Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata i najavio akcioni plan za mir u novembru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2024

-

08:42

RAT U UKRAJINI Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata i najavio akcioni plan za mir u novembru
RAT U UKRAJINI Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata i najavio akcioni plan za mir u novembru - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Andrii Marienko/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 886 dana. Dečak od 14 godina je poginuo, dok je 12 osoba povređeno u ruskom raketnom napadu na gradić Gluhov u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, nedaleko od granice sa Rusijom. Ukrajinski izvori navode da su u tom gradiću gađani civilni objekti, kuće,škole i automobili. Lovac Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije srušio se tokom planiranog trenažnog leta u Volgogradskoj oblasti, a posada je uspela da se katapultira, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da su njihovi dronovi pogodili ruski strateški dugodometni bombarder Tu-22M3 na vojnom aerodromu u Olenji na severu Rusije.

Ključni događaji:

  • Dečak ubijen u ruskom granatiranju ukrajinskog gradića blizu granice
  • Ruski lovac Su-34 srušio se u Volgogradskoj oblasti, posada se katapultirala
  • Ukrajinci tvrde da su pogodili ruski strateški bombarder na aerodromu na severu Rusije
  • Izbio požar posle napada dronova na skladište u Kurskoj oblasti

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.36 WP: Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, ali možda neće dati Kijevu očekivanu prednost

Borbeni avioni F-16 stižu uskoro u Ukrajinu, ali je malo verovatno da će odmah omogućiti Kijevu da ostvari uspešan pomak na bojnom polju, jer su evropske članice NATO-a do sada obučile samo šest ukrajinskih pilota da upravljaju njima, piše američki dnevnik "Vašington post".

Ukrajina je tokom proteklih nekoliko meseci tražila od saveznika da joj pošalju borbene avione, tvrdeći da će im to pomoći u odbrani od ruskih dalekometnih napada i da uspešno i brzo okončaju rat.

Američki list, pozivajući se na ukrajinske i zapadne zvaničnike, piše da je ne samo premalo obučenih pilota da bi to donelo prevagu Ukrajini, već avioni odmah ne mogu da budu upotrebljeni u borbi zbog poboljšanih sistema ruske protivvazdušne odbrane.

"Jednostavno je premalo aviona i previše ruskih PVO koje mogu da ih obore. To znači da će prvi F-16 verovatno služiti za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane - za obaranje vazdušnih ciljeva poput projektila, dronova i aviona - umesto da udaraju na ruske invazione kopnene snage i druga vojna sredstva u blizini fronta", piše "Vašington post".

Tanjug AP/Libkos, Leo Correa, profimedia

 

21.16 Zelenski naveo tri faktora za okončanje rata i najavio akcioni plan za mir u novembru

Strpljenje, podrška Ukrajini i diplomatski pritisak na Rusiju su tri faktora za pravedan završetak rata, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu japanskoj televiziji NHK.

"Strpljenje, podrška (Ukrajini) i diplomatski pritisak (na Rusiju) - to su tri faktora za pravedan završetak rata. Ako SAD i evropske zemlje održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i pokazati Moskvi da nema šanse", izjavio je Zelenski.

On je istakao da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira teritoriju Ukrajine. Zelenski je napomenuo da će Kijev započeti detaljne pregovore sa relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima i najavio da će izraditi akcioni plan za postizanje mira do kraja novembra, prenosi Ukrinform.

On je ispričao i da je tokom nedavnog telefonskog razgovora pozvao bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Ukrajinu.

"Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može da dođe da se uveri lično ili da pita mene. Tramp mi je rekao da je spreman da odgovori na sva pitanja i da imam njegov broj telefona", rekao je Zelenski.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

13.23 Ruska vojska zauzela sela Progres i Jevgenovka

Ruska vojska preuzela je kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe Centar zauzele su Progres i Jevgenovku", navelo je ministarstvo, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Jevgenovka je selo na zapadnom obodu Očeretinske visoravni, dok je Progres lociran severno od nje, na jednom od pravaca odbrane ukrajinskih oružanih snaga u blizini reke Volča, navodi agencija.

Zauzimanje ovih sela omogućiće napad na Krasnoarmejsk, koji se naziva još i Pokrovsk, najvažnije transportno čvorište ukrajinske vojske u Donbasu, prenela je RIA.

Profimedia

 

10.38 Patrušev: Izjave o mogućnosti pregovora sa Rusijom taktički trik Kijeva i Zapada za predah

Izjave o mogućnosti pregovora sa Moskvom su taktički trik Kijeva i Zapada kojima je potreban predah, pošto Rusija ima prednost u specijalnoj operaciji, a Kijev zapravo ne preduzima ništa za pregovore, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Nikolaj Patrušev.

On je za Prvi kanal takođe podsetio da postoji dekret ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o zabrani pregovora sa Rusijom, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Sergey Fadeichev, Sputnik, Kremlin

 

"Drugo, u specijalnoj vojnoj operaciji mi sada imamo prednost, Zapad i Ukrajina su zainteresovani da obnove svoje snage, potreban im je predah. Zato sve te izjave imaju upravo taktičku prirodu predaha", smatra Patrušev. Prema njegovim rečima, Kijev ne preduzima ništa za vođenje mirovnih pregovora.

08.39 Napad ukrajinskih dronova na skladište nafte u Kurskoj oblasti, izbio požar

Usled napada ukrajinskih dronova, na skladištu nafte u Kurskoj oblasti izbio je požar, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Niko od stanovnika ili radnika industrijskog objekta nije povređen", napisao je Smirnov na svom Telegram kanalu.

U gašenju požara učestvuju 82 vatrogasca i 32 jedinice specijalne opreme, prenosi RIA Novosti. Požar u jednoj od cisterni je ugašen, dodao je Smirnov.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su PVO sistemi  tokom noći oborili sedam ukrajinskih dronova - dva iznad Kurske i pet iznad Belgorodske oblasti.

Kurska i Belgorodska oblast nalaze se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

profimedia

 

06.50 Dečak ubijen u ruskom granatiranju ukrajinskog gradića blizu granice

Dečak star 14 godina poginuo je juče, a 12 osoba je povređeno u ruskom raketnom napadu na gradić Gluhov u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, nedaleko od granice sa Rusijom, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navelo da je među povređenima šestoro dece, prenosi Rojters.

U saopštenju se kaže da su u napadu pogođeni stambeni kompleks, kuće, obrazovna ustanova, prodavnice i automobili.

Gluhov se nalazi oko 10 kilometara od granice sa Rusijom.

06.40 Ruski lovac Su-34 srušio se u Volgogradskoj oblasti, posada se katapultirala

Lovac Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije juče se srušio u Volgogradskoj oblasti, a posada je uspela da se katapultira, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prema saopštenju, avion se srušio tokom planiranog trenažnog leta, prenose RIA Novosti.

Dodaje se da je posada van opasnosti. Ističe se da je let izveden bez municije, a lovac se srušio u pustom području, tako da nije pričinjena materijalna šteta.

Ministarstvo navodi da je preliminarni uzrok incidenta tehnički kvar.

06.25 Ukrajinci pogodili ruski strateški bombarder na aerodromu na severu Rusije

Ukrajinski dronovi pogodili su ruski strateški dugodometni bombarder Tu-22M3 na vojnom aerodromu u Olenji na severu Rusije, javlja Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor iz obaveštajnih službi.

Izvor je precizirao da je napad izveden na osnovu podataka ukrajinskih obavešajnih službi na vojnom aerodromu Olenja u blizini grada Olenegorsk na krajnjem severozapadu Rusije, prenosi Rojters.

Aerodrom sa kojeg poleću ruski strateški avioni za lansiranje raketnih napada na Ukrajinu nalazi se 1.800 kilometara od ukrajinske granice.

Komentari (0)

Evropa