Evropa

RAT U UKRAJINI Zvaničnik CIA tvrdi da Ukrajina namerava da neko vreme zadrži deo osvojene ruske teritorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/08/2024

-

08:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 917 dana, a informacije o novim i sve savremenijim naoružanjem govore u prilog tome da smo sve bliži nastavku sukoba nego mirovnim pregovorima. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je njegova zemlja uspešno testirala prvu balističku raketu domaće proizvodnje i čestitao domaćoj namenskoj industriji. Kijevu stižu i najsavremeniji borbeni avioni F-16 sa unapređenim performansama kakve nemaju čak ni neke članice NATO. Njih je za sada nedovoljno, smatra Zelenski, ali očekuje da ih u budućnosti bude mnogo više. Odmah je stigao i odgovor Rusije i to od premijera Mišutina da Moskva planira da u narednim godinama poveća proizvodnju dronova za više od pet puta, kao i da arsenal svog naoružanja obogati inovacijama iz hemijske industrije. U međuvremenu, šef IAEA Rafael Grosi rekao je nakon posete ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk da postoji rizik od "nuklearnog incidenta".

Ključni događaji:

  • Moskva: IAEA da zauzme objektivaniji stav po pitanju nuklearke Kursk
  • Četiri osobe poginule u napadu na Krivi Rog
  • Mediji: Avioni F-16 poslati Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje
  • Zelenski: Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu
  • Mišutin: Rusija bi uskoro trebalo petostruko da poveća proizvodnju dronova
  • Andrij Jermak: Neophodan je sastanak lidera Ukrajine i Kine
  • Grosi posle obilaska centrale Kursk: Postoji rizik od "nuklearnog incidenta"

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

21.25 Ruska policija uhapsila diverzante u Kurskoj oblasti

Ruska policija danas je uhapsila grupu diverzanata koja je navodno planirala napad na skladište nafte u Kurskoj oblasti, saopštile su snage bezbednosti.

''Privedena je grupa diverzanata koji su planirali eksploziju na teritoriji jednog skladišta nafte, a kretali su se civilnim automobilom i kod njih su pronađeni eksplozivi i detonatori'', saopšteno je iz policije za RIA Novosti.

Kako se navodi, jedan od privedenih je govorio o planovima za teroristički napad, a istraga se nastavlja.

19.36 Milanović: Radim sve da se onemogući angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović saopštio je danas da Hrvatska ne sme da se direktno uključi u sukob Rusije i Ukrajine, ali da i dalje može da pruža Kijevu humanitarnu pomoć i vojnu opremu.

''Radio sam sve i radiću ubuduće da se onemogući bilo kakav angažman hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini na bilo koji način, uključujući i učestvovanje u centrima za obuku. Hoće li neko davati vojnu opremu ukrajinskoj vojsci, to nije moja nadležnost i u to se neću mešati", poručio je Milanović, a prenosi portal Index.hr.

Tanjug/HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

 

Prethodno je ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić saoštio da će ta zemlja naredne godine izdvojiti 66.6 miliona evra za pomoć Ukrajini.

18.03 Zaharova: Posle napada na Kursku oblast, pregovori sa Kijevom nisu mogući

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Kijevom, nakon "terorističkog napada na Kursku oblast".

"U junu ove godine ruski predsednik Vladimir Putin, mislim da se čak može reći, u gestu dobre volje, izneo je sasvim realne predloge. Oni su bili usmereni na dugoročno i pravično rešenje. Međutim, zločinački teroristički režim ukrajinskog predsednika Volodmira Zelenskog je, umesto da ozbiljno razmotri - čini mi se, najblaže rečeno, najvelikodušnije predloge ruske strane, izveo krvavi teroristički napad na Kursku oblast i njene stanovnike. Ovaj napad je bio samoubilački za režim Zelenskog", rekla je Zaharova.

17.30 Litvanija uručila Ukrajini novi paket vojne pomoći

Litvanija je danas isporučila Ukrajini viljuškare, sisteme protiv bespilotnih letelica, krevete na sklapanje i drugu vojnu pomoć, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije.

"Naša nepokolebljiva podrška se nastavlja kao odgovor na potrebe Ukrajine u njenoj borbi za slobodu", navodi se u saopštenju Ministarstva na platformi Iks.

U saopštenju se podseća da je Litvanija, kao odgovor na zahteve Ukrajine ove godine, već isporučila municiju 155 mm, oklopne transportere M577, oklopne transportere M113, sisteme protiv bespilotnih letelica, zimsku opremu i komplete tople odeće, municiju za protivtenkovski bacač granata "Karl Gustav", sisteme za daljinsko detoniranje RISE-1, generatore, lake jurišnike L-39ZA "Albatros" u rastavljenom obliku, utovarivače, prikolice, preklopne kutije i drugu vojnu opremu.

Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade

 

16.25 Zvaničnik CIA:Ukrajina namerava da neko vreme zadrži deo osvojene ruske teritorije

Ukrajinska vojska namerava da "određen period vremena" zadrži deo ruske teritorije koji je osvojila, a očekivana ruska kontraofanziva biće teška borba, izjavio je danas zamenik direktora CIA Dejvid Koen.

On je dodao da će ruski predsednik Vladimir Putin morati da se "suoči sa reperkusijama u svom društvu" zbog gubitka dela ruske teritorije, prenela je agencija Rojters.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula upad u ruski region Kurska, gde je, kako tvrdi, osvojila 100 naselja, dok ruske snage nastavljaju da polako napreduju u istočnom regionu Donjecka.

13.20 Pavel: Podrška Ukrajini je najvažniji zadatak naše politike

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da u spoljnoj i bezbednosnoj politici Češke danas nema važnijeg zadatka od kontinuirane podrške Ukrajini, a da je ruski napad na Ukrajinu dodao novu dinamiku procesu proširenja EU. Istakao je i da proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana ima podršku Češke.

"Zaustavljanje i, pre svega, neuspeh ruske agresije je u našem vitalnom interesu", rekao je Pavel češkim ambasadorima na sastanku u Praškom zamku. Prema njegovim rečima, uspeh nastojanja da se osigura da pravila ne prestanu da važe u međunarodnom okruženju i da ne preovlada volja jačeg, dugoročno će se meriti time koliko zemalja van zapadnog kruga uspe da se uveri u ovu viziju, prenosi češki portal Idnes.

13.18 Naftnu bazu u Rostovskoj oblasti dronovima pogodile snage GUR i SSO

U zajedničkoj operaciji Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva i Snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine, pogođeno je bespilotnim letelicama rusko skladište nafte FDKU "Atlas" u Rostovskoj oblasti Ruske Federacije.

"Ovaj objekat je deo ruskog vojno-industrijskog kompleksa i direktno učestvuje u obezbeđivanju ruskih okupacionih snaga. Prema rečima očevidaca, trenutno postoji požar na rezervoarima naftnog skladišta. Detaljni rezultati operacije su trenutno se razjašnjavaju", rekao je predstavnik GUR-a agenciji Suspilne. FDKU "Atlas kombinat" Odeljenja Federalne agencije za državne rezerve u Južnom federalnom okrugu specijalizovan je za snabdevanje naftnim derivatima Oružanih snaga Ruije.

12.18 Peskov: Trenutno ne postoje preduslovi za mirne pregovore o Ukrajini

Trenutno ne postoje preduslovi za mirne pregovore o Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. "U ovom trenutku je više nego očigledno da ne postoje preduslovi za takve pregovore", rekao je Peskov na brifingu, komentarišući mogućnost pregovora o mirnom rešenju ukrajinskog sukoba.

Prema njegovim rečima, napadi Kijeva, poput invazije na Kursku oblast, eskaliraju tenzije do krajnjih granica. Komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da priprema "plan za pobedu nad Rusijom", Peskov je naglasio da je Rusija svesna "suštine kijevskog režima" i da će ostvariti svoje ciljeve.

"Ovo nije prvi put da čujemo ovakve izjave od predstavnika kijevskog režima, svesni smo suštine ovog režima, nastavljamo našu specijalnu vojnu operaciju i ostvarićemo sve naše ciljeve", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

11.55 Ukrajinska vojska saopštila da je oborila ruski borbeni avion Su-25

Ukrajinska vojska je saopštila danas da je oborila ruski borbeni avion Su-25 koji je leteo u pravcu Kramatorska. "Naša vojska je u pravcu Kramatorska oborila ruski avion Su-25 koji je pokušavao da gađa položaje jedinica ukrajinskih oružanih snaga", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform. Navodi se da su pripadnici protvvazdušne baterije srušili ruski borbeni avion raketom ispaljenom iz PVO sistema MANPADS.

"Od danas ruskom vojnom arsenalu nedostaje jedna letelica, a njeni ostaci ukrašavaju pejsaž Donjecka. Čestitamo Viteškoj brigadi na pogotku", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske.

08.45 Rusija: Napad ukrajinskim dronom izazvao požar u skladištu goriva, nema povređenih

Nakon napada ukrajinske bespilotne letelice izbio je požar u skladištu goriva u Rostovskoj oblasti, ali povređenih nije bilo, saopštio je danas je guverner te oblasti Vasilij Golubev. "U okrugu Kamenski je izbio požar u skladištu goriva nakon napada bespilotne letelice, ali nije bilo žrtava", napisao je Golubev na svom Telegram kanalu i dodao da nema opasnosti od širenja vatre na stambene objekte, prenosi agencija TASS.

Guverner Rostovske oblasti je ranije objavio da su oko 03.00 sata po moskovskom vremenu u Rostovskoj oblasti oborene četiri bespilotne letelice i osam iznad Voronješke oblasti.

08.31 Moskva: IAEA da zauzme objektivaniji stav po pitanju nuklearke Kursk

Rusija želi da Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA), čiji je direktor Rafael Grosi posetio rusku nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti, zauzme "objektivniji i jasniji" stav, javlja agencija RIA, pozivajući se na saopštnje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rafael Grosi, šef IAEA, posetio je nuklearnu elektranu Kursk i upozorio na opasnost od ozbiljne nuklearne nesreće, prenosi Reuters.

08.20 Četiri osobe poginule u napadu na Krivi Rog

Najmanje četiri osobe su tokom noći stradale u ruskom napadu na hotel u Krivom Rogu, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije, a prenosi Ukrinform.

06.50 Mediji: Avioni F-16 poslati Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje

Avioni F-16 koje su SAD poslale Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje, a te sisteme nemaju čak ni članice NATO-a, objavio je Defense Express, pozivajući se na Oružane snage SAD.

Danska i Holandija nisu imale pristup novim tehničkim rešenjima iz SAD, prenela je agencija Unian.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina ove godine dobiti nedovoljan broj F-16 da bi se ravnopravno borila sa ruskom avijacijom.

Međutim, Ukrajina očekuje da će u budućnosti dobiti veći broj ovakvih letelica.

06.40 Mišutin: Rusija bi uskoro trebalo petostruko da poveća proizvodnju dronova

Rusija bi u narednim godinama trebalo da poveća proizvodnju dronova za više od pet puta, rekao je ruski premijer Mihail Mišutin.

"Za Rusiju je važno da u narednim godinama nastavi aktivno da stvara sopstvenu tehničku i proizvodnu bazu, pa se na primer do kraja decenije očekuje stvaranje desetina novih tehnoloških lanaca u hemijskoj industriji", rekao je Mišustin na strateškom sastanku posvećenom novim nacionalnim projektima, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin

 

06.35 Zelenski: Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu

Ukrajina je uspešno testirala prvu balističku raketu domaće proizvodnje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

''Šta se još događa u Ukrajini? Mislio sam da je možda prerano da o tome govorim, ali... Imali smo pozitivno testiranje prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našoj namenskoj industriji'', rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u okviru foruma "Ukrajina 2024. Nezavisnost".

06.20 Andrij Jermak: Neophodan je sastanak lidera Ukrajine i Kine

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da deklarisani neutralni stav Kine treba da uključi sastanak sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, posebno s obzirom na to da je kineski predsednik već imao nekoliko razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Proglašena neutralna pozicija Kine pretpostavlja sastanak. Vidimo koliko se puta diktator Kremlja sastao sa liderom Kine. Mislim da je sastanak Volodimira Zelenskog i Si Đinpinga neophodan za neutralnu poziciju. I nadamo se da će se to dogoditi", rekao je Jermak na forumu "Ukrajina 2024.

06.08 Grosi posle obilaska centrale Kursk: Postoji rizik od "nuklearnog incidenta"

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je nakon posete ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk da postoji rizik od "nuklearnog incidenta" i da je situacija ozbiljna.

Rusija kaže da je atomsku centralu više puta napale ukrajinske snage koje su udaljene samo 40 kilometara nakon što su ovog meseca zauzele deo ruske teritorije.

Grosi je rekao na konferenciji za novinare da je elektrana izuzetno krhka jer nema zaštitnu kupolu.

Naveo je da postrojenje trenutno i dalje radi veoma blizu normalnih uslova, ističući da to znači da je situacija u vezi sa njegovom bezbednošću još ozbiljnija.

 

Komentari (0)

Evropa