Evropa

RAT U UKRAJINI Vanredna situacija u Kurskoj oblasti, Moskva tvrdi da je zaustavljeno napredovanje ukrajinskih snaga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

07/08/2024

-

08:53

RAT U UKRAJINI Vanredna situacija u Kurskoj oblasti, Moskva tvrdi da je zaustavljeno napredovanje ukrajinskih snaga
RAT U UKRAJINI Vanredna situacija u Kurskoj oblasti, Moskva tvrdi da je zaustavljeno napredovanje ukrajinskih snaga - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky/Russian Defence Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 896 dana. Ruski PVO sistemi su tokom noći presreli i uništili tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, četiri iznad Kurske oblasti, dva iznad Voronješke oblasti i dva iznad Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ruska vojska razmešta trupe usled ukrajinskog napada na Kursku oblast. Dve osobe su poginule, a više je povređeno, uključujući troje dece, u napadu ukrajinskih dronova u Kurskoj oblasti. Najmanje osmoro civila je ranjeno, uključujući i jednu bebu u ruskom raketnom napadu na centar Harkova, a strahuje se da se ispod ruševina nalazi još ljudi, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Ključni događaji:

  • Pojavio se snimak zapaljenih kuća u ruskom selu posle upada grupe Ukrajinaca
  • Ruska vojska razmešta trupe usled ukrajinskog napada na Kursku oblast
  • Ruski dronovi napali Hmeljnicki
  •  Zelenski: Potrebno je da se pripremi osnova za mir sa Rusijom ove godine
  • Rusija: Tokom noći uništeno 11 ukrajinskih dronova 

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.19 Bugarski instruktori će obučavati ukrajinske vojnike

Prelazna vlada Bugarske dala je danas saglasnost da bugarski vojni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji zemalja članica NATO-a.

U obrazloženju odluke se navodi da Bugarska time izražava podršku Ukrajini, brani evroatlantske vrednosti i potvrđuje savezničku solidarnost sa zajedničkim naporima za podršku međunarodnom miru i bezbednosti, prenosi Bugarski radio.

Još nije poznato koliko će bugarskih instruktora učestvovati u obuci i gde će se obučavati ukrajinski vojnici.

21.46 Bela kuća: SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu oko upada na rusku teritoriju

SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu kako bi razumele njen upad na rusku teritoriju, izjavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ona je dodala da SAD nemaju saznanja o napadima, preneo je Reutres.

Rusija je ranije danas saopštila da vodi intenzivne borbe protiv ukrajinskih snaga koje su prodrle na njenu južnu granicu u blizini glavnog čvorišta za prenos prirodnog gasa u jednom od najvećih upada na rusku teritoriju od početka rata. 

21.15 Stano: Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas, komentarišući napad ukarajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da prema međunarodnom pravu Ukrajina "ima zakonsko pravo da se brani, uključujući i udare na agresora na njegovoj teritoriji".

"EU nastavlja da u potpunosti podržava legitimno pravo Ukrajine na odbranu od ruske agresije i njene napore da povrati suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je on za ukrajinski medij Suspilni.

Prinskrin/Tanjug video

 

20.42 U napadu ukrajinskih anaga na Kursku oblast povređena 31 osoba

U napadima ukrajinskih snaga na rusku Kursku oblast povređena je 31 osoba, uključujući šestoro dece, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Rusije.

Hospitalizovano je 19 ljudi, uključujući četvoro dece, a stanje četvoro povređenih procenjuje se kao teško, navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je vanredna situacija nakon napada ukrajinskih snaga, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Aleksej Smirnov.

20.00 Rusija: U Kurskoj oblasti uvedena vanredna situacija

U Kurskoj oblasti u Rusiji uvedena je vanredna situacija nakon napada ukrajinskih snaga, izjavio je danas vršilac dužnosti gubernatora Aleksej Smirnov.

"Da bih otklonio posledice ulaska neprijateljskih snaga u region, odlučio sam da od 7. avgusta uvedem vanrednu situaciju", naveo je Smirnov.

Dodao je da je u pograničnim oblastima i dalje složena situacija, prenosi RIA Novosti. Situacija u Kurskoj oblasti, na zapadu Rusije, eskalirala je juče ujutro, kada su ukrajinske jedinice, koje su, prema navodima Moskve, brojale do hiljadu ljudi, pokušale da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga.

16.58 Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije: Zaustavljeno napredovanje ukrajinskih snaga u pravcu Kurska

Napredovanje Oružanih snaga Ukrajine duboko u rusku teritoriju u pravcu Kurska je zaustavljeno, izjavio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov.

"Delovanjem jedinica koje pokrivaju državnu granicu zajedno sa graničnom stražom i jedinicama pojačanja, vazdušnim udarima, raketnim snagama i artiljerijskom vatrom zaustavljeno je napredovanje neprijatelja duboko u teritoriju u pravcu Kurska“, rekao je Gerasimov na sastanku kojim je predsedavao predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi RIA Novosti.

Gerasimov je rekao da je u napadu na Kursku oblast učestvovalo oko 1.000 ukrajinskih vojnika i da im je cilj bio da zauzmu deo Sudžanskog okruga. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug/Ap/Governor of Kursk region telegram channel via AP

 

14.11 Putin: Ukrajinski napad na Kursku oblast je velika provokacija

Pokušaj prodora ukrajinskih snaga u Kursku oblast na rusko-ukrajinskog granici je provokacija velikih razmera, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

''Kao što znate, kijevski režim je izvršio još jednu provokaciju velikih razmera, pucajući neselektivno iz različitih vrsta oružja, uključujući projektile, na civilne zgrade, stambene zgrade i vozila hitne pomoći'', rekao je on.

Putin je istakao da očekuje izveštaj snaga bezbednosti o situaciji u Kurskoj oblasti, a zadužio je prvog potpredsednika vlade Denisa Manturova da koordinira rad civilnih resora, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

12.57 Moskva:Sprečen prodor ukrajinske vojske u Kursku oblast, Putin obavešten o situaciji

Ruska vojska sprečila je prodor ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, u blizini rusko-ukrajinske granice, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Moskvi posle ukrajinskog granatiranja te oblasti u kojem su povređene 24 osobe, uključujući šestoro dece.

Rusko ministarstvo je navelo da su "jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije, zajedno sa graničnim službama Federalne službe bezbednosti (FSB), nastavile tokom noći da uništavaju formacije Oružanih snaga Ukrajine u području Kurske oblasti, u blizini rusko-ukrajinske granice".

"Avijacija, raketne snage, artiljerija i jedinice koje pokrivaju državnu granicu na kurskom pravcu sprečili su neprijatelja da napreduje dublje na teritoriju Ruske Federacije. Pogođene su rezerve neprijatelja u području naselja Basovka, Žuravka, Junakovka, Belovodi, Kijanica, Korčakovka, Novaj Sič, Pavlovka, Gorodišće, Sumske oblasti", ističe se u saopštenju ministarstva, a prenosi Sputnjik. U međuvremenu je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov izjavio je da je obavestio predsednika Rusije Vladimira Putina o situaciji na tom području posle ukrajinskog napada.

10.36 Prilikom granatiranja u regionu Kursk povređene 24 osobe, među njima i deca

Prilikom granatiranja u Kurskoj oblasti povređene su 24 osobe, uključujući šestoro dece, izjavio je danas pomoćnik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kuznjecov.

"Hospitalizovano je 13 osoba, među kojima je i troje odraslih u teškom stanju", rekao je Kuznjecov, prenosi Interfaks.

Komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova rekla je da je u bolnici četvoro dece - devojčica od tri godine, čije se stanje ocenjuje kao umereno teško, dvogodišnji dečak sa ranom na leđima od gelera i dvoje dece od pet i devet godina. "U kontaktu smo sa komesarom za prava deteta Kurskog regiona i (deci) pružena je sva neophodna pomoć", kazala je ona.

08.43 Ruski jurišni dronovi iznad Kijevske oblasti

Protivvazdušna odbrana je aktivna u Kijevskoj oblasti, gde je zabeleženo je kretanje ruskih bespilotnih letelica, objavila je regionalna vojna uprava na Telegramu.

I tokom noći je bila pod napadom ruskih dronova.

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine izvestila je o nekoliko grupa jurišnih dronova u brojnim oblastima.

08.30 Ruski dronovi napali Hmeljnicki

Tokom napada dronovima Geran (Ukrajinci iz zovu Šahed) u oblasti Hmeljnicki, pogođena je radionica jednog preduzeća, piše Strana.ua.

"Usled pada krhotina oštećeni su rezervoari i radionice jednog od preduzeća u regionu“, rekao je šef regionalne državne uprave oblasti Hmeljnicki.

07.35 Pojavio se snimak zapaljenih kuća u ruskom selu posle upada grupe Ukrajinaca

Na društvenim mrežama se pojavio snimak iz ruskog sela Sudža u Kurskoj oblasti, koje je granatirano tokom borbi sa ukrajinskim trupama koje su upale u Rusiju.

Na snimku se vidi da je nekoliko kuća uništeno i da širom sela gore požari.

Juče su u rejonu Sudže ukrajinske oružane snage probile rusku granicu. Trenutno se nastavljaju borbe u pograničnom pojasu.

Broj ranjenih u ukrajinskom napadu na Kursku oblast porastao je na 28 rekli su u regionalnoj bolnici.

"Prema operativnim podacima, do ovog sata je povređeno oko 28 civila, koji uglavnom žive u okrugu Sudžanski i Korenjevski", navode iz te bolnice.

Među ranjenima ima radnika hitne pomoći i dece, prenosi Izvestija.

07.03 Rusija: Tokom noći uništeno 11 ukrajinskih dronova 

Ruski PVO sistemi su tokom noći presreli i uništili tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, četiri iznad Kurske oblasti, dva iznad Voronješke oblasti i dva iznad Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"U toku protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi PVO su presreli i uništili tri bespilotne letelice tipa aviona iznad Belgorodske oblasti, četiri nad Kurskom oblašću, dve u Voronješkoj oblasti i dve u oblasti Rostov“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

06.45 Tri osobe povređene kod Belgoroda tokom ukrajinskog granatiranja

Dve odrasle osobe i jedan četvorogodišnji dečak povređeni su u ukrajinskom granatiranju sela Nova Tavolžanka, u blizini Belgorod u Rusiji, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je u saopštenju na mreži Telegram poručio da je dečak prevezen u dečju regionalnu kliničku bolnicu, a njegovoj baki, koja je zadobila modricu na licu, pomoć je ukazana na licu mesta, piše TASS.

Muškarac, koji je zadobio potres mozga i ranu od gelera u slepoočnom regionu, biće prebačen u centralnu okružnu bolnicu Šebekinski.

06.40 Civil ubijen u ruskom napadu drona na grad u Hersonskoj oblasti

U ruskom napadu drona na grad Berislav, u Hersonskoj oblasti, ubijen je muškarac, koji je bio civilno lice, saopštio je regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

'Okupatori su bacili eksploziju iz drona na 45-godišnjeg muškarca. Nažalost, od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta“, rekao je Prokudin na Fejsbuku.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.30 Ruske trupe opkolile grad Toreck u Donjeckoj oblasti u Ukrajini

Ruske trupe opkolile su Toreck i bore se u tom gradu u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, izjavio je savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

Kimakovski je rekao za ruski Prvi kanal da su počele borbe i u samom gradu Torecku i da se ukrajinske snage pomeraju ka centru grada.

06.20 Zelenski: Potrebno je da se pripremi osnova za mir sa Rusijom ove godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je već ove godine potrebno da se pripremi osnova za sklapanje mira sa Rusijom.

"Naš stalni cilj je da pripremimo pravu osnovu za pravedan prekid sukoba ove godine", rekao je on, prenose RIA novosti. Volodimir Zelenski je ranije priznao da ceo svet i on sam žele da Rusija učestvuje na sledećoj mirovnoj konferenciji kako bi se rešila situacija u Ukrajini.

Sa druge strane ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je sredinom juna inicijativu za mirnim okončanjem sukoba u Ukrajini navodeći da za početak pregovora kijevski režim mora da povuče svoje trupe sa teritorija  DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i da Kijev mora službeno da odustane od planova za pridruživanje NATO -u.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

06.10 Savet EU dao zeleno svetlo za prvu isplatu od 4,2 milijarde evra Ukrajini

Ukrajina bi trebalo da dobije blizu 4,2 milijarde evra sredstava nakon što je Savet EU dao juče zeleno svetlo za prvu redovnu isplatu bespovratnih sredstava i zajmova u okviru Instrumeta EU za Ukrajinu kako bi se podržala makrofinansijska stabilnost Ukrajine i funkcionisanje njene javne uprave.

Savet je u usvojenoj odluci zaključio da je Ukrajina ispunila neophodne uslove i reforme predviđene ukrajinskim planom za dobijanje sredstava, koja će biti isplaćena iz Instrumenta za Ukrajinu.

Ove reforme obuhvataju upravljanje javnim finansijama i državnim preduzećima, poslovno okruženje, energetiku i deminiranje, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Komentari (0)

Evropa