Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa, Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

27/08/2024

-

07:07

RAT U UKRAJINI Zelenski: Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa, Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu
RAT U UKRAJINI Zelenski: Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa, Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry, Dnipro Regional Administration

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini rat traje 916 dana. Ruske snage izvele su masovne udare u više ukrajinskih regiona. Rusija je na Ukrajinu lansirala oko 200 raketa i dronova, a najmanje sedam osoba je poginulo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je poteze Rusije kao "jedan od najvećih napada – kombinovani udar, koji uključuje preko stotinu projektila različitih tipova i oko stotinu "šaheda". U međuvremenu, predsednik Češke Petr Pavel izjavio je da kraj rata u Ukrajini zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina i da Rusija ima toliko resursa da može da nastavi rat još nekoliko godina. 

Ključni događaji

  • Veliki napad Rusije na Ukrajinu, eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi, Zaporožju
  • Zelenski: Rusija ispalila više od 100 raketa i projektila tokom napada na Ukrajinu 
  • Ruska vojska: Udari na objekte energetike koji obezbeđuju vojno-industrijski kompleks Ukrajine
  • Zelenski: Pripremamo odgovor Rusiji
  • Grosi će danas posetiti nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti u Rusiji
  • Poljska vojska: Objekat sleteo na teritoriju Poljske tokom ruskog napada na Ukrajinu
  • Pavel: Kraj rata u rukama Putina, Rusija ima resursa da nastavi rat još nekoliko godina

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

22.08 Mediji: Avioni F-16 poslati Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje

Avioni F-16 koje su SAD poslale Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje, a te sisteme nemaju čak ni članice NATO-a, objavio je Defense Express, pozivajući se na Oružane snage SAD.

Danska i Holandija nisu imale pristup novim tehničkim rešenjima iz SAD, prenela je agencija Unian.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina ove godine dobiti nedovoljan broj F-16 da bi se ravnopravno borila sa ruskom avijacijom. Međutim, Ukrajina očekuje da će u budućnosti dobiti veći broj ovakvih letelica.

21.24 Mišutin: Rusija bi uskoro trebalo petostruko da poveća proizvodnju dronova

Rusija bi u narednim godinama trebalo da poveća proizvodnju dronova za više od pet puta, rekao je danas ruski premijer Mihail Mišutin.

"Za Rusiju je važno da u narednim godinama nastavi aktivno da stvara sopstvenu tehničku i proizvodnu bazu, pa se na primer do kraja decenije očekuje stvaranje desetina novih tehnoloških lanaca u hemijskoj industriji", rekao je Mišustin na strateškom sastanku posvećenom novim nacionalnim projektima, preneo je TASS.

Mišutin je naveo i da se oblasti hemijske industrije planira najmanje 15 proizvodnih objekata i 60 proizvoda.

20.41 Zelenski: Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu

Ukrajina je uspešno testirala prvu balističku raketu domaće proizvodnje, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

''Šta se još događa u Ukrajini? Mislio sam da je možda prerano da o tome govorim, ali... Imali smo pozitivno testiranje prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našoj namenskoj industriji'', rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u okviru foruma "Ukrajina 2024. Nezavisnost".

On je istakao da ne može da otkrije više detalja o raketi i dodao da je morao barem ovoliko da otkrije, kako bi društvo u Ukrajini znalo i cenilo radnike u domaćoj namenskoj industriji, koji ''rade 24 sata, sedam dana u nedelji'', prenosi Politico.

17.35 Zelenski: Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je cilj Rusije potpuna okupacija Donbasa.

"Jasno je da Rusi još ne povlače svoje trupe iz oblasti Donjecka. Njihove trupe su tamo najspremnije. To je njihov strateški pravac, jer oni zaista žele da zauzmu našu Donjecku oblast. Ovaj cilj se nije promenio od početka rata. Rekao bih čak i od početka 2014. Oni su zainteresovani za punu okupaciju ukrajinskog Donbasa. Neće uspeti. Radimo na tome", istakao je Zelenski na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naveo da je Ukrajina dosledna u svojim akcijama po pitanju diplomatskog rešavanja rata, ali, kako je ocenio, Rusija ne želi mir, o čemu svedoči i masovni raketni napad u ponedeljak. 

16.43 Andrij Jermak: Neophodan je sastanak lidera Ukrajine i Kine

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da deklarisani neutralni stav Kine treba da uključi sastanak sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, posebno s obzirom na to da je kineski predsednik već imao nekoliko razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Proglašena neutralna pozicija Kine pretpostavlja sastanak. Vidimo koliko se puta diktator Kremlja sastao sa liderom Kine. Mislim da je sastanak Volodimira Zelenskog i Si Đinpinga neophodan za neutralnu poziciju. I nadamo se da će se to dogoditi", rekao je Jermak na forumu "Ukrajina 2024.

15.58 Bela kuća je osudila ruski raketni napad u kojem je ubijen član tima agencije Rojters

Bela kuća je osudila ruski raketni napad u Ukrajini u kojem je proteklog vikenda poginuo savetnik za bezbednost agencije Rojters Rajan Evans, a ranjeni su izveštači te britanske novinske agencije, objavio je danas na platformi Iks portparol Saveta za nacionalnu bezbednost (SNB) Bele kuće.

"Oštro osuđujemo ovaj napad i upućujemo najdublje saučešće agenciji Rojters zbog gubitka jednog od članova njihovog tima", napisao je portparol SNB, Šon Savet, prenosi Rojters.

15.06 Grosi: Postoji opasnost od nuklearnog incidenta u regionu Kursk

U regionu Kursk postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posle posete nuklearnoj elektrani Kursk.

"Ovde postoji opasnost od nuklearnog incidenta... Danas mi je rečeno o nekoliko slučajeva napada na teritoriju i na objekte stanice generalno, činjenica da se nekoliko kilometara vode vojne operacije od nuklearne elektrane, što izaziva velike strahove i zabrinutost za bezbednosni režim", rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Grosi je naglasio da je IAEA širom sveta odgovorna za održavanje režima nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearnih objekata. Iz tog razloga je prihvatio poziv Vladimira Putina i sa članovima svog tima došao u nuklearku Kursk kako bi lično procenio situaciju i zajedno sa ruskim kolegama iznašao neka rešenja.

profimedia

 

15.04 Zelenski: Operacija Kursk je jedna od tačaka ukrajinskog plana pobede

Operacija u Kurskoj oblasti jedna je od etapa završetka rusko-ukrajinskog rata, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Operacija Kursk i sastanak u Kataru su potpuno nepovezane stvari. Operacija Kursk nije povezana ni sa jednom tačkom Formule mira. Da li je Kurska operacija povezana sa drugim Samitom mira? Da, zato što je Kurska operacija jedna od tačaka ukrajinskog plana pobede", istakao je Zelenski na forumu "Ukrajina 2024. Nezavisnost", odgovarajući na pitanje da li je operacija u Kursku zaista poremetila energetske pregovore u Kataru uz učešće Rusije prenosi Ukrinform.

Predsednik Ukrajine je naglasio da je operacija u Kursku imala "apsolutno drugačije ciljeve od sastanka o energetici sa kolegama". Prema njegovim rečima, konferencija nije prekinuta, već je održana onlajn.

"Energija je veoma važna, ali je važno da se okonča rat. Operacija Kursk je jedna od faza ovog procesa", naglasio je Zelenski.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

12.54 Gladkov: Situacija u Belgorodskoj oblasti teška, ali pod kontrolom

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je danas, komentarišući informacije da Oružane snage Ukrajine (OSU) pokušavaju da probiju granicu sa Rusijom u toj oblasti, da je situacija na granici i dalje teška, ali pod kontrolom.

"Pojavile su se informacije da neprijatelj pokušava da probije granicu Belgorodske oblasti. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, situacija na granici je i dalje teška, ali pod kontrolom.

"Naša vojska obavlja planirane aktivnosti", napisao je Gladkov na Telegramu, a prenosi list Izvestija.

Prethodno je na više kanala na Telegramu objavljeno da Oružane snage Ukrajine kod Nehotejevke i Šebekina pokušavaju da probiju granicu Rusije.

12.01 Ministarstvo odbrane Rusije: Aerodromi u Ukrajini gađani Kinžalima i dronovima

Ruske trupe izvele su protekle noći raketni napad na ukrajinske aerodrome, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Grupni udar visokopreciznim oružjem iz vazduha velikog dometa, uključujući aerobalističke rakete Kinžal i bespilotne letelice, izveden je na kritično važne objekte aerodromske infrastrukture u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.Ističe se da su svi ciljevi pogođeni.

10.50 Zelenski: Četiri osobe poginule u noćašnjem ruskom napadu, 16 povređeno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su u noćašnjem ruskom napadu na Ukrajinu četiri osobe poginule, a 16 povređeno.

Zelenski je rekao da je u toku akcija spasavanja u regionima koje je Rusija napala, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naveo da su ruske snage u napadu upotrebile 81 dron tipa Šahed, kao i krstareće, balističke i aerobalističke rakete.

Ruske snage izvele su noćas i jutros novi napad na Ukrajinu, koristeći rakete i bespilotne letelice, a na meti su bili Kijevska, Zaporoška oblast, Hersonska oblast i Krivi Rog, preneli su ukrajinski mediji.

Eksplozije su se čule i u Hmeljničkoj oblasti, a tri hipersonične rakete Kindžal ispaljene su na zapadne regione. 

Rusija je i u noći između nedelje i ponedeljka i u ponedeljak ujutro izvela masovni napad na Ukrajinu raketama i dronovima. 

09.21 Najmanje tri osobe poginule, a pet ranjeno u napadu na Zaporožje

Najmanje tri osobe su poginule, a pet je ranjeno u ruskom napadu na Zaporožje koji se dogodio u ponedeljak uveče, izjavio je danas načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Ivan Fedorov.
On je dodao da su Rusi tokom dana 208 puta pogodili 14 naselja Zaporoške oblasti. 

"Bilo je 38 izveštaja o uništavanju stambenih zgrada i infrastrukture", rekao je on, prenosi Unian. Dodao je da su napadači izveli šest raketnih napada na Novogupalovku i Nikolaj-Pol.

07.26 Rusija jutros izvela novi napad na Ukrajinu raketama i dronovima

Rusija je jutros izvela novi napad na Ukrajinu, koristeći rakete i bespilotne letelice, a na meti su bili Kijevska, Zaporoška oblast, Hersonska oblast i Krivi Rog, prenose ukrajinski mediji.

Prema dosadašnjim informacijama, u napadima su poginule tri osobe.

U raketnom napadu na Krivi Rog dve osobe su poginule, oštećene su kuće, prodavnice i vozila, izjavio je načelnik vojne uprave Krivog Roga Jevhen Sitničenko, prenosi Ukrinform.

Interfaks Ukrajina navodi da su regionalne vlasti saopštile da je jedna osoba poginula, a dve ranjene u napadu na Zaporožje.

Eksplozije su se čule i u Hmeljničkoj oblasti, a tri hipersonične rakete Kindžal ispaljene su na zapadne regione, prenosi Unian.

Rusija je i u noći između nedelje i ponedeljka i u ponedeljak ujutro izvela masovni napad na Ukrajinu raketama i dronovima, tokom koje je ispalila 127 projektila i 109 dronova. 

U tim napadima sedam ljudi je poginulo, a 47 je povređeno

Oštećeni su objekti energetske infrastrukture.

07.04 Modi u razgovoru sa Bajdenom potvrdio podršku Indije za obnovu mira u Ukrajini

Indijski premijer Narendra Modi potvrdio je telefonskom razgovoru sa sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom podršku Indije obnavljanju mira u Ukrajini.

"Detaljno smo razgovarali o raznim regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući situaciju u Ukrajini. Potvrdio sam punu podršku Indije za brzu obnovu mira i stabilnosti", naveo je Modi na platformi X.

Modi je posetio Kijev 23. avgusta i razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a u julu se u Moskvi sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

06.59 Pavel: Kraj rata u rukama Putina, Rusija ima resursa da nastavi rat još nekoliko godina

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je da kraj rata u Ukrajini zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina i da Rusija ima toliko ljudskih resursa da može da nastavi rat još nekoliko godina.

"Niko ne želi da se rat nastavi. Kraj ne zavisi od nas ili Ukrajine već je u rukama Putina, koji je započeo rat i može da ga završi svakog dana. U Ukrajini svakodnevno ginu ljudi, ne može se predvideti kraj rata. On mora da shvati da nastavkom rata neće postići svoje ciljeve. Kremlj ima toliko ljudskih resursa da lako može da nastavi rat još nekoliko godina. Ako želimo da živimo u svetu u kojem oni koji imaju veće armije ne mogu nekažnjeno da određuju kako će izgledati svet, u našem je interesu da Rusija ne uspe u Ukrajini", istakao je Pavel u novom programu Pitajte predsednika, prenosi češki portal Idnes.

06.44 Zelenski: Pripremamo odgovor Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razgovarao sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Aleksandrom Sirskim o odgovoru na ruske raketne napade.

"Danas je dan počeo odvojenim dugim razgovorom sa načelnikom Generalštaba Sirskim: i o odbijanju raketnog napada - u detaljima, i o našem odgovoru Rusiji. Mi se pripremamo, i u vezi sa upotrebom F-16, i u vezi sa operacijom u Kurskoj oblasti, nastavljamo naše akcije u navedenim okruzima upravo onako kako je Ukrajini potrebno", rekao je on u noćnom video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

067.35 Grosi će danas posetiti nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti u Rusiji

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da će danas posetiti nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti u Rusiji zbog pogoršane bezbednosne situacije oko nuklearke. Šef IAEA je ponovio da ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da budu ugroženi nuklearni objekti.

06.21 Poljska vojska: Objekat sleteo na teritoriju Poljske tokom ruskog napada na Ukrajinu

Jedan objekat je ušao u poljski vazdušni prostor tokom ruskog napada na Ukrajinu i verovatno je sleteo na poljsku teritoriju, javila je poljska državna novinska agencija PAP, pozivajući se na operativnu komandu poljske vojske.

06.05 Ruska vojska: Udari na objekte energetike koji obezbeđuju vojno-industrijski kompleks Ukrajine

Ruska vojska saopštila je da su njene snage juče ujutro izvele masovni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na objekte kritične energetske infrastrukture  koji su obezbeđivali rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Dodaje se da su sve mete pogođene.

05.50 "Vagner" saopštio da se njegovi borci više ne bore u Ukrajini

Ruska vojna grupa "Vagner" saopštila je danas da se njeni pripadnici više ne bore u Ukrajini i da su sada angažovani samo u Africi i u Belorusiji.

U saopštenju se navodi da "Vagner" ne učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u ovoj fazi, preneo je Rojters, navodeći da ne može da potvrdi tu tvrdnju.

Grupa ističe da će objaviti ukoliko dođe do promene situacije.

Ukrajina je u nedelju pozvala Belorusiju da povuče snage koje je rasporedila duž zajedničke granice dve zemlje, navodeći da to uključuje beloruske specijalne snage i bivše pripadnike paravojne grupe "Vagner".

profimedia

 

"Vagner" je u Africi uključen, između ostalog, u podršku vojnoj hunti u Maliju.

Grupa je ranije bila veoma angažovana u ratu u Ukrajini, a imala je presudnu ulogu u ruskom zauzimanju ukrajinskog grada Bahmuta u maju 2023. godin

05.36 Zelenski: Rusija ispalila više od 100 raketa i projektila tokom napada na Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija ispalila više od 100 raketa i 100 dronova prilikom napada na Ukrajinu.

"Naneto je mnogo štete energetskom sektoru", naveo je Zelenski na Telegramu.

On je pozvao saveznike Kijeva da se drže dogovora o nabavci protivvazdušnih sistema i projektila i dodao da Ukrajina i partneri treba da naprave zajednički protivvazdušni sporazum da "obore ruske dronove i projektile", preneo je Reuters.

05.16 Šmihal: Rusija napala 15 oblasti u Ukrajini, na meti energetska infrastruktura

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura. "Nažalost, štete je pričinjena u nizu oblasti. Ukrenergo je prinuđen da primenjuje hitna isključenja kako bi stabiliovao sistem", napisao je Šmihal na Telegramu.

05.00 U Ukrajini vanredna isključenja struje nakon ruskog napada, u nekim mestima nema vode

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo izdala je naredbu za uvođenje hitnih restrikcija struje nakon velikog vazdušnog napada ruske avijacije na više gradova i regiona u Ukrajini, javlja agencija Unian.

Komentari (0)

Evropa