Evropa

RAT U UKRAJINI Putin obećao građanima Kurske oblasti jednokratnu novčanu pomoć od 105 evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

09:14

RAT U UKRAJINI Putin obećao građanima Kurske oblasti jednokratnu novčanu pomoć od 105 evra
RAT U UKRAJINI Putin obećao građanima Kurske oblasti jednokratnu novčanu pomoć od 105 evra - Copyright Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 897 dana. U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija zbog ukrajinskih napada na taj pogranični deo Rusije. U ovim napadima povređena je 31 osoba, uključujući šestoro dece, a predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da se radi o provokaciji velikih razmera režima u Kijevu. Načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov rekao je Putinu da je ukrajinsko napredovanje u oblast Kursk zaustavljeno i da ruske snage "nastavljaju da uništavaju protivnika u oblastima koje se nalaze neposredno uz rusko-ukrajinsku granicu".

Ključni događaji:

  • U napadu ukrajinskih anaga na Kursku oblast povređena 31 osoba
  • Rusija: U Kurskoj oblasti uvedena vanredna situacija
  • Bela kuća: SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu oko upada na rusku teritoriju
  • Bugarski instruktori će obučavati ukrajinske vojnike
  • Stano: Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                               Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.27 Jermak: Drugi samit o miru u Ukrajini nije početak pregovora s Rusijom

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je danas da drugi mirovni samit na inicijativu Kijeva ne treba se smatra početkom pregovora sa Rusijom.

''Drugi samit ne treba da bude tretiran kao početak pregovora sa Rusijom“, rekao je on za Evropsku pravdu.

Jermak je rekao da Ukrajina želi da pripremi konkretan plan za postizanje mira koji će potom biti predložen Rusiji, prenosi Rojters.

20.15 IAEA: Požari i bombardovanje u blizini nuklearke Zaporožje novi izazovi za elektranu

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da su intenzivni požari u blizini nuklearne elektrane Zaporožje izazvani visokim letnjim temperaturama, ali i rizik od bomardovanja, novi izazovi za elektranu.

"Pojava intenzivnih požara u blizini nuklearne elektrane Zaporožje... nastavlja da povećava broj problema sa kojima se suočava najveća evropska nuklearna elektrana", naveo je Grosi na zvaničnoj veb stranici IAEA, prenosi Ria novosti.

Grosi tvrdi da zaposleni u elektrani u nedelju neko vreme nisu mogli da izađu napolje da pokrenu pumpu koja izbacuje vodu iz ulaznog kanala zbog opasnosti od granatiranja.

20.13 Ministarstvo zdravlja Rusije: Od početka napada na Kursk povređeno 66 osoba  

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da je od početka napada na Kursku oblast, 6. avgusta, povređeno ukupno 66 osoba.

"Od 6. do 8. avgusta, u posledicama granatiranja oblasti Kursk od strane ukrajinskih oružanih snaga, povređeno je 66 osoba, uključujući devetoro dece", saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja, prenosi Tass.

U saopštenju je dodato da je hospitalizovano 38 osoba od kojih petoro dece.

19.15 Putin obećao građanima Kurske oblasti jednokratnu novčanu pomoć 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

"Doneta je odluka da se izvrši jednokratna isplata od 10.000 rubalja (odnosno 105 evra) građanima kojima je to potrebno i biće izdvojena sredstva koja su još potrebna građanima", rekao je Putin u video razgovoru sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim, prenosi Ria novosti.

Kako je objasnio Smirnov, takva pomoć je neophodna, jer su mnogi napustili svoje domove, a da nisu stigli da uzmu ni dokumenta. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

18.44 Ukrajina: Uzrok upada u Kursk nedvosmislena ruska agresija

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je danas da je ''osnovni uzrok svake eskalacije“, uključujući i upad ukrajinskih snaga u Kursk, ''nedvosmislena agresija“ Rusije na Ukrajinu.

''Rat je rat, sa svojim pravilima, gde agresor neminovno žanje odgovarajuće ishode'', rekao je Podoljak.

Ovo je prvi put da je neki ukrajinski zvaničnik javno govorio o upadu ukrajinskih trupa u rusku Kursku oblast, prenosi Gardijan.

U toku je evakuacija stanovništva Kurske oblasti, a predsednik Vladimir Putin najavio je državnu pomoć od 105 evra pogođenim građanima.

16.32 Zelenski: Naša vojska ume da iznenadi i zna kako da postigne razultate

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je danas ukrajinsku vojsku zbog njene sposobnosti da "iznenadi (u napadima)" i da postigne rezultate.

"Svi mogu da vide da ukrajinska vojska ume da iznenadi. I zna kako da postigne rezultate", rekao je Zelenski u video obraćanju na predstavljanju nove digitalne aplikacije za vojsku, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, uspeh ukrajinske vojske vidljiv je na ratištu.

"Naši vojnici ne samo da uspevaju da se odupiru nadmoćnoj sili okupatora, već ga (neprijatelja) takođe uništavaju na način koji je neophodan kako bi zaštitili našu državu", rekao je on.

09.09 Medvedev: Specijalna vojna operacija treba sada da uključuje i zauzimanje Kijeva

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi "specijalna vojna operacija trebalo da dobije otvoreno eksteritorijalni karakter" i da "uključuje, između ostalog, zauzimanje Kijeva", komentarišući napad ukrajinskih Oružanih snaga na Kursku oblast u kojem je povređena 31 osoba, uključujući šestoro dece.

"Ovo više nije samo operacija vraćanja ruskih zvaničnih teritorija i kažnjavanja nacista", napisao je Medvedev na Telegramu i dodao da je "moguće i potrebno ići" i na "Odesu, Harkov, u Dnjepropetrovsk, Nikolajev, Kijev i dalje".

08.39 Ukrajinska ambasada traži od Meksika da uhapsi Putina ukoliko dođe na inauguraciju

Ukrajinska ambasada u Meksiku zatražila je od meksičke vlade da uhapsi ruskog predsednika Vladimira Putina ukoliko bude prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsednice Klaudije Šejnbaum 1. oktobra.

Ambasada je zahvalila Meksiku što je pozvao predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na ceremoniju.

"Verujemo da će meksička vlada ispuniti međunarodne obaveze i uhapsiti Putina po poternici, predati ga sudu u Hagu", dodala je ambasada, prenosi Kijev independent.

06.50 Bugarski instruktori će obučavati ukrajinske vojnike

Prelazna vlada Bugarske dala je saglasnost da bugarski vojni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji zemalja članica NATO-a.

U obrazloženju odluke se navodi da Bugarska time izražava podršku Ukrajini, brani evroatlantske vrednosti i potvrđuje savezničku solidarnost sa zajedničkim naporima za podršku međunarodnom miru i bezbednosti, prenosi Bugarski radio.

Još nije poznato koliko će bugarskih instruktora učestvovati u obuci i gde će se obučavati ukrajinski vojnici.

06.40 Bela kuća: SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu oko upada na rusku teritoriju

SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu kako bi razumele njen upad na rusku teritoriju, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ona je dodala da SAD nemaju saznanja o napadima, preneo je Reutres.

Rusija je ranije danas saopštila da vodi intenzivne borbe protiv ukrajinskih snaga koje su prodrle na njenu južnu granicu u blizini glavnog čvorišta za prenos prirodnog gasa u jednom od najvećih upada na rusku teritoriju od početka rata. 

Tanjug/Ap/Governor of Kursk region telegram channel via AP

 

06.35 Stano: Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani

Komentarišući napad ukarajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da prema međunarodnom pravu Ukrajina "ima zakonsko pravo da se brani, uključujući i udare na agresora na njegovoj teritoriji".

"EU nastavlja da u potpunosti podržava legitimno pravo Ukrajine na odbranu od ruske agresije i njene napore da povrati suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je on za ukrajinski medij Suspilni.

Euronews Srbija

 

06.20 U napadima ukrajinskih snaga na rusku Kursku oblast povređena 31 osoba

U tim napadima povređeno je šestoro dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Rusije.

Hospitalizovano je 19 ljudi, uključujući četvoro dece, a stanje četvoro povređenih procenjuje se kao teško, navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

06.05 Rusija: U Kurskoj oblasti uvedena vanredna situacija

U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je vanredna situacija nakon napada ukrajinskih snaga, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Aleksej Smirnov.

"Da bih otklonio posledice ulaska neprijateljskih snaga u region, odlučio sam da od 7. avgusta uvedem vanrednu situaciju", naveo je Smirnov.

Dodao je da je u pograničnim oblastima i dalje složena situacija, prenosi RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa