Evropa

"Postoji opasnost od nuklearnog incidenta": Alarm u Kursku zbog borbi u blizini elektrane, zabrinjava upozorenje IAEA

Komentari
"Postoji opasnost od nuklearnog incidenta": Alarm u Kursku zbog borbi u blizini elektrane, zabrinjava upozorenje IAEA
"Postoji opasnost od nuklearnog incidenta": Alarm u Kursku zbog borbi u blizini elektrane, zabrinjava upozorenje IAEA - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U regionu Kursk postoji opasnost od nuklearnog incidenta, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi. On je u utorak posetio nuklearnu elektranu Kursk i to nakon optužbi Rusije da je Ukrajina pokušala da je napadne. Reč je o elektrani koja se nalazi na zapadu Rusije, u regionu gde besne žestoke borbe otkako su ukrajinske snage iznenada upale 6. avgusta.

"Ovde postoji opasnost od nuklearnog incidenta... Danas mi je rečeno o nekoliko slučajeva napada na teritoriju i na objekte stanice generalno, nekoliko kilometara od elektrane se vode vojne operacije, što izaziva velike strahove i zabrinutost za bezbednosni režim", rekao je Grosi na konferenciji za novinare.

On je upozorio da nuklearni reaktor u elektrani Kursk nema zaštitnu kupolu, za razliku od većine nuklearnih objekata, što njegovo jezgro čini veoma ranjivim na udare artiljerije ili dronova, prenosi Politico.

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

"Jezgro reaktora koji sadrži nuklearni materijal zaštićeno je samo normalnim krovom. To ga čini izuzetno izloženim i krhkim, na primer, artiljerijskom udaru ili dronu ili raketi", rekao je on tokom svoje posete. 

Uprkos tekućem sukobu, elektrana radi "u uslovima koji su veoma bliski normalnim", kaže Grosi.

Ratovanje uz nuklearne rizike

Posledice najgore nuklearne katastrofe ikada koja se dogodila u Černobilju 1986. osećaju se i danas. Stotine hiljada kvadratnih kilometara zemlje u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini je kontaminirano, a područje od oko 30 kilometara oko fabrike ostaje u suštini nenaseljivo. Sovjetske vlasti su u početku poricale razmere katastrofe.

profimedia

 

Rat koji je izbio pre više od dve godine bio je prepun novih nuklearnih rizika, sa brojnim slučajevima zveckanja čak i nukearnim oružjem i akcija u blizini nuklearnih objekata koji proizvode energiju.

Nakon početka sukoba, Grosi je radio na uspostavljanju pet principa koje treba da poštuju i Rusija i Ukrajina kako bi se osigurala nuklearna sigurnost i sprečila katastrofa.

Rusija je zauzela ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju na početku svoje invazije i više puta je ugrožavala bezbednost elektrane, nailazeći na osudu Grosija.

Ukrajina procenjuje da je do sada zauzela 1.263 kvadratna kilometra ruske teritorije. U nedelju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su ukrajinske snage ušle tri kilometra duboko u Kursk, preuzimajući kontrolu nad još dva tamošnja naselja.

Gde se nalaze ruske i ukrajinske nuklearne elektrane?

Rusija koristi najmanje 37 nuklearnih realtora iz 11 nuklearnih elektrana. Elektrana Kursk, koja se nalazi 100 kilometara od ukrajinske granice, jedna je od tri najveća postrojenja u zemlji.

Nuklearna elektrana Kursk je udaljena samo 40 kilometara od žarišta borbe i ima četiri sovjetska reaktora RBMK-100 - istog dizajna kao oni u nuklearnoj elektrani Černobilj koja je 1986. postala poprište najgore nuklearne katastrofe. Dva funkcionalna nuklearna reaktora, 3 i 4, generišu 90 procenata ukupnog kapaciteta proizvodnje električne energije u Kurskom regionu, piše Al Jazeera.

IAEA je saopštila da će tokom Grosijeve posete proceniti lokaciju i nuklearnu bezbednost, kao i bezbednosne uslove u elektrani.

Profimedia

 

"Vojne aktivnosti u blizini nuklearne elektrane predstavljaju ozbiljan rizik za nuklearnu bezbednost. Moja poseta sledeće omogućiće nam pravovremeni pristup da nezavisno procenimo situaciju", rekao je Grosi prošle nedelje.

Izgradnja elektrane Kursk-2 je u toku, koristeći suštinski nove reaktore tipa VVER-510. Izgradnja je počela 2018, međutim dva reaktora još nisu u funkciji.

Ukrajina ima 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane. Zaporožje proizvodi skoro polovinu ukupne električne energije proizvedene u ukrajinskim nuklearnim elektranama i jednu petinu (20 odsto) njene godišnje proizvodnje električne energije.

Od početka rusko-ukrajinskog rata, zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporožje, koja se nalazi u južnoj ukrajinskoj stepi na reci Dnjepar, 550 kilometara jugoistočno od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, neprestano je rasla nakon što su je zauzele ruske snage u martu 2022.

IAEA je saopštila da ima osoblje koje je stalno prisutno na svim nuklearnim lokacijama Ukrajine kako bi nadgledalo njihovu bezbednost i bezbednost.

Prošle godine više od polovine (50,7 odsto) električne energije u Ukrajini proizvedeno je nuklearnom energijom, a zatim slede ugalj (20,9 odsto), hidroenergija (12,3 odsto) i gas (7,8 odsto).

U 2023. godini, 45 odsto električne energije Rusije dolazilo je iz gasa, dok je samo 18,4 odsto električne energije dolazilo iz nuklearne energije.

Rusija je drugi najveći izvoznik prirodnog gasa. Kristof Halser, analitičar kompanije "Rystad Energy" sa sedištem u Oslu, rekao je za Al Jazeer-u da je udeo ruskog gasa u ukupnom evropskom uvozu više nego prepolovljen sa 38 odsto u 2021. na 15 odsto u 2023.

Komentari (0)

Evropa