Fudbal

Zvezda se isprsila, ali Benfika slavila u Ligi šampiona na kvalitet i iskustvo

Komentari

Autor: Euronews

19/09/2024

-

20:40

Zvezda se isprsila, ali Benfika slavila u Ligi šampiona na kvalitet i iskustvo
Benfika - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Crvena zvezda nije večeras imala Rajka Janjanina, a ni Benfika nije dozvolila luksuz kao pre 40 godina, pa su portugalski "orlovi" pobedom na stadionu "Rajko Mitić" pobedili srpskog prvaka 2:1 (2:0) i zabeležili startnu pobedu u UEFA Ligi šampiona. Može se reći da su Portugalci na kvalitet i iskustvo dobili meč u kome se Zvezda natrčala, potrošila, imala skoro duplo više pokušaja da ugrozi goste, zakuvala meč golom Milsona a nije bila ni blizu da izbegne poraz.

Možda je "Marakana" Zvezdina tvrđava, ali Benfika je u ovom času mnogo kvalitetniji i iskusniji rival od srpskog šampiona, koji je pride umeo da kazne sve greške crveno-belih u prvih pola sata i povede 2:0. 

Jedan pogrešan centaršut Mimovića omogućio je kontru i prostor za Anhela Di Mariju. Argentinčeve supermoći video je na terenu Seol, a Turčin Akturkoglu je samo ispred Mimovića na drugoj stativi ubacio loptu u mrežu.

Nije Crvena zvezda toliko loše igrala u polju, naterali su Benfiku da se brani desetak minuta, a pritom su prilike propuštali Krunić, Silas, Olanjinka, da bi bombu Bruna Duartea odbranio Trubin.

Opet niz grešaka, pa faul na 20-tak metara od gola. A kada loptu nameste Kokču i Di Marija, svaki golman strepi, ali uglavnom ostne na svojoj poziciji i pomoli se da ova dvojica majstora promaše. Glazer se spremao za Di Mariju, napravio korak ka sredini, a Kokču mu je poslao loptu u njegov ugao. Jeftin pogodak.

Nisu desni bekovi večeras imali sreće, prvo se povredio Mimović, pa zatim na suprotnoj strani Bah. Kada se podvuče crta, statistički parametri su bili egal, ali je Benfika imala realizaciju od 66 odsto.

Koliko iskustvo igra bitnu ulogu u Ligi šampiona, pokazalo se na najbolji način u nastavku meča. Portugalci su se povukli, ostavili su Zvezdi da napada, da se troši, čekajući novu grešku, novu kontru kako bi "ubila" meč. Igrači srpskog šampiona davali su maksimum da se golom vrate u meč, međutim, gosti nisu grešili.

Uspela je Zvezda preko Milsona, na sjajan pas endijaja da postigne gol u 86. minutu, ali ne i da izbegne poraz.

(UŽIVO) Crvena zvezda - Benfika 1:2

Drugo poluvreme

Kraj meča

90+3. minut: Zvezdina opsada gola Benfike nije urodila plodom. Gosti su se odbranili.

90. minut: Zeki Amduni je pogodio okvir gola i ostavio Zvezdi još tri minuta nade.

86. minut: GOOOL! Zvezda smanjuje na 1:2, strelac Milson. Šerif Ednijaj je sjajno asistirao Milsonu a ovaj lako pogodio mrežu i vratio nadu Zvezdi da može da izbegne poraz.

82. minut: Benfika čuva iskusno rezutat, Zvezda nema više ni dovoljno svežine da napadne dovoljno kvalitetno.

72. minut: Uveo je Milojević Endijaja i Milsona, izašli su Duarte i Olanjinka. Malo je vremena ostalo, Benfika je uspela da umrtvi igru i otupi napade crveno-belih.

65. minut: Umalo da Điga smanji rezultat posle kornera. Pogodila ga je lopta i otišla pored stative.

61. minut: Benfika je svesno prepustila igru Crvenoj zvezdi čekajući kontru, a crveno-beli ređaju prekide, kornere, ali bez rezultata.

50. minut: Ofanziva Zvezde u početnih pet minuta, dva prekida, dva kornera, ali gola nema.

Počelo je drugo poluvreme, nema izmena.

Prvo poluvreme

Kraj prvog dela, vodi Benfika 2:0.

45. minut: Tri Minuta nadoknade

43. minut: Posle drugog gola, pao je ritam igre, Benfika čuva loptu, Zvezda ne uspeva da ugrozi Trubina.

37. minut: Nemaju sreće desni bekovi večeras, povredio se Bah u timu Benfike pa ga je zamenio Kabore.

29. minut: GOOOL! Vodi Benfika 0:2, strelac Kokču. Majstor slobodnjaka je Turčin, iznenadio je Glazera u njegov ugao.

23. minut: Mimović se povredio i neće moći da nastavi meč, u igru je ušao Dalsio, pa Zvezda menja i formaciju.

18. minut: Oprobao je šut Bruno Duarte sa 18 metara, ali je golman uspeo da zaustavi jak udarac.

16. minut: Šansa za Silasa, pa Olajinku, nema promene rezultata. Ali, Zvezda bolje igra u ovim momentima.

12. minut: Primljen gol je pokrenuo igrače Crvene zvezde, Rade Krunić se dobro snašao u šesnaestercu, šutirao, ali pravo u golmana.

9. minut: GOOOL! Vodi Benfika 0:1, strelac Akturkoglu. Sevnula je kontra Benfike, Di Marija je sve pripremio, a Turčin Akturkoglu na drugoj stativi ugurao loptu u gol.

2. minut: Benfika u ofanzivi od starta meča, pokušao je sa 18 metara Akturkoglu, ali je lopta otišla pored stative.

Zatresla se "mušema" na stadionu Rajko Mitić uz himnu UEFA Lige šampiona i sudija Majkl Oliver iz Engleske označio je početak utakmice. Crvena zvezda u četvrtom učešću u elitnom takmičenju pokušaće da ostane neporažena protiv Benfike. Utakmici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Crvena zvezda - Benfika 1:2

Stadion: "Rajko Mitić".
Sudija: Majkl Oliver (Engleska).
Strelac: Milson u 86. za Zvezdu, a Akturkoglu u 9, Kokču u 29. minutu za Benfiku.

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Mimović (od 26. Dalsio), Spajić, Điga, Seol - Krunić (od 81. Luka Ilić), Elšnik - Silas, Ivanić, Olanjinka (od 71. Milson) - Bruno Duarte (od 71. Endijaj).

BENFIKA: Trubin - Bah (od 37. Kabore), Otamendi, Antonio Silva, Kareres - Kokču (od 88. Bareiro), Florentino - Di Marija, Rolhajzer (od 56. Aursnes), Pavlidis (od 88. Amduni), Kerem Akturkoglu.

Koliko su mogućnosti Crvene zvezde u UEFA Ligi šampiona, da li je novi format pogodan i za, na papiru slabije, da se domognu plej-ina ili je stvoren samo za najjače, pokazaće se već danas na stadionu "Rajko Mitić" gde u prvom kolu novog elitnog takmičenja stiže lisabonska Benfika (18.45, TV Arena 1 Premium).

Oni stariji navijači crveno-belih rado bi da se ponovi 1984. godina kada se posle 0:2 "pojavio" Rajko Janjanin i sa tri gola doneo preokret i trijumf od 3:2. Međutim, realnost je da su lisabonski "orlovi" favorit, a ju prva dva dana prvog kola ispostavilo se da se nije dogodilo nijedno iznenađenje.

UEFA Liga šampiona, 1. kolo

Četvrtak

Crvena zvezda - Benfika 0:2 (0.2)
/Akturkoglu 9, Kokču 29/

Fejenord - Bajer Leverkuzen 0:4 (0:4)
/Virc 4, 36, Grimaldo 30, Velenrojter 45/

Atalanta - Arsenal 21.00 (AS1)
Atletiko Madrid - Lajpcig 21.00 (AP3)
Brest - Šturm 21.00 (AS2)
Monako - Barselona 21.00 (AP2)

Komentari (0)

Sport