ruske vojske u Donjecku, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, istakavši da Rusija u regionu Donjecka napreduje izuzetno brzo.

"Sada ne govorimo o pomeranju za dvesta ili trista metara napred, već govorimo o kvadratnim kilometrima", istakao je Putin i dodao da ruske oružane snage dugo nisu imale ovakav tempo ofanzive u Donbasu, prenose RIA Novosti.

Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Ruski predsednik je istakao i to da Moskva ne može da dozvoli da se u blizini zemlje stvaraju "neprijateljske strukture koje protiv nje kuju agresivne planove i stalno pokušavaju da destabilizuju Rusiju".

 Tokom posete ruskom regionu Tuva, Putin je danas takođe izjavio da sadašnje ukrajinske vlasti nisu zainteresovane za okončanje neprijateljstava jer, kako je naveo, nisu spremne za održavanje predsedničkih izbora.

10.05 Ukrajina: EU i dalje može da skladišti gas kod nas, uprkos ruskim napadima

Ukrajina poručuje Evropskoj uniji da i dalje može da skladišti gas u toj zemlji uprkos ruskim napadima, prenosi danas Politico. Sajt sa sedištem u Briselu ističe da su velike rezerve gasa koje Ukrajina poseduje pomogle Evropi da izbegne tržišnu krizu prošle zime.

Velika ukrajinska postrojenja za skladištenje prirodnog gasa na raspolaganju su Evropi i tokom predstojeće zime, iako su ti objekti na meti ruskih bombi, izjavio je za Politico direktor nacionalne ukrajinske energetske kompanije "Naftogaz" Oleksij Černišov. Više o tome OVDE.

08.54 Ruska vojska uništila tri HIMARS-a u Sumskoj oblasti u Ukrajini

Ruska vojska uništila je tri lansera HIMARS u Sumskoj oblasti u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

''Kao rezultat izviđačkih aktivnosti Oružanih snaga Rusije, 20 kilomeratra jugoistočno od grada Sumi, otkriveni su kamuflirani položaji HIMARS MLRS američke proizvodnje, koje su koristile isporučile Oružane snage Ukrajine'', navodi se u saopštenju, a prenosi RIA.

Minisarstvo je navelo da je nakon potvrde da je reč o lanserima doneta odluka da se izvrše napadi ''visoke preciznosti'' na položaje MILRS.

profimedia

 

07.49 Ruske vazhdušne snage izvele noćas kombinovani raketni napad na Kijev

Ruske vazdušno-raketne snage izvele su rano jutros kombinovani napada krstarećim i balističkim projektilima na Kijev, saopštila je uprava glavnog grada Ukrajine.

Navodi se da su krstareći projektili verovatno bile rakete Ks-101 koje su po svemu sudeći lansirane oko tri sata ujutru sa strateških bombardera Tu-95MS iz regiona Saratov u Ruskoj Federaciji, prenosi agencija UNIAN.

"Ruske snage su lansirale i balističke rakete KN-24/Iskander-M na Kijev i njegova predgrađa", navodi se u saopštenju kijevskih vlasti.

Prema preeliminarnim procenama ukrajinske PVO snage su uništile više desetina krstarećih, desetak balističkih projektila i jedan jurišni dron.

U okrugu Golosejevski zabeležen je pad krhotina, pričinjena je i šteta na nestambenim objektima, a ostaci uništenih raketa su pali u Svjatošinskom, Dnjeparskom i Ševčenkovskom okrugu.

profimedia

 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je pricizirao da su u Svjatošinskom okrugu četiri automobila zapaljena nakon pada delova projektila, u Golosejevskom je oštećena nestambena zgrada, u Svjatošinskom zgrada magacina.

Kličko je dodao i da je u okrugu Ševčenko izbio požar, ali sve lokalne službe normalno funkcionišu.

07.30 Najmanje 13 osoba, uključujući četvoro dece, ranjeno u ruskom napadu na Sumsku oblast

Najmanje 13 osoba, od kojih četvoro dece, povređeno je u raketnom udaru ruske vojske na centar za socijalno-psihološku rehabilitaciju dece i sirotište u gradu Sumi u Ukrajini, preneo je Ukrinform.

Pored toga, uništena je jedna obrazovna ustanova i najmanje pet visokih zgrada.

"Na licu mesta su sve specijalističke službe, stanovnicima oštećenih objekata pruža se neophodna pomoć. Policijski istražitelji evidentiraju štetu i prikupljaju dokaze o ratnom zločinu koji je počinila vojska države agresora", navodi se u policijskom izveštaju.

06.55 Zelenski uveo sankcije "kolaboracionistima"

Predsednik Volodimir Zelenski potpisao je uredbe o uvođenju sankcija, na predlog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (RNB), protiv pravnih i fizičkih lica koja obezbeđuju rad vazduhoplovne infrastrukture Rusije, kao i protiv kolaboracionista.

Takođe, uveden je još jedan paket sankcija protiv kolaboracionista. Onih koji su izabrali da rade u korist rata", naveo je Zelenski, prenela je Ukrajinska pravda.

06.50 Ruska vojska izvela vazdušni udar na infrastrukturu Sumske oblasti, ima povređenih

Ruske trupe izvele su juče vazdušni udar na infrastrukturu Sumske oblasti, a u napadu ima povređenih, saopštila je regionalna Oblasna vojna uprava (OVA).

"Neprijatelj je izvršio vazdušni udar na infrastrukturu opštine Sumi. Zabeležene su tri eksplozije. Poznato je da ima ima žrtava. Sve neophodne službe rade na licu mesta", navodi se u saopštenju OVA na Telegramu.

06.40 U ukrajinskom napadu na Belgorod povređeno 11 osoba, uključujući dvoje dece

U ukrajinskom napadu na Belgorod povređeno je 11 osoba, među kojima je i dvoje dece, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.  

"Juče je u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, kao posledica napada Oružanih snaga Ukrajine, povređeno 11 civila, među kojima dvoje dece", napisao je on na Telegram kanalu. 

Gladkov je dodao da su vatrogasne ekipe ugasile zapaljeni automobil u dvorištu stambene zgrade, kao i požar na balkonu u jednom od stanova.

06.30 Zelenski: U protekloj nedelji, Rusija je gađala Ukrajinu sa više od 160 projektila

Tokom protekle nedelje ruske snage su lansirale više od 160 projektila različitih tipova, 780 UAB bombi i 400 bespilotnih letelica na ukrajinska naselja, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Neophodno je doneti odluku o dalekosežnim udarima na raketne baze u Rusiji, uništavanju ruske vojne logistike, zajedničkom obaranju raketa i bespilotnih letelica, svega što će pomoći da se odupre ruskom zlu, zaključio je Zelenski.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

06.15 Više od 40 ljudi povređeno u ruskim vazdušnim udarima u Harkovu

 Ruska vojska je pogodila Harkov, javlja šef vojne oblasti Oleg Sinegubov na Telegramu.

Ističe da je pogođeno mesto koje svakodnevno posećuje stotine stanovnika Harkova i nazvao napad teroritičkim.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

Sinegubov navodi da je povređeno više od 40 ljudi, a među njima petoro dece, dva medicinara i dva spasioca.

Komentari (0)

Evropa