Evropa

RAT U UKRAJINI Sirski raportirao Zelenskom o borbama u Kurskoj oblasti: "Ukrajinske snage napreduju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2024

-

08:34

RAT U UKRAJINI Sirski raportirao Zelenskom o borbama u Kurskoj oblasti: "Ukrajinske snage napreduju"
RAT U UKRAJINI Sirski raportirao Zelenskom o borbama u Kurskoj oblasti: "Ukrajinske snage napreduju" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 905 dana. Predsednik Ukrajine Zelenski izjavio je da ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti, najvećem koji je Ukrajina zauzela do sada. Ovaj grad nalazi se 10 kilometara unutar ruske teritorije, a u njemu je pre rata živelo oko 5.000 ljudi i sadrži infrastrukturu koja pumpa ruski gas ka Evropi. U međuvremenu, vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski saopštio je da je Kijev uspostavio vojni štab u okupiranoj ruskoj Kurskoj oblasti, gde ukrajinske trupe i dalje napreduju uprkos pojačanim ruskim napadima na istok Ukrajine. Suočena sa novom situacijom na svom tlu, Moskva je odlučila da formira Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona koji će voditi ruski ministar odbrane Andrej Belousov. Osnovni ciljevi Saveta biće naoružavanje svojih trupa kao i pokrivanja državne granice, zaštita teritorije i stanovništva regiona. 

Ključni događaji:

  • Ukrajina uspostavila vojni štab u ruskoj Kurskoj oblasti
  • Rusija formirala Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona
  • Zelenski: Ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti
  • U ruskim napadima na region Harkova poginule dve, povređeno sedam osoba
  •  Lukašenko pozvao Rusiju i Ukrajinu na pregovore o okončanju rata

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                       Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.48 Moskva: Ukrajina planira napad na nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje

Ukrajinske vlasti planiraju da napadnu nuklearne elektrane Kursk i Zaporožje kako bi optužile Rusiju za provokaciju, tvrdi rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova Harkovske oblasti.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su ruske vlasti tu informaciju dobile nakon ispitivanja ukrajinskih ratnih zarobljenika, pripadnika 82. Odreda specijalnih snaga Ukrajine, prenosi TASS.

''Trenutno je poznata namera da (Ukrajinci) napadnu nuklearna postrojenja Kurčatovske i Zaporoške nuklearne elektrane u Kurčatovu i Energodaru u okviru kojih rusko rukovodstvo može da preduzme uzvratne mere i da udari nuklearnim oružjem po teritoriji Ukrajine“, navodi se u objavi na Telegram kanalu ministarstva.

Vojni dopisnik TASS-a Marat Hajrulin je za agenciju potvrdio ovu informaciju, pozivajući se na ukrajinske izvore.

''Planiraju da napadnu skladišta istrošenog nuklearnog goriva iz nuklearnih elektrana“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ''specijalne bojeve glave za ovu provokaciju već su isporučene u grad Želte Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, u preduzeće Istočni rudarsko-prerađivački kombinat“, piše TASS.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

20.31 Rusko MSP uputilo protest italijanskoj ambasadorki zbog novinara RAI u Kursku

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je pozvalo italijansku ambasadorku u Moskvi Čečiliju Pičoni i uputilo protestnu notu zbog ulaska novinara italijanskog državnog emitera RAI u rusku Kursku oblast da bi izveštavala o napadu ukrajinskih trupa, saopštilo je to ministarstvo.

''Ambasadorki je izražen snažan protest u vezi sa postupkom filmske ekipe italijanske državne televizijske i radio kompanije RAI koja je ilegalno ušla na teritoriju Ruske Federacije da bi prikrila zločinački teroristički napad ukrajinskih militanata na Kursku oblast“, navedeno je na sajtu ruskog ministarstva.

Ministarstvo je napomenulo da su italijanski dopisnici iskoristili boravak u Rusiji šireći ''propagandnu podršku zločinima kijevskog režima'', kao i da su prekršili ''ruske zakone i elementarna pravila novinarske etike'', prenose RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da nadležni organi ispituju okolnosti akcija italijanskih novinara, a koje se potpadaju pod krivični zakonik Ruske Federacije.

19.50 Sirski: Ukrajinske snage napreduju od 1-3 km u nekim delovima Kurske oblasti

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski izjavio je da ukrajinske snage napreduju između jednog i tri kilometra u nekim delovima ruske Kurske oblasti.

Ukrajina je saopštila da je preuzela kontrolu nad 82 naselja u toj oblasti, koja pokrivaju površinu od 1.150 kvadratnih kilometara, nakon što je 6. avgusta pokrenula veliku ofanzivu na to pogranično područje, prenosi Rojters. 

Sirski je putem video-linka informisao predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o borbama u području Malaje Loknije, oko 11,5 kilometara udaljenom od ukrajinske granice.

"Generalno, situacija je pod kontrolom, sve se odvija po planu", kazao je Sirski.

On je dodao da se nada da će borbe kod Malaje Loknije omogućiti ukrajinskoj vojsci da dođe do mnogo zarobljenika.

Ukrajinski zvaničnici izvestili su da su tokom akcije u regionu Kurska zarobljene stotine ruskih vojnika, što će, kako se nadaju, ubrzati razmenu ukrajinskih boraca koji su u ruskom zatočeništvu.

Sirski je dodao da se intenzivne borbe nastavljaju na istoku ukrajinskog ratišta, posebno u oblastima Toreck i Pokrovsk.

16.54 Alimenko: Od početka napada na Kursku oblast u bolnici više od 140 osoba

Više od 140 ljudi, uključujući 10 dece, povređeno je i primljeno u bolnice od početka napada Oružanih snaga Ukrajine na oblast Kursk, izjavio je danas vršilac dužnosti zamenika ministra zdravlja tog regiona Pavel Alimenko.

On je kazao da u medicinskim ustanovama u regionu ima dovoljno mesta, lekova i osnovnih namirnica.

"U stalnoj smo interakciji sa Ministarstvom zdravlja Ruske Federacije, Federalnim centrom za medicinske katastrofe i drugim resorima kako bismo obezbedili neophodan operativni rad", precizirao je Alimenko, prenosi TASS.

Više od 400 medicinskih radnika stiglo je u Kursku oblast, uključujući dodatne timove hitne medicinske pomoći i visokokvalifikovane specijaliste iz nacionalnih istraživačkih centara.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

12.15 Ministar odbrane Belorusije: Velika verovatnoća oružanih provokacija iz Ukrajine

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenin i izjavio je danas da postoji velika verovatnoća oružanih provokacija iz Ukrajine. Hrenin je na sastanku o pitanjima vojne bezbednosti, kojem je prisustvovao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i najviši vojni i bezbednsoni zvaničnici, rekao da ukrajinska strana sprovodi kontinuirano izviđanje bespilotnim letelicama, uz pokušaje da naruši beloruski vazdušni prostor, prenosi Belta.

"S obzirom na prisustvo ukrajinskih oružanih formacija u pograničnim oblastima, ostaje velika verovatnoća pripreme i izvođenja oružanih provokacija na našoj teritoriji", naveo je Hrenin.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je na sastanku da Belorusija ima sve što joj je potrebno da odbije moguće, kako je naveo, "prljave trikove protiv nje".

11.05 Ukrajina može da koristi tenkove i oklopna vozila dobijene od Kanade za napade unutar Rusije

Ministarstvo odbrane Kanade saopštilo je da je Ukrajina slobodna da koristi tenkove i oklopna vozila koje je dobila od te zemlje za napade unutar Rusije.

"Ukrajinci najbolje znaju kako da brane svoju domovinu. Kanada ne postavlja geografska ograničenja na upotrebu vojne opreme koju donira Ukrajini", izjavila je portparolka Ministarstva odbrane Kanade Andre-An Pulen, prenosi kanadski CBC.

Saopštenje kanadskog ministarstva dolazi u trenutku kada među vojnim stručnjacima rastu spekulacije o tome koliko dugo Ukrajina može da ostane u ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk, na koju je 6. avgusta počela napad.

Kanada je donirala Ukrajini osam tenkova Leopard 2A4, nekoliko desetina oklopnih vozila, stotine oklopnih patrolnih vozila, kao i nekoliko haubica M-777.

10.43 Ruske snage napale ukrajinske trupe u Krivom Rogu

Ruske snage napale su u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje je trebalo da idu da se bore u Kurskoj oblasti u Rusiji, izjavio je koordinator proruskih snaga u Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini Sergej Lebedev. On je za RIA Novosti naveo da je pogođeno skladište municije i voz sa utovarenom vojnom opremom.

Lebedev je rekao da su ruski raketni sistemi "iskander-M" dva puta sinoć pogodili područje železničke stanice u blizini Krivog Roga, što je izazvalo eksplozije i požar.

09.54 Bloomberg: U Kurskoj oblasti u Rusiji ukrajinske snage zarobile 102 ruska vojnika

U Kurskoj oblasti u Rusiji jedinica ukrajinske službe bezbednosti zarobila je 102 ruska vojnika, rekao je neimenovani dobro obavešteni izvor za Bloomberg. Izvor je naveo da je jedinica ukrajinske službe bezbednosti koja deluje u oblasti Kurska u sredu zarobila 102 ruska vojnika u velikom podzemnom kompleksu, gde su imali dovoljne zalihe municije.

"Ruski zvaničnici su već kontaktirali Ukrajinu u vezi sa mogućom razmenom zarobljenika", izjavio je u sredu komesar za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Dmitro Lubinec.

On je odbio da iznese detalje, uključujući i ukupan broj ruskih vojnika koji su zarobljeni.

Associated Press

09.30 Kako je počela i šta je postigla ukrajinska ofanziva u Kursku?

Ukrajina nastavlja ofanzivu u Kurskoj oblasti u Rusiji, a glavnokomandujući Oružanih snaga navodi da Kijev kontroliše 1.150 kvadratnih kilometara. Rusi, s druge strane tvrde da njihove snage potiskuju ukrajinsku vojsku i da su povratili naselje Martinovka.

U drugoj ruskoj oblasti Belgorodu, proglašena je vanredna situacija na federalnom nivou. Za to vreme američka administracija predsednika razmatra da Ukrajini krstareće rakete dugog dometa.

Kako je počela i šta je postigla ukrajinska ofanziva u Kursku, pogledjate više u prilogu Euronews Srbija.

Euronews TV

07.00 Ukrajina uspostavila vojni štab u ruskoj Kurskoj oblasti

Vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski saopštio je da je Kijev uspostavio vojni štab u okupiranoj ruskoj Kurskoj oblasti, gde ukrajinske trupe i dalje napreduju uprkos pojačanim ruskim napadima na istok Ukrajine.

"Idemo napred u Kurskoj oblasti. Stvorena je vojna komanda koja mora da obezbedi red i sve potrebe lokalnog stanovništva", naveo je Sirski u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

On je dodao da će štabom rukovoditi general-major Eduard Moskaljov, prenosi Rojters.

Sirski je obavestio predsednika Volodimira Zelenskog, u video-snimku koji je objavio ukrajinski lider, da su ukrajinske trupe do sada napredovale 35 kilometara u Kursku oblast, zauzevši 82 naselja i površinu od 1.150 kvadratnih kilometara.

06.55 Lukašenko pozvao Rusiju i Ukrajinu na pregovore o okončanju rata

Rusija i Ukrajina treba da pregovaraju o okončanju sukoba kako bi se izbeglo širenje rata na Belorusiju, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Lukašenko je intervjuu rekao da samo "visokorangirani ljudi američkog porekla" žele da se rat Ukrajine i Rusije nastavi.

Zapad ohrabruje Kijev da se bori jer želi da Ukrajina i Rusija "unište jedna drugu", navodi se u odlomcima intervjua Lukašenka objavljenog na sajtu beloruskog predsednika.

"Hajde da sednemo za pregovarački sto i okončamo ovu svađu. To nije potrebno ni ukrajinskom narodu, ni Rusima, ni Belorusima. To treba njima (Zapadu)", zaključio je on.

Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

 

06.41 Rusija formirala Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona

Rusija je formirala Koordinacioni savet za vojnu bezbednost u pograničnim regionima, a prvim sastankom je predsedavao ministar odbrane Andrej Belousov.

"Po mom nalogu, u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije formiran je Koordinacioni savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija - Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, čiji je cilj povećanje efikasnosti sveobuhvatne podrške trupama koje rešavaju probleme pokrivanja državne granice, zaštite teritorije i stanovništva regiona“, naveo je Belousov, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Ključni zadatak tela je da vojnicima obezbedi oružje, prenosi RIA Novosti.

06.30 U ruskim napadima na region Harkova poginule dve, povređeno sedam osoba

U ruskim napadima vođenim bombama u severoistočnom ukrajinskom regionu Harkov, poginule su najmanje dve osobe, a sedam je povređeno, saopštile su lokalne vlasti.

U napadu je pogođeno preduzeće u okrugu Kupijansk, napisao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov na Telegram kanalu.

06.16 Zelenski: Ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske trupe imaju punu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti. U gradu, najvećem koji je Ukrajina navodno zauzela do sada, pre rata živelo je oko 5.000 ljudi, preneo je AP.

Prirodni gas teče iz zapadnosibirskih gasnih polja kroz cevi koje prolaze kroz Sudžu i prelaze ukrajinsku granicu da bi ušle u ukrajinski sistem.

Zelenski je rekao da će u Sudži biti uspostavljena kancelarija ukrajinskog vojnog komandanta, ne iznoseći druge detalje. 

Komentari (0)

Evropa