Evropa

Plenković najavio samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru: Tema podrška Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

11/09/2024

-

21:52

Plenković najavio samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru: Tema podrška Ukrajini
Plenković najavio samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru: Tema podrška Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas u Kijevu samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru ove godine čiji će cilj biti podrška Ukrajini, javlja Hina.

"U listopadu ćemo održati samit zemalja jugoistoka Evrope u Dubrovniku, s ciljem podrške Ukrajini i njenoj teritorijalnoj celovitosti", objavio je na društvenoj mreži Iks (X) Plenković, koji predvodi državnu delegaciju na sastanku Krimske platforme u Kijevu.

Plenković je istakao da Hrvatska podržava Međunarodnu krimsku platformu "u kojoj ima aktivnu ulogu, budući da je bila i domaćin 1. parlamentarnog samita 2022."

Hrvatski premijer je danas stigao u nenajavljenu posetu Ukrajini, gde se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Zelenski je, nakon sastanka s Plenkovićem, na platformi X zahvalio na podršci Hrvatske i najavljenom paketu vojne pomoći.

"Zahvalan sam Hrvatskoj na podršci za Ukrajinu kao i na današnjoj najavi 11. paketa vojne pomoći", napisao je Zelenski.

Dodao je da su ključne teme razgovora s hrvatskim premijerom bile "humanitarno razminiravanje, posleratna obnova i rekonstrukcija energetske infrastrukture".

Krimska platforma je međunarodni format utemeljen 2021. na inicijativu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog s ciljem poboljšanja efkasnijeg međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće bezbednosne izazove, sprečavanja daljeg kršenja ljudskih prava i osiguranja zaštite žrtava.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa