Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajina granatirala region Herson: Pogođena pijaca, povređeno osam osoba

Komentari

Autor: Euronew Srbija

04/08/2024

-

08:58

RAT U UKRAJINI Ukrajina granatirala region Herson: Pogođena pijaca, povređeno osam osoba
RAT U UKRAJINI Ukrajina granatirala region Herson: Pogođena pijaca, povređeno osam osoba - Copyright Tanjug/Ap/Efrem Lukatsky/Andriy Andriyenko/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 893 dana. On se može i završiti, ali samo pod ukrajinskim uslovima, kaže predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, primenjujući "ukrajinsku formulu mira". Za sada je mir daleko, pa se ratna dejstva nastavljaju širom zemlje. Ukrajina je izvršila napad na ruske aerodrome, jer Zelenski smatra da su to legitimne mete s obzirom da odatle kreću avioni koji bacaju razorne borbe na Ukrajinu. Ipak, za nastavak takvih akcija neophodna je zajednička odluka sa zapadnim partnerima. Ukrajinske snage takođe tvrde da su pogodile rusku podmornicu na Krimu i da je ona potonula. Zahvaljujući naporima humanitarne organizacije "Save Ukraine", osmoro ukrajinske dece, starosti od 6-17 godina, vraćeno je sa teritorije Hersona koju kontrolišu Rusi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Kraj rata pod ukrajinskim uslovima
  • Zelenski o napadima na ruske aerodrome:Potrebna nam je zajednička odluka sa partnerima
  • Ukrajina tvrdi da su njene snage pogodile rusku podmornicu i sistem PVO S-400 na Krimu
  •  Osmoro dece vraćeno sa teritorije Hersonske oblasti koju kontrolišu ruske snage

 

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.34 Rjabkov: Rusija će možda morati da rasporedi nuklearne rakete zbog akcija Zapada

 

Može doći trenutak kada će Rusija morati da rasporedi nuklearne rakete kao odgovor na zapadne akcije, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Potvrđujem, ako vrhovni komandant (ruskih oružanih snaga Vladimir Putin), ako naša vojska kaže da nam je potrebna specijalna municija na određenim nosačima, onda će to biti učinjeno. Ali oni moraju doneti ovu odluku na osnovu kombinacija faktora, ne isključujem da može doći trenutak kada će to biti potrebno", rekao je on za televiziju Rusija 1, preneo je TASS.

Pres služba Bele kuće je 10. jula saopštila da će SAD početi da raspoređuju novo oružje većeg dometa na nemačku teritoriju od 2026. godine od onog koje je trenutno raspoređeno u Evropi.

19.57 Filaškin: Više od 700 dece biće evakuisano sa linije fronta u Donjeckoj oblasti

Više od 700 dece iz četiri zajednice u Donjeckoj oblasti biće evakuisano sa linije fronta, izjavio je danas ukrajinski guverner Donjecke oblasti Vadim Filaškin dok se žestoke borbe nastavljaju u pravcu Pokrovska.

Filaškin je to saopštio nakon sastanka o lokalnoj bezbednosnoj situaciji, posebno u selima Hrodivka i Novohrodivka na liniji fronta u Pokrovskom okrugu, preneo je Kijev indipendent.

"Moramo da evakuišemo 744 dece i njihove porodice iz četiri zajednice u bezbednije regione Ukrajine", rekao je Filaškin.

Prema njegovim rečima, naredba o obaveznoj evakuaciji izdata je za decu sa roditeljima ili zakonskim starateljima jer ruske snage svakodnevno gađaju ove zajednice bombama. Sela Hrodivka i Novohrodivka se nalaze na oko pet kilometara od linije fronta.

16.15 Kuleba u Africi traži podršku za rat Ukrajine sa Rusijom

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba posetiće ove sedmice tri afričke zemlje u nastojanju da dobije podršku za poziciju Kijeva u ratu sa Rusijom, saopšteno je danas iz ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Kuleba će, u okviru svoje četvrte diplomatske turneje po Africi u poslednje dve godine, posetiti Malavi, Zambiju i Mauricijus od 4. do 8. avgusta, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

“Svi sastanci fokusiraće se na razvoj bilateralnih odnosa na osnovu uzajamnog poštovanja i interesa. Među glavnim temama biće učešće afričkih država u globalnim naporima da se uspostavi pravedan mir za Ukrajinu i svet”, dodaje se u saopštenju ministarstva.

15.17 U ukrajinskom napadu na pijacu u regionu Hersona povređeno osam osoba

Osmoro ljudi povređeno je danas u ukrajinskom granatiranju pijace u gradu Oleški u regionu Hersona, objavio je guverner Volodimir Saldo na svom Telegram kanalu.

Ranjene osobe su zadobile povrede različitog stepena i prebačene su u bolnicu, prenela je agencija RIA Novosti. U napadu na pijacu nije bilo poginulih. Region Hersona postao je ruski nakon referenduma u septembru 2022. kada se 87,05 odsto izašlih izjasnilo za priključenje Rusiji, podsetila je RIA dodajući da Kijev ne priznaje legitimitet ovog regiona i nastavlja da ga granatira.

14.58 Ukrajina će do kraja godine dobiti još 10 lovaca F-16

Ukrajina je do kraja jula dobila prvih deset lovaca F-16, godinu dana nakon što je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena konačno dala zeleno svetlo svojim evropskim saveznicima da isporuče te avione Kijevu.

Kako je list Ekonomist preneo, Ukrajina bi trebalo da dobije ukupno 79 aviona F-16 od svojih saveznika.

Do kraja ove godine Kijev će ukupno imati 20 ovakvih lovaca. Preostali avioni će stizati u tranšama tokom 2025. godine.

14.30 Generalštab Ukrajine: U pravcu Harkova - 102 sukoba

Generalštab Ukrajine saopštio je da ruske snage ne odustaju od pokušaja napredovanja na istoku Ukrajine i da vrše pritisak na Odbrambene snage u regionu Donjecka. Unian navodi da su Rusi napredovali u Časovom Jaru u Donjeckoj oblasti, kao i da se borbe nastavljaju i kod Novoselovke Prve i u Zaliznom. Još nema zvanične potvrde ove informacije.

Tokom jučerašnjeg dana na liniji fronta su se dogodila 102 vojna sukoba u pravcu Harkova, Kupjanskog pravca, kod Časovog Jara, Andrejevke, a najviše sukoba je bilo na Pokrovskom pravcu.

10.30 U napadu ukrajinskog drona na Šebekino u Belgorodskoj oblasti poginula jedna osoba

U napadu ukrajinskog drona na stambenu zgradu u Šebekinu poginula je jedna žena, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. On je na Telegramu naveo da su Oružane snage Ukrajine napale tri naselja u Belgorodskoj oblasti. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Tanjug/AP

 

09.52 Generalštab Ukrajine: Najveće borbe u pravcu Pokrovska, odbijeno 45 ruskih napada

U protekla 24 sata ruske snage su 140 puta pokušale da probiju ukrajinsku liniju odbrane, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Najveće borbe vode se u pravcu Pokrovska, u Donjeckoj oblasti, gde su ukrajinske snage odbile 45 ruskih napada, navodi Unian. U pravcu Harkova odbijeno je šest, a u pravcu Kupjanska 19 ruskih napada. Na području Kramatorska bilo je 12 ruskih napada.

profimedia

 

08.43 Sijarto: Odluka Kijeva da zaustavi isporuke nafte verovatno koordinisana iz Brisela

Odluka Kijeva da zaustavi isporuke nafte "Lukoila" Mađarskoj i Slovačkoj verovatno je koordinisana u Briselu jer "ne mogu da podnesu da se Mađarska nije povukla pod pritiskom", izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je ocenio da je Evropska unija "mnogo oslabila", ali da "sigurno nije toliko slaba da toleriše da zemlja kandidat donosi odluku bez ikakvih konsultacija", ugrožavajući bezbednost snabdevanja energijom dve zemlje članice EU, preneo je MTI.

TANJUG/ STR/ nr

 

Sijarto je istakao da je odluka Ukrajine uticala na trećinu mađarskog uvoza sirove nafte i 40-45 odsto slovačkog uvoza, što predstavlja "značajan rizik za snabdevanje energijom". 

06.50 Zelenski: Rat se mora završiti pod ukrajinskim uslovima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da rat sa Rusijom mora da se završi pod ukrajinskim uslovima i da veruje da je moguće primeniti ukrajinsku formulu mira.

Zelenski je u video obraćanju naglasio da Ukrajina mora da dobije dozvolu od svojih partnera da rasporedi oružje dugog dometa za gađanje ciljeva u Rusiji, prenela je Ukrajinska pravda.

On je istakao da je ta odluka potrebna Ukrajini da bi mogla da upotrebi svo oružje koje može biti efikasno.

06.45 Ukrajina tvrdi da su njene snage pogodile rusku podmornicu i sistem PVO S-400 na Krimu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage pogodile podmornicu ruske Crnomorske flote "Rostov na Donu“ i sistem protivvazdušne odbrane S-400 u luci Sevastopolj na Krimu. Generalštab Ukrajine naveo je u saopštenju da je usled pogotka podmornica potonula, prenosi Unian.

Podmornica B-237 "Rostov na Donu" može da nosi rakete "kalibr". Puštena je u rad u decembru 2014. godine, a prema tvrdnjama Ukrajine, oštećena je 13. septembra 2023. u ukrajinskom raketnom napadu. Nakon toga je remontovana.

06.35 Zelenski o napadima na ruske aerodrome:Potrebna nam je zajednička odluka sa partnerima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da ruska avijacija, koja je, kako je naveo, samo prošle nedelje bacila više od 600 vođenih bombi širom Ukrajine, mora biti uništena tamo gde se nalazi, svim efikasnim sredstvima.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

"Izvesti udare na ruske aerodrome je takođe potpuno pošteno. Potrebna nam je zajednička odluka o tome sa našim partnerima - bezbednosna odluka", napisao je Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se zaista obezbedi zaštita ukrajinskih građana, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.20 Osmoro dece vraćeno sa teritorije Hersonske oblasti koju kontrolišu ruske snage

Još osmoro ukrajinske dece vraćeno je sa teritorije Hersonske oblasti koju kontrolišu ruske snage na teritoriju pod kontrolom ukrajinske vojske, izjavio je juče načelnik te oblasti Aleksandar Prokudin.

On je napisao na Telegramu da je reč o pet devojčica i tri dečaka starosti od 6 do 17 godina, navodeći da su deca sada bezbedna sa roditeljima i da dobijaju neophodnu medicinsku i psihološku pomoć.

 

 

Komentari (0)

Evropa