Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/08/2024

-

09:00

RAT U UKRAJINI Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze
RAT U UKRAJINI Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 920 dana. U ruskim vazdušnim udarima na Harkov juče je poginulo pet, a povređeno najmanje 47 osoba, a u napadu na grad Sumi na severoistoku Ukrajine jedna osoba je poginula, a najmanje osam povređeno. Pet osoba je poginulo u granatiranju ukrajinskih snaga Belgoroda i Belgorodske oblasti iz višecevnog raketnog sistema Vampir (MLRS), saopštio je sinoć guverner regiona Vjačeslav Gladkov. Ruska Federalno-bezbednosna služba (FSB) saopštila je juče da je uhapsila dvojicu kolumbijskih državljana zbog borbi na strani Ukrajine. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je smenio komandanta vazduhoplovstva Oružanih snaga Mikolu Oleščuka i napomenuo da ukrajinske snage moraju da se ojačaju na komandnom nivou. "

Ključni događaji

  • Tokom granatiranja Belgoroda i Belgorodske oblasti poginulo pet osoba, 37 ranjeno
  • Zelenski smenio komandanta Vazduhoplovstva: Moramo se ojačati na komandnom nivou
  • U ruskom napadu na Harkov poginulo pet, povređeno 47 osoba
  • Jedna osoba poginula, najmanje osam povređeno u ruskom napadu dronom na Sumi
  • Dva kolumbijska borca koja su se borila u Ukrajini izručena Rusiji
  • Zelenski: Uz dozvolu za gađanje ruskih aviona, ne bi bilo udara na Harkov
  • Robles: Ukrajina ne može da koristi špansko oružje za napade na rusku teritoriju
  • Ukrajina pozvala Mongoliju da uhapsi Putina po nalogu MKS tokom posete u septembru
  • Borelj: EU će obučavati vojnike blizu Ukrajine, ne na njenoj teritoriji

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu    

22.30 Patrijah Kiril: Granatiranje Belgoroda je zločin terorističke prirode

Ruski patrijarh Kiril danas je osudio ukrajinsko granatiranje Belgoroda kao ''zločin terorističke prirode'', koji nema vojnu svrhu, a cilj mu je da zastraši i zbuni narod. ''Uveren sam da počinioci ovog mizantropskog čina nasilja neće moći da unište naše jedinstvo ili da poseju seme panike u srcima naših sunarodnika. Nadam se da će regionalne vlasti učiniti sve što je moguće za nastradale i pogođene katastrofom'', rekao je on.

Patrijarh je saopštio da je naložio Sinodskom odeljenju za dobrotvorno i socijalno služenje da pruže pomoć pogođenim ljudima u Belgorodskoj oblasti, navodi se na veb-stranici Ruske pravoslavne crkve.

Tanjug/AP/Yegor Aleyev/TASS

 

22.10 Zelenski: Apel Zapadu da dozvoli korišćenje njihovog oružja za napade na ruske baze

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je apelovao na zapadne saveznike da dozvole da se njihovo oružje, uključujući dalekomente granate i rakete, koristi za napade na vojne aerodrome i baze na teritoriji Ruske Federacije.

"Apelujem na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku: potrebna nam je sposobnost da zaista i u potpunosti odbranimo Ukrajinu i Ukrajince. Ruski teror se može zaustaviti samo na jedan način: udarom na neprijateljske vojne aerodrome, baze i logistiku", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

On je istakao da je oslobođenje ukrajinskog vazdušnog prostora od napada ruskih vođenih vazdušnih bombi bitan korak ''da se Rusija primora da traži prekid rata'' i da se sklopi pravedan mir, prenosi Ukrinform.

Zelenski je podsetio da su ruske snage jutros ponovo napale Sumsku i Harkovsku oblast vođenim vazdušnim bombama, napomenuvši da ''ruski teror'' može da se zaustavi samo udarima ukrajinskih snaga na ruske baze i logistiku, kao i da Ukrajina o tome razgovara sa partnerima.

Ukrajinski lider još jednom je apelovao na saveznike da što pre isporuče obećane sisteme PVO, što je, kako je rekao, sada posebno važno kako bi se zaštitila deca koja ponovo kreću u školu.

"Imamo dogovore sa vama u vezi sa PVO i raketama za sisteme PVO. Važno je da se sve sprovede što pre. Ovih dana radimo još aktivnije (na) dodatnim sistemima PVO", rekao je on saveznicima.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

19.40 U ruskom granatiranju Časovog Jara poginulo pet osoba

U današnjem ruskom granatiranju grada Časov Jar poginulo je pet osoba, a ruske snage su napredovale u Donjecku, preneli su danas mediji. U napadu su pogođene višespratnica i privatna kuća, rekao je regionalni guverner Vadim Filaskin, navodeći da su žrtve bile muškarci starosti od 24 do 38 godina, prenosi AP. On je pozvao preostale građane da napuste ovaj grad na prvoj liniji fronta, koji je pre rata imao populaciju od 12.000 ljudi. "Normalan život je nemoguć u Časovom Jaru već više od dve godine. Nemojte da budete ruska meta, evakuišite se", napisao je Filaskin na društvenim mrežama.

16.35 Litvanija zatražila da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju oružjem dugog dometa

Ministar odbrane Litvanije Laurinas Kašjunas pozvao je danas saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar teritorije Rusiji. "Moramo dozvoliti Ukrajincima da iskoriste svoj puni kapacitet protiv Rusije. EU i njene zemlje članice moraju jasno da kažu da ne postoje ograničenja za upotrebu obezbeđenog naoružanja, uključujući sisteme dugog dometa, rakete ili bespilotne letelice", rekao je Kašjunas posle sastanka ministara odbrane Evropske unije (EU), prenosi portal Kauno Diena.

16.25 Ruski narednik osuđen za ubistvo 13 osoba, posle nagodbe odlazi na ratište u Ukrajini

Ruski vojni narednik Stanislav Jonkin, osuđen na 20 godina zbog izazivanja požara u noćnom klubu u gradu Kostromi 2022. godine, u kojem je poginulo 13 ljudi, potpisao je ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije za učešće u, kako se navodi ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, rekao je za RIA Novosti njegov advokat Jurij Hromcov. "Jonkin je na proleće stupio u kontakt sa Ministarstvom odbrane kako bi bio poslat u Severni vojni okrug, presuda je trebalo da stupi na snagu. Presudu je ove nedelje odobrio vojni apelacioni sud", rekao je Hromcov.

Jonkinu je oduzet čin narednika i orden za hrabrost, a moraće da plati 14,5 miliona rubalja porodicama poginulih, kao i povređenima.

Vojni žalbeni sud mu je vratio čin narednika. Jonkin je rekao da se pokajao zbog zločina, ali se nije složio sa kvalifikacijom dela. Priznao je da je počinio ubistvo iz nehata. On je i ranije učestvovao u ratu protiv Ukrajine, gde je ranjen.

08.55 Četvrti napad dronovima na Kijev za nedelju dana, svi dronovi uništeni

Rusija je četvrti put za nedelju dana napala Kijev bespilotnim letelicama, a svi dronovi su uništeni, saopštila je danas vojna uprava glavnog grada Ukrajine.

Navodi se da je Kijev noćas napadnut dronovima iz različitih pravaca, prenosi Interfaks Ukrajina.

Upozorenje za vazdušnu opasnost objavljivano je četiri puta i trajalo je skoro četiri sata.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo povređenih niti materijalne štete. 

07.45 Tokom granatiranja Belgoroda i Belgorodske oblasti poginulo pet osoba, 37 ranjeno

Pet osoba je poginulo u granatiranju ukrajinskih snaga Belgoroda i Belgorodske oblasti iz višecevnog raketnog sistema Vampir (MLRS), saopštio je sinoć guverner regiona Vjačeslav Gladkov. "Od posledica zadobijenih povreda, jedna žena i četiri muškarca preminuli su na licu mesta pre dolaska Hitne pomoći... Ranjeno je 37 civila, među kojima šestoro dece. Sedmoro odraslih i troje dece su u teškom stanju. Sve žrtve su prebačene u medicinske ustanove u Belgorodu", napisao je on na Telegram kanalu.

07.25 Zelenski smenio komandanta Vazduhoplovstva: Moramo se ojačati na komandnom nivou

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je smenio komandanta vazduhoplovstva Oružanih snaga Mikolu Oleščuka.  On je sinoć u video obraćanju napomenuo da ukrajinske snage moraju da se ojačaju na komandnom nivou. Zelenski je izjavio i da Ukrajina mora da stekne sposobnost da uništi rusku avijaciju u njenim bazama. "Konačno, moramo stati na kraj ruskoj terorističkoj taktici. Ukrajina mora da stekne sposobnost uništavanja ruskih aviona u njihovim bazama", naveo je Zelenski. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

07.20 Tajani: Mi smo uz Kijev, ali nismo u ratu sa Moskvom

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antoni Tajani izjavio je juče da je Italija "uz Ukrajinu bez ikakvih ako i ali" i da "nije u ratu sa Rusijom". "Pružili smo vojnu, političku i humanitarnu pomoć, sa devet paketa mera. Bićemo domaćini konferencije o rekonstrukciji u junu 2025, raditi na mirovnoj konferenciji. Ali mi nismo u ratu sa Rusijom. Kakvo ovlašćenje da damo da se bombarduje Moskva? Koja bi bila granica? Moramo biti ozbiljni, izbegavajući svaku moguću eskalaciju. I to radimo od prvog dana", rekao je Tajani u intervjuu za Korijere dela sera.

07.10 Šef litvanske diplomatije savetuje Ukrajini da i dalje drži vojne planove u tajnosti

Šef litvanske diplomatije Gabrielius Landsbergis izjavio je da bi Ukrajina trebalo da i dalje drži svoje vojne planove u tajnosti radi njihove bolje efikasnosti, preneli su juče ukrajinski mediji. On je dodao da i Kijev i zapadne zemlje treba da izbegavaju da u svojim komunikacijama iznose konkretne detalje o svojim planovima, prenela je Ukrajinska Pravda.

07.05 Ministarstvo: Slovenija za sada neće obučavati trupe na teritoriji Ukrajine

Slovenija za sada neće obučavati vojnike na teritoriji Ukrajine, a Ljubljana je u okviru misije EU izvršila obuku 800 ukrajinskih trupa, izjavio je juče državni sekretar Ministarstva odbrane Damir Črnčec posle neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Briselu. On je novinarima rekao da su ukrajinski vojnici obučeni da budu vojni inženjeri, bolničari i nišandžije, prenela je agencija STA.

06.57 Zelenski: Uz dozvolu za gađanje ruskih aviona, ne bi bilo udara na Harkov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao juče da se ruski napad na civilne kuće u Harkovu ne bi dogodio da je Ukrajina imala dozvolu da napadne ruske vojne letelice. "Ruski napad na Harkov je samo na ljude, na obične kuće. U akciju spasavanja uključene su sve službe. Hvala svima koji trenutno pomažu da se spasu životi. Ovaj udar izveden ruskom vođenom vazdušnom bombom. Udarac koji se ne bi desio da su naše odbrambene snage bile u stanju da unište ruske vojne letelice tamo gde se nalaze. Potrebna su nam snažna rešenja naših partnera da zaustavimo ovaj teror", napisao je Zelenski na Telegramu.

06.40 Robles: Ukrajina ne može da koristi špansko oružje za napade na rusku teritoriju

Madrid neće dozvoliti Ukrajini da koristi špansko oružje za napade na teritoriju Ruske Federacije, dok će Kijevu nastaviti da šalje oružje i materijal u svrhu odbrane, izjavila je juče španska ministarka odbrane Margarita Robles.

06.35 U ruskom napadu na Harkov poginulo pet, povređeno 47 osoba

U ruskim vazdušnim udarima na Harkov poginulo je pet, a povređeno najmanje 47 osoba, saopštio je juče načelnik harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

06.25 Ukrajina pozvala Mongoliju da uhapsi Putina po nalogu MKS tokom posete u septembru

Ukrajina je juče pozvala mongolske vlasti da uhapse ruskog predsednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda prilikom njegove posete 3. septembra, dok je Kremlj saopštio da ne postoji zabrinutost vezana za taj put.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

06.20 Borelj: EU će obučavati vojnike blizu Ukrajine, ne na njenoj teritoriji

Ministri odbrane Evropske unije složili su se da obuka ukrajinskih snaga treba da se odvija što je moguće bliže Ukrajini, ali ne i na teritoriji te zemlje, izjavio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

06.10 Dva kolumbijska borca koja su se borila u Ukrajini izručena Rusiji

Ruska Federalno-bezbednosna služba (FSB) saopštila je juče da je uhapsila dvojicu kolumbijskih državljana zbog borbi na strani Ukrajine, nakon što su, prema izveštajima medija na španskom jeziku, pritvoreni tokom presedanja u Karakasu, a potom ih venecuelanske vlasti izručile Moskvi. FSB je saopštio da je otkriveno da su muškarci nosili dokumente ''koji potvrđuju nezakonite aktivnosti" i odeću povezanu sa Karpatskom sečom, bataljonom koji uključuje strane borce u Ukrajini.

06.00 Jedna osoba poginula, najmanje osam povređeno u ruskom napadu dronom na Sumi

Jedna osoba je poginula, a najmanje osam povređeno u ruskom napadu na grad Sumi na severoistoku Ukrajine, saopštile su juče lokalne vlasti. Kako se navodi, u napadu je oštećena fabrika u tom gradu, a došlo je i do požara zbog čega je lokalno stanovništvo pozvano da ne izlazi iz kuća, prenosi "Reuters".

Komentari (0)

Evropa