Evropa

Orban odložio govor u Evropskom parlamentu zbog poplava u Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

16:11

Orban odložio govor u Evropskom parlamentu zbog poplava u Mađarskoj
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban danas je odložio govor koji je trebalo da održi u Evropskom parlamentu u sredu zbog poplava koje su pogodile Mađarsku, izazvane ciklonom "Boris".

"Zbog ekstremnih vremenskih uslova i tekućih poplava u Mađarskoj, odložio sam sve svoje međunarodne obaveze", rekao je on.

Mađarski lider trebalo je da u sredu govori u parlamentu u Strazburu i predstavi program aktivnosti mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Predsednica EP Roberta Mecola poručila je Orbanu da će Parlament učiniti sve što može da pogođenima pruži pomoć, prenosi Politiko.

''Predsednica Mecola je razumela situaciju i saglasila se da će razgovarati sa političkim grupama za debatu zakazanu za ovu nedelju sa premijerom (Orbanom) o prioritetima Predsedništva, da se odloži za kasniju sednicu“, navodi se u saopštenju EP.

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi koje je doneo ciklon "Boris" povećao se na 15, a reč je o najgorim poplavama u poslednje dve decenije na području od Austrije do Rumunije, uključujući Mađarsku.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter izjavio je da je vlada u Budimpešti potpuno spremna za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka i da je 12.000 vojnika u pripravnosti za pružanje pomoći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa