Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Peskov o mirovnim pregovorima: Ne vidimo preduslove za to, IAEA: Toranj u Zaporožju će biti srušen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2024

-

07:32

RAT U UKRAJINI Peskov o mirovnim pregovorima: Ne vidimo preduslove za to, IAEA: Toranj u Zaporožju će biti srušen
RAT U UKRAJINI Peskov o mirovnim pregovorima: Ne vidimo preduslove za to, IAEA: Toranj u Zaporožju će biti srušen - Copyright Tanjug/AP/The State Emergency Service of Ukraine/Alex Babenko/EPA-EFE/MYKOLA TYS/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 925 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj vladi potrebna "nova energija" tokom velike rekonstrukcije u kojoj su ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i nekoliko drugih podneli ostavku. U pitanju je jedna od najznačajnijih rekonstrukcija vlade u Kijevu otkako je Rusija izvršila invaziju pre dve i po godine, a Kulebu će zameniti Andrej Sibiga. Prethodno je Zelenski smenio zamenika šefa Kabineta Rostislava Šurmu. Ostavke su podnele zamenica premijera Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk i potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina, a isto su učinili i ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj.

Ključni događaji:

  • Zelenski tvrdi da je ukrajinskoj vladi potrebna "nova energija" 
  • Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba podneo ostavku, zameniće ga Andrej Sibiga
  • Zelenski: Naša vojska postiže zacrtane ciljeve u Kurskoj oblasti
  • Tri osobe poginule u ukrajinskom napadu na pijacu u Donjecku
  • Šolc: Nemačka neće posustati sa vojnom podrškom Ukrajini
  • Zelenski: Od SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke zavisi pobeda Ukrajine u ratu s Rusijom

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                           Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.20 Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Zavetno u Donjecku u Ukrajini

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Zavetno u Donjecku u Ukrajini, što je šesto naselje nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u toj oblasti od početka meseca, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Zavetno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) kao rezultat aktivnih dejstava jedinica grupe trupa "Centar", prenela je agencija RIA Novosti. Zavetno je šesto naselje na teritoriji Donjecka nad kojim je ruska vojska preuzela kontrolu od početka meseca nakon što je zauzela  sela Ptiče, Vjemka, Skučno,  Karlovka i Prečistovka.

20.42 Sirski: Upad ukrajinskih snaga u rusku Kursku oblast daje rezultate

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je danas da upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast u Rusiji daje rezultate i da nije bilo napredovanja ruskih snaga u ključnoj oblasti na istočnom ukrajinskom frontu poslednjih šest dana.

Sirski je rekao u intervjuu za CNN da ruske snage tokom šest dana nisu napredovale ni metar u pravcu Pokrovska u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

"Drugim rečima, naša strategija daje rezultate", naveo je Sirski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

20.22 Broj poginulih u ruskom napadu na Poltavu u Ukrajini povećao se na 55

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu u utorak na vojni institut u gradu Poltava u centralnoj Ukrajini povećao se danas na 55, saopštila je služba za hitne slučajeve nakon što je spasilačka operacija završena.

To je najmrtonosniji ruski napad na Ukrajinu od početka ove godine, a u njemu je ranjeno 328 osoba, objavila je hitna služba na Telegramu, preneo je Rojters.

Načelnik Poltavske oblasti Filip Pronin naveo je da se 27 ranjenih osoba nalazi na intenzivnoj nezi.

16.48 Stoltenberg: Ukrajina je postigla "mnogo" u Kursku, razvoj situacije neizvestan

Ukrajina je postigla "mnogo" u ofanzivi u ruskoj Kurskoj oblasti, ali je teško reći kako će se situacija dalje razvijati, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Samo Ukrajinci mogu da donesu teške odluke koje su potrebne, kao što je odluka o tome gde rasporediti snage i koji tip ratovanja je primeren u ovoj situaciji", rekao je Stoltenberg novinarima u Oslu, prenosi Rojters. Stoltenberg je rekao i da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući dosezanje vojnih meta na ruskoj teritoriji.

16.23 Ukrajina dobila novog šefa diplomatije

Ukrajinski parlament odobrio je danas imenovanje Andrija Sibihe, bivšeg ambasadora u Turskoj, za novog ministra spoljnih poslova, saopštila su dva člana ukrajinskog parlamenta.

Sibiha (49) je na mestu šefa diplomatije zamenio Dmitra Kulebu, čiji je zamenik bio od aprila, prenosi agencija AP, kojoj su ukrajinski poslanici Jaroslav Železnjak i Oleksij Hončarenko potvrdili da je parlament glasao za imenovanje Sibihe. 

On je prethodno radio u kabinetu Zelenskog, gde se bavio spoljnim poslovima i strateškim partnerstvima, a analitičari ne očekuju da će doći do promene u spoljnoj politici Ukrajine uprkos promenama, navodi Rojters.

15.51 Zaharova: Niko u Kijevu ne može jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika

U Ukrajini ne postoji nijedna osoba koja bi mogla jasno da objasni ostavke ukrajinskih zvaničnika, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je ukrajinski parlament podržao imenovanje Andreja Sibige na mesto ministra spoljnih poslova Ukrajine umesto smenjenog Dmitrija Kulebe.

Zaharova je napomenula da sada oni koji su ranije podržavali Kulebu "zbunjeno pokušavaju da shvate šta se dešava".

"Oni ne moraju da čitaju saopštenja za javnost ili poruke zvanične vlade Ukrajine, ali moraju da potraže bar neka curenja u medijima različitih zemalja da bi shvatili o kakvim se manevrima radi", rekla je Zaharova agenciji RIA Novosti.

13.05 Kirbi: Ukrajina ne bi mogla da pogodi vojne baze u Rusiji uz pomoć raketa ATACMS

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi danas je negirao navode da bi Ukrajina, uz pomoć raketa ATACMS, mogla da uništi ruske vojne letelice koje se koriste u napadima na ukrajinsku teritoriju, a nalaze se u bazama unutar ruske teritorije. ''Mislim da je važno napomenuti da 90 odsto aviona koje Rusija koristi za klizne bombe i dalekometne udare leži izvan (područja od) 300 kilometara od ukrajinske granice, duboko u ruskoj teritoriji'', rekao je on na brifingu. Kirbi je pojasnio da je mišljenje da bi ukrajinske snage mogle da pogode udaljene ruske baze uz pomoć raketa ATACMS ''pogrešno'', prenosi Glas Amerike.

08.47 Zaharova: Razređene akcije SAD

Napadi Sjedinjenih Država na ruske medije deo su dobro razrađene kampanje specijalnih službi za "sterilizaciju“ nacionalnog informacionog prostora od bilo kakvih manifestacija neslaganja, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na mere SAD kojima ukazuju na rusko mešanje u američke izbore.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

Američka vlada objavila je niz mera čiji cilj je da se ukaže na rusko mešanje u američke predsedničke izbore u novembru, a između ostalog su otpečaćene optužnice protiv dva zaposlena u ruskoj državnoj medijskoj mreži RT, uvedene sankcije urednicima tog medija i zaplenjeni internet domeni koje je Kremlj koristio da širi dezinformacije, javio je Glas Amerike.

08.30 IAEA: Rashladni toranj u Zaporožju će biti srušen zbog oštećenja tokom požara

Rashladni toranj u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je pod kontrolom Rusije, teško je oštećen u požaru prošlog meseca i verovatno će morati da bude srušen, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

On je to rekao u sredu, tokom svoje pete posete toj nuklearnoj elektrani, koju su ruske snage zauzele ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

''Ova velika građevina neće biti upotrebljiva u budućnosti, tako da će verovatno u nekom trenutku biti srušena'', poručio je on u video-snimku iz elektrane postavljenom na mrežu X.

Na snimku se takođe vidi kako Grosi pregleda pumpnu stanicu koja obezbeđuje vodu, a posetio je i skladište nuklearnog goriva.

07.56 Peskov: Nema govora o novoj mobilizaciji u Rusiji

Porpatrol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se u Rusiji ne razgovara o novoj mobilizaciji. Peskov je naveo da Sjedinjene Države i Evropa nisu pokazale interesovanje za diplomatsko rešenje rata.

"Takvih diskusija nema", rekao je Peskov za TASS tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

On je dodao da Moskva trenutno ne vidi preduslove za mirovne pregovore sa Ukrajinom.

07.35 Minsk oborio dva ruska drona iznad teritorije Belorusije

Beloruske vazduhoplovne snage danas su oborile dve ruske bespilotne letelice u blizini beloruskog grada Gomelja, prenose beloruski mediji. Istovremeno i ruski zvanični Vladimir Rogov je na svom Telegram kanalu naveo da je, dron ušao u vazdušni prostor Belorusije.

Kako navodi grupa Beloruski hajun, više beloruskih borbenih aviona navodno je presrelo bespilotne letelice u blizini grada Gomelja oko 1.30 po lokalnom vremenu. Grad se nalazi na oko 30 kilometara od granice Ukrajine i Belorusije. Treća ruska jurišna bespilotna letelica navodno je ušla u vazdušni prostor Belorusije oko 2.30 ujutru, ali Beloruski hajun nije preneo dodatne informacije o ovom dronu.

Ovaj incident je drugi put ove nedelje da su beloruski borbeni avioni angažovani da zaštite vazdušni prostor te zemlje, a grupa je objavila i video-snimak navodnog obaranja drona iznad Gomelja.

Ruski dronovi su prethodno navodno skrenuli sa kursa u pravcu Belorusije, tokom vazdušnih napada na Ukrajinu u više navrata, ali ovo bi bio prvi poznati slučaj da je beloruski avion uspešno oborio rusku bespilotnu letelicu.

Beloruski hajun navodi da je beloruski borbeni avion pokušao da obori rusku bespilotnu letelicu tipa Šahed koja je uletela u vazdušni prostor te zemlje 29. avgusta. Prema podacima grupe, ruski dronovi su upali u beloruski vazdušni prostor u sredu, kao i 26. avgusta. Ministarstvo odbrane Belorusije nije komentarisalo navodni incident.

06.55 Zelenski predložio da Andrej Sibiga bude ministar spoljnih poslova umesto Kulebe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je da se umesto Kulebe za ministra spoljnih poslova imenuje njegov prvi zamenik Andrej Sibiga, saopštio je šef poslaničke grupe stranke "Sluga naroda" u Vrhovnoj radi David Arahamija, prenosi Tass.

"Sastanku naše poslaničke grupe se pridružio predsednik Zelenski, zahvalni smo mu na tome“, napisao je Arahamija na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, Zelenski je predložio da se umesto Kulebe imenuje Sibigu, koji je ranije radio u predsedničkoj kancelariji.

 06.47 Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba podneo ostavku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podneo je danas ostavku, objavio je predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk. Stefančuk je rekao da je Vrhovna rada Ukrajine danas primila pismo ostavke ministra spoljnih poslova. Predsednik parlamenta je na mreži Fejsbuk takođe objavio fotografiju pisma ostavke, prenosi Ukrinform.

06.38 Zelenski: Naša vojska postiže zacrtane ciljeve u Kurskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da ukrajinska vojska postiže sve zacrtane ciljeve u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti.

"Danas je bio izveštaj glavnokomandujućeg Sirskog, za svaki deo fronta, posebno za Kurahovski pravac. Sprovode se apsolutno svi konkretni zadaci naše operacije Kursk", rekao je Zelenski tokom svog redovnog večernjeg obraćanja naciji, prenosi Unian.

06.30 Bridlav: Napadi na Kursku oblast pokazali da Ukrajina može i bez saveta Zapada

Bivši komandant NATO-a u Evropi, general Filip M. Bridlav, rekao je da uspešna invazija Ukrajine na rusku pograničnu Kursku oblast pokazuje da ona može da izvede složene vojne operacije bez oslanjanja na savet Zapada.

On je rekao da će taj potez imati odjeka izvan same teritorije, stvarajući velike probleme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oko toga kako obični Rusi gledaju na svoje lidere i vojsku i dodao da je upad ukrajinske vojske pokazao kako Ukrajina može da postigne velike pobede bez većeg učešća Zapada, prenosi Unian.

06.15 Šolc: Nemačka neće posustati sa vojnom podrškom Ukrajini

Nemačka neće posustati sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u vojnoj bazi u blizini grada Todendorf.

On je na taj način pokušao da odagna strahovanja da bi Berlin mogao da razočara Kijev zbog krize domaćeg budžeta i medijskih izveštaja o zamrzavanju nove vojne pomoći Nemačke, preneo je Rojters.

"Nemačka podrška Ukrajini neće prestati. Mi smo postigli odbrambene sporazume i na vreme osigurali finansije kako bi Ukrajina mogla da nastavi da se u potpunosti oslanja na nas u budućnosti", kazao je Šolc.

 

Komentari (0)

Evropa