Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev potvrdio smrt pilota u padu borbenog aviona F-16

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2024

-

08:54

RAT U UKRAJINI Kijev potvrdio smrt pilota u padu borbenog aviona F-16
RAT U UKRAJINI Kijev potvrdio smrt pilota u padu borbenog aviona F-16 - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko/Oleg Petrasiuk

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 918 dana. Ukrajinska vojska namerava da "određen period vremena" zadrži deo ruske teritorije koji je osvojila, a očekivana ruska kontraofanziva biće teška borba, izjavio je zamenik direktora CIA Dejvid Koen. On je dodao da će ruski predsednik Vladimir Putin morati da se "suoči sa reperkusijama u svom društvu" zbog gubitka dela ruske teritorije, prenela je agencija Reuters. Ukrajina je 6. avgusta pokrenula upad u ruski region Kurska, gde je, kako tvrdi, osvojila 100 naselja, dok ruske snage nastavljaju da polako napreduju u istočnom regionu Donjecka. Ruska policija je u toj oblasti uhapsila grupu diverzanata za koje kaže da su spremali napad na skladište nafte, a Marija Zaharova smatra da je mirovni proces nemoguć posle upad ukrajinske vojske u Rusiju.

Ključni događaji:

  • Ruska policija uhapsila diverzante u Kurskoj oblasti
  • Zaharova: Posle napada na Kursku oblast, pregovori sa Kijevom nisu mogući
  • Zvaničnik CIA:Ukrajina namerava da neko vreme zadrži deo osvojene ruske teritorije
  • Litvanija uručila Ukrajini novi paket vojne pomoći
  • Milanović: Radim sve da se onemogući angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

Euronews

 

                         Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

19.45 Ukrajina potvrdila smrt pilota u padu borbenog aviona F-16

Ukrajinska vojska danas je potvrdila da se borbeni avion F-16 srušio dok se približavao meti tokom ruskog napada u ponedeljak, a da je pilot poginuo u incidentu.

''Veza sa jednom od letelica je izgubljena dok se približavala sledećoj meti. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, pilot je poginuo'', navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

Ukrajinska vojska je dodala da su četiri ruske rakete oborene vazdušnim oružjem, prenosi Reuters.

18.05 CNN: Američki avion F-16 srušio se u Ukrajini, pilot poginuo

Borbeni avion američke proizvodnje F-16 se srušio u Ukrajini u ponedeljak, a pilot je  poginuo, prenosi CNN. Ukrajinska vojska ne veruju da je pad aviona izazvala greška pilota, rekao je neimenovani ukrajinski izvor za CNN.

Pilot Aleksij Mes poginuo je u padu dok je ''odbijao najveći vazdušni napad“ Rusije na Ukrajinu, rekao je izvor, dodajući da je pilot sahranjen danas.

Izvor je napomenuo da se nesreća istražuje, a da će međunarodni stručnjaci biti pozvani da učestvuju u istrazi.

14.14 Kuleba: Saveznici treba da odrade više povodom isporuka sistema PVO Ukrajini

Ukrajinski saveznici moraju da urade više da kada je u pitanju isporuka obećanih sistema PVO, kako bi se ukrajinski vazdušni prostor zaštitio od ruskih napada, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas u Briselu. "Ostvaren je dobar napredak i objavljena su saopštenja, ali opet, neki sistemi Patriot su najavljeni i još nisu isporučeni", rekao je Kuleba, govoreći zajedno sa visokim predstavnik EU Žozepom Boreljom uoči sastanka šefova diplomatija EU. Kuleba je apelovao na bržu isporuku posebno zbog početka nove školske godine i neophodnosti da se zaštite deca, prenosi Politiko.

14.08 Podignuta optužnica protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Rusije

Ruski vojni sud podigao je optužnicu protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Pavela Popova za prevaru, jer je protivpravno koristio sredstva Parka Patriot, za čiji je rad bio odgovoran, izjavila je danas zvanična predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

''On se sumnjiči da je počinio krivično delo iz dela 4 člana 159 Krivičnog zakonika Rusije (prevara)", pojasnila je ona za RIA Novosti.

Kako je navela agencija, u toku su pretresi na dve lokacije, a iz Istražnog komiteta su istakli da je Popov u poslednje tri godine bio odgovoran za rad Parka Patriot i da je učestvovao u šemi za proneveru sredstava parka.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

U šemi su navodno učestvovali i direktor parka Vjačeslav Ahmedov i zamenik načelnik Glavne uprave za inovativni razvoj Ministarstva odbrane Vladimir Šesterov.

Prema istrazi, Ahmedov i Šesterov su zajedno sa svojim saučesnicima bili umešani u krađu budžetskih sredstava dodeljenih Parku Patriot, a početkom avgusta su privedeni i trenutno sarađuju sa istražiteljima.

Istragom je takođe utvrđeno da je Popov koristio sredstva namenjena parku da izgradi kuću u Krasnodarskom kraju, a navodno je primorao preduzetnike koji su radili na izgradnji Patriota da besplatno izvode građevinsko-montažne radove.

Popov i članovi njegove porodice poseduju nekretnine u prestižnim oblastima Moskve, Moskovske oblasti i Krasnodarske teritorije ukupne vrednosti više od 500 miliona rubalja, a proverava se zakonitost njihovog sticanja.

13.36 Ruska vojska preuzela kontrolu nad Stelmahovkom u LNR i Nikolajevkom u DNR

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je preuzelo kontrolu nad selom Stelmahovka u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici. "Jedinice grupe trupa 'Zapad' oslobodile su naselje Stelmahovka u Luganskoj Narodnoj Republici, porazile ljudstvo i opremu 14. mehanizovane i 4. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Petropavlovka, Kupjansk (Harkovska oblast), Korskoje i Serebrjanka, (Donjecka Narodna Republika)", navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks.

13.35 Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da nikada neće izdati naređenje beloruskim vojnicima da se bore van zemlje. "Nije bilo i neće biti naređenja da se izađe van naše zemlje", rekao je Lukašenko na sastanku sa zvaničnicima koji su mu predstavili izveštaj o aktuelnim pitanjima informacione politike, prenela je agencija BelTA. On je rekao da će beloruske trupe ući u bitku samo ako "strani vojnici dođu u zemlju sa lošim namerama".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je 25. avgusta Belorusiju da povuče trupe sa granice. Ministarstvo je, pozivajući se na obaveštajne podatke, navelo da je zabrinuto zbog koncentracije značajnog broja ljudstva i vojne tehnike u Gomeljskoj oblasti u blizini severne granice Ukrajine.

13.05 Zaharova: Putinova inicijativa je univerzalni recept za rešavanje sukoba u Ukrajini

Mirovna inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina ostaće univerzalni i dugoročni recept za rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavila je za RIA Novosti portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Suština mirovne inicijative predsednika Rusije je bila povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz novih ruskih regiona - Donjecka Narodna Republika (DNR), Luganska Narodna Republika (LNR), Zaporožja i Hersonske oblasti, odbijanje Kijeva da podnese zahtev za članstvo u NATO, ukidanje svih zapadnih sankcija Rusiji, obezbeđivanje prava ruskog govornog stanovništva Ukrajine", podsetila je ona, odgovarajući na pitanje da li su ruski mirovni predlozi za Ukrajinu danas validni.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

13.02 Peskov: Dodela 1,4 milijarde evra Kijevu od prihoda od zamrznute imovine je krađa

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je danas da je dodela 1,4 milijarde evra od strane EU Kijevu iz prihoda od zamrznute ruske imovine krađa, koja će imati pravne posledice. "Ovo su nezakonite radnje. One će sigurno imati pravne posledice, ovo nije ništa drugo do nelegalna eksproprijacija, na ruskom jeziku - krađa našeg novca", rekao je Peskov, komentarišući izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da je Brisel prebacio 1,4 milijarde evra prihoda od zamrznute ruske imovine Ukrajini i evropskim zemljama koje će Kijev snabdevati oružjem, prenosi RIA Novosti. Prema njegovim rečima, više od 6 milijardi evra, koje bi trebalo da budu prebačene u Kijev, ostaje blokirano zbog veta Mađarske.

12.11 Borelj: Tražiću načine da zaobiđem veto Mađarske ba korišćenje novca za Ukrajinu

Zemlje EU treba da razmotre načine da zaobiđu veto Mađarske, jer je neprihvaljivo da veto jedne zemlje EU ne dozvoljava korišćenje 6 milijardi evra u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) za kompenzaciju vojne pomoći koja je već pružena Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borelj.

"Na tekućim računima (u okviru EMF-a) imamo zamrznutih 6 milijardi evra, koji ne mogu da se koriste za nadoknadu podrške koju su Ukrajini već pružile neke države članice. Tražiću načine da zaobiđem ovaj veto jedne države članice, koji je neprihvatljiv", rekao je Borelj u Briselu pred početak neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU, prenosi Ukrinform.

11.50 Slovenački ambasador u SB UN pozvao na pravedan mir u Ukrajini

Slovenački ambasador u Savetu bezbednosti UN Samuel Žbogar pozvao je danas na pravedan i trajan mir u Ukrajini na sednici koju su sazvale Slovenija i SAD. Žbogar je napomenuo da je Rusija poslednjih dana izvela najveći napad od početka rata u Ukrajini, sa više od 300 projektila i dronova koji su pogodili zgrade i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine, uključujući hidroelektranu u blizini Kijeva.

"Ovi kontinuirani napadi na civile i civilnu infrastrukturu predstavljaju jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i moraju odmah da se zaustave", rekao je Žbogar i dodao da je intenzitet napada u porastu, prenosi agencija STA.

11.45 Borelj pozvao na ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja na teritoriji Rusije

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas na ukidanje ograničenja na upotrebu oružja Ukrajini, kako bi se omogućilo njenim oružanim snagama da napadaju mete unutar Rusije.

"Moramo da ukinemo ograničenja za upotrebu oružja protiv ruskih vojnih ciljeva, u skladu sa međunarodnim pravom. Oružje koje isporučujemo Ukrajini mora da ima punu upotrebu, a ograničenja moraju da budu ukinuta da bi Ukrajinci mogli da gađaju mesta sa kojih ih Rusija bombarduje. U suprotnom, oružje je beskorisno", rekao je Borelj novinarima u Briselu uoči sastanka šefova diplomatije i ministara odbrane EU.

Borelj je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom osudio napade Rusije na civile i civilnu infrastrukturu, prenosi AP. "Rusija želi da bombarduje evropsku zemlju do potpune kapitulacije", istakao je on.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

10.54 Sijarto: Udari na rusku teritoriji povlače rizik od ozbiljne eskalacije sukoba

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da se Budimpešta protivi udarima dalekometnim oružjem na rusku teritoriju, jer to, kako je naveo, povlači za sobom rizik od ozbiljne eskalacije sukoba. "Ako u Ukrajini bude sve više i više oružja, ako dođe do dalekosežnih udara na rusku teritoriju, biće veća opasnost od eskalacije, a opasnost od rata će postati ozbiljnija i ovaj rat će postati samo teži. Mi ovo ne želimo, pa ćemo danas u Briselu zastupati miroljubiv stav", napisao je Sijarto na Fejsbuku uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu.

09.26 Generalštab Ukrajine potvrdio oštećenje naftnih skladišta u Rostovskoj oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je danas da su u noći između utorka i srede, jedinice Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine i Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane, u saradnji sa ostalim komponentama Odbrambenih snaga, izvršile udar na skladište nafte Atlas u Rostovskoj oblasti, u Rusiji.  

"U noći 28. avgusta izvršen je udar na skladište nafte "Atlas" u Rostovskoj oblasti. Usled toga izbio je požar na teritoriji vertikalnih rezervoara", navodi se u saopštenju Generalštaba na Fejsbuku.

08.53 Jedna osoba poginula u ukrajinskom granatiranju Šebekina

Jedan civil je stradao, a dvoje je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u ruskoj oblasti Belgorod, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov, a prenosi Reuters.

08.45 Ukrajina: Oboreno više od 10 dronova iznad Kijeva

Ukrajinska PVO oborila je više od 10 ruskih bespilotnih letelica iznad Kijeva, saopštio je šef vojne administracije ukrajinske prestonice Sergej Popko. Kako ističe, ovo je treći ruski napad na Kijev u poslednja četiri dana.

06.50 Ruska policija uhapsila diverzante u Kurskoj oblasti

Ruska policija uhapsila je grupu diverzanata koja je navodno planirala napad na skladište nafte u Kurskoj oblasti, saopštile su snage bezbednosti.

''Privedena je grupa diverzanata koji su planirali eksploziju na teritoriji jednog skladišta nafte, a kretali su se civilnim automobilom i kod njih su pronađeni eksplozivi i detonatori'', saopšteno je iz policije za RIA Novosti.

Kako se navodi, jedan od privedenih je govorio o planovima za teroristički napad, a istraga se nastavlja.

06.45 Milanović: Radim sve da se onemogući angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da Hrvatska ne sme da se direktno uključi u sukob Rusije i Ukrajine, ali da i dalje može da pruža Kijevu humanitarnu pomoć i vojnu opremu.

''Radio sam sve i radiću ubuduće da se onemogući bilo kakav angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini na bilo koji način, uključujući i učestvovanje u centrima za obuku. Hoće li neko davati vojnu opremu ukrajinskoj vojsci, to nije moja nadležnost i u to se neću mešati", poručio je Milanović, a prenosi portal Index.hr.

Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

06.20 Zaharova: Posle napada na Kursku oblast, pregovori sa Kijevom nisu mogući

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Kijevom, nakon "terorističkog napada na Kursku oblast".

"U junu ove godine ruski predsednik Vladimir Putin, mislim da se čak može reći, u gestu dobre volje, izneo je sasvim realne predloge. Oni su bili usmereni na dugoročno i pravično rešenje. Međutim, zločinački teroristički režim ukrajinskog predsednika Volodmira Zelenskog je, umesto da ozbiljno razmotri - čini mi se, najblaže rečeno, najvelikodušnije predloge ruske strane, izveo krvavi teroristički napad na Kursku oblast i njene stanovnike. Ovaj napad je bio samoubilački za režim Zelenskog", rekla je Zaharova.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

06.15 Litvanija uručila Ukrajini novi paket vojne pomoći

Litvanija je isporučila Ukrajini viljuškare, sisteme protiv bespilotnih letelica, krevete na sklapanje i drugu vojnu pomoć, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije.

"Naša nepokolebljiva podrška se nastavlja kao odgovor na potrebe Ukrajine u njenoj borbi za slobodu", navodi se u saopštenju Ministarstva na platformi Iks.

06.05 Zvaničnik CIA:Ukrajina namerava da neko vreme zadrži deo osvojene ruske teritorije

Ukrajinska vojska namerava da "određen period vremena" zadrži deo ruske teritorije koji je osvojila, a očekivana ruska kontraofanziva biće teška borba, izjavio je zamenik direktora CIA Dejvid Koen.

On je dodao da će ruski predsednik Vladimir Putin morati da se "suoči sa reperkusijama u svom društvu" zbog gubitka dela ruske teritorije, prenela je agencija Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa