Evropa

RAT U UKRAJINI Veliki napad Rusije, eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi, Zaporožju - u toku vanredno isključenje struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2024

-

08:05

RAT U UKRAJINI Veliki napad Rusije, eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi, Zaporožju - u toku vanredno isključenje struje
RAT U UKRAJINI Veliki napad Rusije, eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi, Zaporožju - u toku vanredno isključenje struje - Copyright Tanjug AP/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini rat traje 915 dana. Najmanje četiri osobe su ubijene, a 37 ih je povređeno u ruskim napadima na sever i istok Ukrajine, saopštile su ukrajinske vojne i lokalne vlasti. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zatražilo je od Belorusije da povuče trupe i oružje dalje od ukrajinske granice, a uz zahtev je pruženo i uverenje da Kijev neće preduzimati nikakve neprijateljske akcije. Od Belorusije se traži da povuče trupe sa granice na rastojanje koje prelazi domet beloruskih vojnih sistema. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Mirovno rešenje za rat u Ukrajini ne treba da bude na štetu teritorije
  • Ukrajina zatražila da Belorusija da povuče trupe sa granice
  • Dvojica novinara Reuters-a povređeni u ruskom granatiranju Kramatorska, jedan nestao
  • Zelenski podržava Indiju kao domaćina drugog samita o miru u Ukrajini
  • Papa zabrinut zbog odluke Kijeva da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
  • Tri osobe poginule, pet povređenih u ruskom napadu na Ukrajinu
  • Ruska vojska: Udari na objekte energetike koji obezbeđuju vojno-industrijski kompleks Ukrajine

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

21.59 Pavel: Kraj rata u rukama Putina, Rusija ima resursa da nastavi rat još nekoliko godina

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da kraj rata u Ukrajini zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina i da Rusija ima toliko ljudskih resursa da može da nastavi rat još nekoliko godina.

"Niko ne želi da se rat nastavi. Kraj ne zavisi od nas ili Ukrajine već je u rukama Putina, koji je započeo rat i može da ga završi svakog dana. U Ukrajini svakodnevno ginu ljudi, ne može se predvideti kraj rata. On mora da shvati da nastavkom rata neće postići svoje ciljeve. Kremlj ima toliko ljudskih resursa da lako može da nastavi rat još nekoliko godina. Ako želimo da živimo u svetu u kojem oni koji imaju veće armije ne mogu nekažnjeno da određuju kako će izgledati svet, u našem je interesu da Rusija ne uspe u Ukrajini", istakao je Pavel u novom programu Pitajte predsednika, prenosi češki portal Idnes.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

20.34 Zelenski: Pripremamo odgovor Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas razgovarao sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Aleksandrom Sirskim o odgovoru na ruske raketne napade.

"Danas je dan počeo odvojenim dugim razgovorom sa načelnikom Generalštaba Sirskim: i o odbijanju raketnog napada - u detaljima, i o našem odgovoru Rusiji. Mi se pripremamo, i u vezi sa upotrebom F-16, i u vezi sa operacijom u Kurskoj oblasti, nastavljamo naše akcije u navedenim okruzima upravo onako kako je Ukrajini potrebno", rekao je on u večerašnjem video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, tokom poslednjeg dana Odbrambene snage su dobile veću kontrolu i još jednom popunile fond za razmenu.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

16.40 Grosi će sutra posetiti nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti u Rusiji

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da će u utorak posetiti nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti u Rusiji zbog pogoršane bezbednosne situacije oko nuklearke.

Grosi je na platformi X napisao da će predvoditi misiju IAEA u poseti nuklearci u Kursku.

On je napomenuo da je važno da IAEA nezavisno proceni situaciju.

Šef IAEA je ponovio da ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da budu ugroženi nuklearni objekti.

Situacija oko nuklearnih elektrana u Zaporoškoj oblasti u Ukrajini i Kurskoj oblasti u Rusiji nastavlja da se pogoršava, izjavio je 17. avgusta šef ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov u telefonskom razgovoru sa Grosijem. 

Lihačov je pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearnu elektranu u Kursku i grad Kurčatov i lično proceni situaciju, saopštila je pres služba "Rosatoma", preneo je TASS.

Twitter/@ZelenskyyUa

 

15.08 "Vagner" objavio da više ne učestvuje u borbama u Ukrajini 

Ruska vojna grupa "Vagner" saopštila je danas da se njeni pripadnici više ne bore u Ukrajini i da su sada angažovani samo u Africi i u Belorusiji. 

U saopštenju se navodi da "Vagner" ne učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u ovoj fazi, preneo je Reuters, navodeći da ne može da potvrdi tu tvrdnju.

Grupa ističe da će objaviti ukoliko dođe do promene situacije.

13.45 Poljska vojska: Objekat sleteo na teritoriju Poljske tokom ruskog napada na Ukrajinu

Jedan objekat je ušao danas u poljski vazdušni prostor tokom ruskog napada na Ukrajinu i verovatno je sleteo na poljsku teritoriju, javila je poljska državna novinska agencija PAP, pozivajući se na operativnu komandu poljske vojske.

Agencija navodi da je u toku potraga za objektom koji, kako se ističe, nije projektil.

Više o tome čitajte u odvojenoj vesti.

AP/Czarek Sokolowski

 

12.38 Ruska vojska: Udari na objekte energetike koji obezbeđuju vojno-industrijski kompleks Ukrajine

Ruska vojska saopštila je da su njene snage jutros izvele masovni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na objekte kritične energetske infrastrukture  koji su obezbeđivali rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

"Oružane snage Ruske Federacije jutros su izvele masovni udar visokopreciznim oružjem velikog dometa iz vazduha i sa vode, bespilotnim letelicama na objekte kritične energetske infrastrukture koji su obezbeđivali rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Interfaks. Dodaje se da su sve mete pogođene.

12.10 Zelenski: Rusija danas ispalila više od 100 raketa i projektila tokom napada na Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija danas ispalila više od 100 raketa i 100 dronova prilikom napada na Ukrajinu. "Naneto je mnogo štete energetskom sektoru", naveo je Zelenski na Telegramu. On je pozvao saveznike Kijeva da se drže dogovora o nabavci protivvazdušnih sistema i projektila i dodao da Ukrajina i partneri treba da naprave zajednički protivvazdušni sporazum da "obore ruske dronove i projektile", preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

10.16 Šmihal: Rusija jutros napala 15 oblasti u Ukrajini, na meti energetska infrastruktura

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

"Nažalost, štete je pričinjena u nizu oblasti. Ukrenergo je prinuđen da primenjuje hitna isključenja kako bi stabiliovao sistem", napisao je Šmihal na Telegramu.

Rusija je noćas lansirala nekoliko desetina dronova kamikaza na Ukrajinu, a jutros je izvela masovni napad krstarećim i balističkim raketama, navodi Ukrajinska pravda.

Eksplozije su se čule u Kijevu, Lucku, Zaporožju, Odesi, Harkovu i drugim ukrajinskim gradovima.

09.20 Tri osobe poginule, pet povređenih u ruskom napadu na Ukrajinu

Najmanje tri osobe su poginule, a  pet povređeno u jutrošnjem velikom ruskom napadu raketama i dronovima na Ukrajinu.

Gradonačelnik Lucka Ihor Poliščuk izjavio je da je u tom gradu poginula jedna osoba kada je pogađena petospratna stambena zgrada, prenosi Unian. Načelnik Zaporoške regionalne uprave Ivan Fedorov izjavio je  da je u toj oblasti u ruskom napadu jedna osoba poginula. 

U Dnjepropetrovskoj oblasti jedna osoba je poginula, a zbog napada je izbilo više požara, saopštili su oblasni zvaničnici.

09.12 U Ukrajini vanredna isključenja struje nakon ruskog napada, u nekim mestima nema vode

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo izdala je jutros naredbu za uvođenje hitnih restrikcija struje nakon velikog vazdušnog napada ruske avijacije na više gradova i regiona u Ukrajini, javlja agencija Unian.

Kompanija navodi da zaposleni u elektroenergetskom sistemu rade neprekidno kako bi snabdevanje električnom energijom bilo ponovo uspostavljeno. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da je deo glavnog grada Ukrajine bez struje.

08.19 Veliki napad Rusije na Ukrajinu, eksplozije u Kijevu, Harkovu, Odesi, Zaporožju

Rusija je jutros pokrenula veliki napad raketama i dronovima na Ukrajinu, a eksplozije su se čule u centru Kijeva, Harkovu, Odesi, Zaporožju, Dnjepru i drugim ukrajinski gradovima. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u 6 sati po lokalnom vremenu, javlja Kijev independent i navodi da su se jake eksplozije čule u Kijevu neposredno pre 8.30, a da je još nekoliko detonacija odjeknulo koji minut kasnije. Gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je da je došlo do nestanka struje u nekoliko delova glavnog grada Ukrajine.

Eksplozije su se čule i u Harkovu, Odesi, Vinici, Zaporožju, Kremenčuku, Dnjepru, Hmeljnickom, Krivom Rogu i Kropivnickom. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je aktivno 11 ruskih bombardera, kao i da je Rusija lansirala brojne dronove-kamikaze.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

07.32 Član ekipe Reuters-a poginuo u Ukrajini, dvojica novinara u bolnici

Član ekipe novinske agencije Reuters koji je izveštavao o ratu u Ukrajini, Rajan Evans (38), poginuo je, a dva novinara su povređena u napadu na hotel u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, saopštila je ta novinska agencija.

Evans, koji je radio kao savetnik za bezbednost u agenciji, poginuo je kada je u subotu projektil pogodio hotel Safir, gde je  šestočlani tim Reuters-a bio smešten, navodi agencija. Dvojica novinara koji su povređeni u napadu su u bolnici, a jedan od njih je teško povređen.

Kako je navedeno, hotel je pogođen u subotu veče, verovatno projektilom Iskander-M.

07.10 U napadu dronova na Saratov nekoliko ljudi povređeno, jedna žena teško

Nekoliko ljudi povređeno je u napadu dronova na grad Saratov, a među povređenima jedna žena je u teškom stanju i lekari se bore za njen život, izjavio je jutros gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin.

On je na Telegramu napisao da su u napadu oštećene stambene zgrade.

"Nažalost, ima povređenih. Jedna žena je hospitalizovana u teškom stanju i lekari se bore za njen život. Ostali su zbrinuti na licu mesta", naveo je Busargin, a prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/Saratov region governor Roman Busargin official Telegram channel via AP

 

06.50 Ukrajina zatražila da Belorusija da povuče trupe sa granice

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zatražilo je od Belorusije da povuče trupe i oružje dalje od ukrajinske granice.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pružilo je uveravanja da Kijev neće preduzimati nikakve neprijateljske akcije i pozvalo Belorusiju da povuče trupe sa granice na rastojanje koje prelazi domet beloruskih vojnih sistema.

06.45 Zelenski: Mirovno rešenje za rat u Ukrajini ne treba da bude na štetu teritorije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi želeo da vidi konkretne diplomatske korake za postizanje mirovnog rešenja za rat u Ukrajini, ali da to ne bi trebalo da bude na štetu 30 ukrajinske teritorije.

Zelenski je rekao za indijske medije da je kraj rata u Ukrajini moguć samo ako se obnovi ukrajinski teritorijalni integritet.

Prema njegovim rečima, mirovni sporazum ne sme da bude postignut na štetu ukrajinskog stanovništva, preneo je Ukrinform.

06.41 Dvojica novinara Reuters-a povređeni u ruskom granatiranju Kramatorska, jedan nestao

Dvojica novinara su povređeni, a jedan se vodi kao nestao nakon noćašnjeg ruskog granatiranja Kramatorska, kada je pogođen hotel u kojem su bili smešteni, saopštilo je regionalno tužilaštvo Donjecke oblasti u Ukrajini.

Istovremeno, agencija Reuters saopštila je da je član njihove ekipe koja prati rat u Ukrajini nestao, a da su dvojica novinara iz ekipe hospitalizovana nakon raketiranja hotela u Kramatorsku.

U saopštenju novinske agencije je navedeno da je hotel "Safir", gde je boravila šestočlana ekipa Reuters-a, pogođen raketnim udarom u subotu.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

06.30 Zelenski podržava Indiju kao domaćina drugog samita o miru u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski preneo je indijskom premijeru Narendri Modiju da će podržati ideju da ta zemlja bude domaćin drugog mirovnog samita o Ukrajini.

Zelenski je istovremeno dodao da su u toku pregovori sa Saudijskom Arabijom, Katarom, Turskom i Švajcarskom u vezi održavanja drugog samita o miru u Ukrajini, preneo je Rojters.

06.20 Papa zabrinut zbog odluke Kijeva da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Papa Franja izrazio je zabrinutost zbog odluke Kijeva da zabrani Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom.

“Ne treba da bude direktno ili indirektno ukinuta nijedna hrišćanska crkva”, kazao je papa tim povodom, prenosi Vatikan njuz.

 

Komentari (0)

Evropa