Evropa

Mađarska ostaje bez dela EU sredstava zbog neplaćene kazne od 200 miliona evra: Počinje proces "prebijanja" duga

Komentari

Autor: Euronews

18/09/2024

-

15:46

Mađarska ostaje bez dela EU sredstava zbog neplaćene kazne od 200 miliona evra: Počinje proces "prebijanja" duga
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Budimpešta će uskoro ostati bez dela svojih fondova u Evropskoj uniji zato što odbija da plati kaznu koju je izrekao Evropski sud pravde.

Evropska komisija pokrenula je specijalnu proceduru za odbijanje iznosa kazne od 200 miliona evra, koju je Evropski sud pravde (ECJ) izrekao Mađarskoj zbog dugotrajnih ograničenja te zemlje u pogledu prava na azil. Kazna se mora platiti kao paušalni iznos Evropskoj komisiji.

Budimpešta je probila prvi rok krajem avgusta, zbog čega je EK poslala drugi zahtev za plaćanje sa rokom do 17. septembra.

Pošto je i ovaj drugi zahtev ignorisan, Evropska komisija je u sredu saopštila da će aktivirati takozvani "postupak prebijanja" kako bi se od mađarskog udela u fondovima EU oduzela kazna, piše Euronews.

Procedura će razmotriti finansijske pakete za koje se očekuje da budu isplaćeni Mađarskoj u narednim nedeljama. Oko 21 milijarda evra sredstava za koheziju i oporavak namenjenih Mađarskoj ostaje zamrznuto zbog spora oko vladavine prava.

"Od danas prelazimo na fazu 'prebijanja'. U teoriji, bilo koje isplate se mogu sagledati, ništa nije isključeno, ali očigledno će ovo potrajati, moramo da identifikujemo šta dolazi i koje isplate mogu da apsorbuju dotičnu kaznu", rekao je portparol Komisije u sredu. 

Istovremeno, Mađarska se suočava sa kaznom od milion evra za svaki dan nepoštovanja presude Evropskog suda pravde i zadržavanja ograničenja koje sprečava migrante da imaju pun pristup pravu na azil. Akumulirana kazna je blizu 100 miliona evra.

Budimpešta mora da odgovori Komisiji, objašnjavajući koje je mere, ako je to uopšte slučaj, uvela da bi se pridržavala presude. Pošto odgovor nije stigao, izvršna vlast je poslala prvi zahtev za naplatu kazne, sa rokom od 45 dana.

Presuda Evropskog suda pravde, u kojoj je sudija napisao da je postupak Mađarske "bez presedana i izuzetno ozbiljno kršenje zakona EU", izazvala je žestoku reakciju premijera Viktora Orbana, koji je višemilionsku kaznu nazvao "nečuvenom i prihvatljivom".

Kao odmazdu, njegova vlada je zapretila da će migrante autobusom prevoziti u Belgiju "dobrovoljno“ i "besplatno“, što bi predstavljalo slučaj bez presedana instrumentalizovane migracije jedne države članice protiv druge.

Do transfera migranata još nije došlo, ali je šema već naišla na žestoke kritike belgijskih i vlasti EU.

Ovaj spor, kao novo poglavlje u decenijskom obračunu između Brisela i Budimpešte, otežan je rastućom zabrinutošću zbog odluke Mađarske da proširi svoju sistem za dobijanje Nacionalne karte na ruske i beloruske državljane, za koje Komisija upozorava da bi moglo da omogući zaobilaženje sankcija i predstavlja pretnju za ceo Šengen.

Budimpešta je oštro negirala bilo kakve rizike po unutrašnju bezbednost, tvrdeći da je proširenje za ruske i beloruske državljane bilo potrebno da bi se ublažio nedostatak radne snage u zemlji i omogućila poslodavcima lakša procedura za privlačenje stranih radnika.

Uprkos napetosti, bilo je nagoveštaja, kako se bližila ova nedelja, nakon što se Janoš Boka, mađarski ministar za evropska pitanja, sastao sa Ilvom Johanson, evropskom komesarkom za unutrašnje poslove kako bi razgovarali o presudi Evropskog suda pravde i o Nacionalnoj karti.

Komentari (0)

Evropa