Evropa

Euronews Srbija u Budimpešti: Vrh poplavnog talasa stiže u Mađarsku, vodostaj Dunava prešao visinu od 7 metara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2024

-

21:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U olujama i poplavama u centralnoj Evropi do sada su stradale najmanje 23 osobe. Borba sa visokim vodostajima i dalje traje u Češkoj i u Poljskoj, a vrh poplavnog talasa stigao je i u Mađarsku.

Budimpešta čeka vrh poplavnog talasa, a prema očekivanjima on bi trebalo da stigne u subotu ili čak u noći sa subote na nedelju. Trenutno je vodostaj Dunava prešao visinu od 7 metara.

Voda je stigla praktično do stepeništa Mađarskog parlamenta. Čitav donji kej je poplavljen, a brojni ljudi, naročito oni mlađi, ne sećaju se da je ikada voda bila ovako visoka, ne pamte 2013. godinu kada je vodostaj dostigao rekordnih 891 centimetara. Mnogi su došli da vide kako to izgleda, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Oni sede na bedemu, a voda je praktično nekih pola metra ispod tog bedema. Dunav je prilično brz i brzo nadolazi i očekuje se da bi taj vrh poplavnog talasa trebalo da dostigne visinu od nekih 840 ili 850 centimetara, što je i dalje nekih pola metra ispod tog rekordnog nivoa od 891 centimetara koliko je izmereno 2013. godine.

Euronews/Nataša Krstin

 

"Počeo je najzahtevniji deo odbrane od poplava, zaštite od poplava", to je jutros rekao i mađarski premijer Viktor Orban, koji kaže da je "tokom noći vrh poplavnog talasa ušao u Mađarsku".

Trenutno je kritična ili najteža situacija uzvodno od Budimpešte kod grada Mošan Mađarovar, gde je i reka Lajta, na kojoj se takođe beleži najviši ikada zabeležen vodostaj, ona se uliva u Dunav.

To je kritična tačka ili jedna od tri kritične tačke koje su mađarske vlasti i službe za vanredne situacije detektovale na cijeloj teritoriji.

Gradonačelnik Budimpešte kaže da je grad spreman za ono što dolazi, ono što trenutno rade i očekuju da će završiti već sutra tokom dana, jeste praktično izgradnja privremenog bedema od gline dugačkog oko 1,700 metara oko ostrva Margit i na taj način, postavljajući pumpe za ispumpavanje vode, oni zapravo čuvaju ovo ostrvo.

Svakodnevno se proverava kvalitet pijaće vode, budući da je to takođe jedan od izazova koji mora da se obezbedi za stanovništvo Budimpešte dok traje ova situacija.

"Ono na što je danas zapravo upozorila i mađarska policija i što im trenutno predstavlja najveći problema, a što je danas rekla i zamenica gradonačalnika, jeste to što brojni turisti, ne samo turisti nego i građani Budimpešte, dolaze na obale Dunava, jer im je poplavni talas interesantan, žele da ga vide, žele da se fotografišu i na taj način, prvo iz policije, kažu mogu da ometaju njihov rad, rad ekipa koje pokušavaju da ojačaju bedeme, a sa druge strane mogu da ugroze sopstvenu bezbednost, budući da je reka na tom mestu izuzetno brza i da voda zaista brzo nadolazi", kaže dopisnica Euronews Srbija.

Zamenica gradonačalnika Kata Tuto je za Euronews Srbija rekla da su samo ove godine imali praktično tri prilike da se pripreme za ovaj scenario, jedna je bila u decembru prošle godine, sledeće upozorenje na poplave u junu ove godine i sada. 

Za početak oni su očekivali da će voda biti daleko viša od onog vodostaja koji se na kraju prognozira, tako da poplave dočekuju spremni.

Euronews/Nataša Krstin

 

"Od Austrije smo videli da moramo da sagradimo i pripremimo sistem od devet metara kako bismo se zaštitili od vode koja navire. To je znatno više nego ranijih godina kada smo imali poplave. Iz prethodnog perioda kada smo imali poplave smo dosta toga naučili, pa smo poboljšali zaštitne sisteme. Radimo to u nekoliko faza. Analizirali smo situaciju, negde smo uspeli da izgradimo brane, negde moramo da ih poboljšamo. A i uz to, vodimo račune i o kvalitetu vode, jer se čitava Budimpešta snabdeva iz Dunava", rekla je zamenica gradonačelnika Budimpešte.

Isključena ulična rasveta

Ranije su stizala upozorenje da će struja biti isključena na mestima koje bi mogle biti potencijalno ugrožene od vode. U delu koji je potopljen ulična rasveta je isključena, a sa leve strane, na malo višem terenu situacija je drugačija, sve funkcioniše normalno.

Pojedine tramvajske linije morale su da budu privremeno zaustavljene, budući da su i šine na nekim mestima već sada pod vodom, jer na mnogo mesta tramvajske šine prolaze tik uz reku, a nova informacija jeste da je jedna stanica metroa sa budimske strane, takođe sada zatvorena kao mera predostrožnosti i ona neće moći da se koristi narednih dana.

Očekuje se da će ova situacija trajati sve do četvrtka sledeće nedelje, kako saznaje Euronews Srbija, te da će upravo taj najzahtevniji deo zaštite od poplave i borba da se sačuva glavni grad Mađarske od brzo nadolazićeg Dunava trajati još nekih nedelju dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa