Evropa

RAT U UKRAJINI Raste broj mrtvih u ruskom napadu na Poltavu, poginulo 50 osoba, više od 235 povređeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/09/2024

-

07:34

RAT U UKRAJINI Raste broj mrtvih u ruskom napadu na Poltavu, poginulo 50 osoba, više od 235 povređeno
RAT U UKRAJINI Raste broj mrtvih u ruskom napadu na Poltavu, poginulo 50 osoba, više od 235 povređeno - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 923 dana.Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je zapadne saveznike da daju dozvolu za dalekosežne udare na Rusiju nakon što je Moskva izvela raketni napad na Kijev u ponedeljak. On je dodao da je Rusija u ponedeljak ispalila severnokorejske rakete i pozvao azijske partnere da razmotre povećanje vojne pomoći Ukrajini. Za to vreme ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u državnu posetu Mongoliji, koja se nalazi na trasi planiranog novog gasovoda koji povezuje Rusiju i Kinu. 

Ključni događaji:

  • EU podseća Mongoliju na obavezu da uhapsi Putina po nalogu MKS
  • Lavrov: Ukrajina odbila sporazum o izvozu žitarica koji je predložila Turska
  • Holandija najavila novi paket pomoći Kijevu od 200 miliona evra
  • Kijev: Rusija je napala Kupijansk
  • Moskva: Vojska odbila šest napada jurišnih grupa vojske Ukrajine u Kurskoj oblasti

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.09 Ruske snage napale Sumsku oblast, pogođena zgrada univerziteta

Ruske snage izvele su večeras vazdušni napad na grad Sumi u kojem je pogođena jedna od univerzitetskih zgrada, saopštila je Oblasna vojna uprava Sumske oblasti. 

Dodaje se da su na licu mesta prisutne sve nadležne službe. 

Prema trenutno dostupnim informacijama, jedna osoba je lakše povređena, saopštilo je Gradsko veće.

22.41 Zelenski: Zadržaćemo teritorije u Kursku

Ukrajina planira da zadrži teritorije koje kontroliše u Kurskoj oblasti dok ne primora ruskog predsednika Vladimira Putina da sedne za pregovarački sto, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ne treba nam ruska teritorija. Cilj naše operacije je da obnovimo naš teritorijalni integritet", rekao je Zelenski u intervjuu za NBC news.

 Odgovarajući na pitanje da li Ukrajina planira da dugo drži rusku teritoriju, on je rekao: "sa konceptualne tačke gledišta, mi ćemo je zadržati".

Zelenski je objasnio da će Ukrajina "kontrolisati" ovu teritoriju, jer je to, kako je naveo, sastavni deo njegovog "plana za pobedu" u ratu. 

22.30 Direktor IAEA Grosi razgovarao sa Zelenskim

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu o nuklearnoj elektrani Kursk.

Ranije danas, Grosi je na platformi Iks objavio da je započeo desetu posetu Ukrajini i razgovarao sa ukrajinskim zvaničnicima uoči posete nuklearki Zaporožje, prenela je agencija RIA Novosti.

"IAEA je potpuno posvećena bezbednosti nuklearnih lokacija", napisao je Grosi uz fotografije na kojima se vidi kako razgovara sa ukrajinskim zvaničnicima.

21.23 Zelenski smenio zamenika šefa Kabineta

Predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski razrešio je danas Rostislava Šurmu sa mesta zamenika šefa Kabineta predsednika.

"Rostislav Ihorjovič Šurma smenjuje se sa mesta zamenika šefa Kancelarije predsednika Ukrajine", kaže se u dokumentu objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika.

Rostislav Šurma je imenovan na mesto zamenika šefa kabineta Zelenskog u novembru 2021. godine.

Youtube/Офіс Президента України/Screenshot

 

19.07 Grosi razgovarao sa ukrajinskim energetskim zvaničnicima

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi sastao sa ukrajinskim energetskim zvaničnicima pre planirane posete nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP), koja je pod kontrolom Rusije, u sklopu napora da se spreči nuklearna katastrofa tokom rata.

"IAEA je potpuno posvećena bezbednosti nuklearnih lokacija", napisao je Grosi na platformi Iks uz fotografije na kojima se vidi kako razgovara sa ukrajinskim zvaničnicima.

19.03 Nemačka se pridržava plana o isporuci PVO sistema Ukrajini

Nemačka se pridržava plana o isporuci 12 PVO sistema IRIS-T SLM Ukrajini, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Već su isporučene četiri PVO jedinice, očekuje se da će još dve biti isporučene do kraja godine, a još šest njih nakon toga.

Ukrajina je prošlog meseca saopštila da joj je potrebno 25 sistema protivvazdušne odbrane Patriot da bi u potpunosti odbranila svoj vazdušni prostor i zaštitila zemlju od ruskih raketnih napada.

18.03 Raste broj mrtvih u ruskom napadu na Poltavu, poginulo 50 osoba, više od 235 povređeno

Regionalni šef Poltove Filip Pronin, gostujući na ukrajinskoj televiziji, rekao je da je u ruskom raketnom napadu poginulo 50 ljudi, a da je više od 235 povređeno. On kaže da se veruje da je još 15 ljudi još uvek zarobljeno ispod ruševina, prenosi BBC.

17.34 Kuleba o napadu na Poltavu: Koliko još takvih tragedija mora da se dogodi da bi dobili PVO sisteme

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je posle ruskog raketnog napada na Poltavu pozvao partnere da ubrzaju snabdevanje PVO sistemima i preuzmu nove obaveze.

"Ovo je još jedan razlog zašto treba ubrzati snabdevanje Ukrajine PVO sistemima", rekao je Kuleba u intervjuu za CNN.

On je napomenuo da je balističke rakete veoma teško presresti, a s obzirom na geografsku lokaciju Poltave, one dospevaju veoma brzo.

"Jedini način su sistemi Patriot, SAMP-T, jer samo oni mogu da presretnu balističke rakete. Ne znam koliko još ovakvih tragedija mora da se desi da partneri ispune obećanja i preuzmu obaveze", naglasio je Kuleba. 

16.19 Ruski udar na Poltavu: Broj mrtvih porastao na 47, ranjenih na 206

Broj poginulih u Poltavi od napada ruskih snaga balističkim projektilima porastao je na 47, ranjenih na 206, objavila je supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska na platformi "X".

"Moje najdublje saučešće porodicama poginulih i povređenih u ruskom raketnom napadu na Poltavu. Ovo je zapanjujuća tragedija za celu Ukrajinu", navela je Zelenska.

Prema njenim rečima, ruski projektili pogodili su obrazovnu ustanovu i bolnicu.

"Za sada je poznato o 47 mrtvih i 206 ranjenih. Rusija nam oduzima ono najvrednije - život. Ovo nikada nećemo zaboraviti", naglasila je prva dama.

Ruska vojska danas je napala Poltavu sa dve balističke rakete, a prema poslednjim podacima poginulo je 47 osoba, a više od 180 je povređeno.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

15.40 U Poltavskoj oblasti proglašena trodnevna žalost

U Poltavskoj oblasti objavljena je trodnevna žalost za poginulima u ruskom napadu, saopštio je načelnik Poltavske Oblasne vojne uprave (OVA) Filip Pronin. "Od sutra će u regionu biti trodnevna žalost", navodi se u objavi na Telegramu. Kako je preneo Ukrinform, 41 osoba je poginula, a više od 180 je povređeno u Poltavi od posledica udara Rusa sa dve balističke rakete na obrazovnu ustanovu i bolnicu. Takođe je saopšteno da je lokalizovan požar na mestu udara ruske balističke rakete. Operativne službe rade na licu mesta.

15.35 Rumunski poslanici odobrili donaciju raketnog sistema Patriot Ukrajini

Donji dom rumunskog parlamenta odobrio je danas nacrt zakona kojim se daje zeleno svetlo za donaciju odbrambenog raketnog sistema Patriot Ukrajini. Vlada je u ponedeljak poslala zakon parlamentu na usvajanje. Kada predsednik Klaus Johanis potpiše zakon, vlada će izdati nalog da se donacija nastavi, prenosi Rojters. Rumunija je odlučila da Kijevu pokloni jedan od svoja dva operativna sistema Patriot - jedan od pet takvih sistema i drugih strateških jedinica protivvazdušne odbrane koje su države NATO-a obećale - pod uslovom da ga saveznici kasnije zamene drugim sistemom Patriot.

14.47 SAD blizu odluke o slanju krstarećih raketa dalekog dometa JASSM Ukrajini

SAD su blizu dogovora o isporuci krstarećih raketa dalekog dometa Ukrajini koje bi mogle da se lansiraju na ciljeve duboko unutar ruske teritorije, ali zvanični Kijev će morati da sačeka nekoliko meseci dok SAD rešavaju tehničke probleme kako bi takva isporuka bila moguća, izjavili su danas neimenovani američki zvaničnici.

Uključivanje krstarećih raketa Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) u paket naoružanja namenjen Ukrajini moglo bi da bude najavljeno ove jeseni, rekli su za "Reuters" isti izvori, navodeći da konačna odluka ipak još uvek nije doneta.

Slanje JASSM raketa u Ukrajinu moglo bi značajno da pomeri strateški balans u rusko-ukrajinskom sukobu u korist Ukrajine jer bi se veći deo ruske teritorije našao u dometu moćnih, precizno navođenih američkihbprojektila, navodi britanska agencija.

Kako ocenjuju vojni analitičari uvođenje u ukrajinski vojni arsenal raketa JASSM, za radar nevidljivih projektila koji mogu da pogode ciljeve na većim udaljenostima od većine drugih ukrajinskih raketa, moglo bi da pomeri ruske borbene linije i lance snabdevanja za više stotina kilometara prema unutrašnjosti ruske teritorije što bi Moskvi ozbiljno otežalo da održava svoje ofanzivne operacije.

profimedia

 

14.38 Rumunija šalje raketni sistem "Patriot" Ukrajini

Donji dom rumunskog parlamenta usvojio je danas nacrt zakona kojim se odobrava donacija obrambenog raketnog sistema "Patriot" Ukrajini, javlja "Reuters".

Rumunija, članica NATO od 2004. godine, deli sa Ukrajinom granicu dugu 650 kilometara, a tokom ruskih napada na ukrajinske luke na drugoj strani Dunava, krhotine dronova često padnu na rumunsku teritoriju.

Nakon što predsjednik Klaus Johanis potpiše usaglašeni dokument i on postane zakonski akt, vlada će dati nalog za isporuku donacije.

Rumunija je odlučila da donira dva operativna sistema "Patriot" pod uslovom da joj saveznici kasnije nadomeste drugim istim sistemom, navodi "Reuters".

Tanjug/AP/Axel Heimken

 

13.44 Zelenski: U ruskom raketnom napadu poginula 41 osoba, više od 180 povređeno

U ruskom napadu sa dve balističke rakete na Poltavu poginula je 41 osoba, a više od 180 je povređeno, objavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Primljeni su preliminarni izveštaji o ruskom napadu na Poltavu izvršenom sa dve balističke rakete. Pogođene su obrazovne ustanove i obližnje bolnice. Jedna od zgrada Instituta za veze je delimično uništena. Ispod ruševina je spašeno više od 180 ljudi, ali nažalost 41 osoba je poginula", naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

On je uputio saučešće rođacima i prijateljima nastradalima, prenosi agencija Ukrinform.

13.31 Rosatom: Rizik od napada na Nuklearnu elektranu Kursk veoma visok

Direktor ruske nuklearne državne korporacije Aleksej Lihačov izjavio je da Rosatom smatra da su rizici da dođe do napada na nuklearnu elektranu Kursk veoma visoki.

"Za sada, do ovog minuta, nije bilo napada na zgrade elektrane, ali veliki broj raketa je oboren na prilazu", rekao je Lihačov u razgovoru koji je objavljen na zvaničnom kanalu novinara Pavla Zarubina objavljenom na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Lihačov je naglasio da zbog toga rizike i dalje ocenjuje kao "veoma visoke". 

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posetio je prošle nedelje Kursku nuklearnu elektranu i grad Kurčatov.

Grosi je  nakon posete Kurskoj nuklearnoj elektrani izjavio da je situacija ozbiljna, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, sprečavanje nuklearne nesreće je od životne važnosti.

profimedia

 

07.33 Više mrtvih i ranjenih u ruskim napadima na Zaporožje i Djepar, među žrtvama i deca

Ruske snage granatirale su region Zaporožja tokom noći, a u napadu su poginule najmanje dve osobe, među kojima i osmogodišnji dečak, dok su još dve povređene, saopštio je Ivan Fedorov, šef Zaporoške vojne oblasti.

"Osmogodišnji dečak i 38-godišnja žena su poginuli, 12-godišnja devojčica i 43-godišnji muškarac su povređeni kao posledica ruskog napada na Zaporožje", napisao je Fedorov na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Ruske snage su kasno sinoć takođe ispalile projektile na grad Dnjepar, a u napadu je ubijena jedna osoba i tri su ranjene, a oštećene su kuće u jednom okrugu, saopštio je na Telegramu regionalni guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

07.37 Holandija najavila novi paket pomoći Kijevu od 200 miliona evra

Holandski premijer Dik Šuf je u okviru svoje prve posete Ukrajini od preuzimanja funkcije posetio Zaporožje gde je najavio novi paket pomoći Kijevu vredan više od 200 miliona evra. Prema njegovim rečima, on je uverio Ukrajinu da može da računa na dalju podršku Holandije, prenela je Ukrajinska Pravda.

"Moramo učiniti sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da napreduje, ne samo na frontu, već i kada je reč o svakodnevici ljudi. Zato Holandija daje novi važan paket pomoći vredan više od 200 miliona evra", kazao je holandski premijer.

07.15 Lavrov: Ukrajina odbila sporazum o izvozu žitarica koji je predložila Turska

Turska je pokušala da obnovi dogovor o izvozu žitarica Crnim morem u proleće 2024. godine, što je Moskva prihvatila, ali je Kijev odbio nakon pristanka Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

''Postojao je pokušaj Turske ovog proleća da se obnovi sporazum o izvozu žita. U poslednjem trenutku Ukrajinci su rekli, hajde da zapišemo stavku pored obaveza da ne diramo komercijalne brodove, da će se održavati elektrane. Rekli smo i mi da to bude tako, i Erdogan nas je uverio da će tako zaista biti'',rekao je, šet ruske diplomarije, prenosi Interfaks.

06.55 EU podseća Mongoliju na obavezu da uhapsi Putina po nalogu MKS

Evropska unija je obavestila Mongoliju o svom stavu u vezi sa posetom Vladimira Putina toj zemlji i njenom obavezom da ruskog predsednika uhapsi u skladu sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Portparol Evropske komisije Nabila Masrali je napomenula da Mongolija ima pravo da razvija svoje međunarodne veze "u skladu sa sopstvenim interesima". Detaljnije u posebnoj vesti.

Tanjug AP/Natalia Gubernatorova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.30 Ukrajina: EU i dalje može da skladišti gas kod nas, uprkos ruskim napadima

Ukrajina poručuje Evropskoj uniji da i dalje može da skladišti gas u toj zemlji uprkos ruskim napadima, prenosi Politiko. Sajt sa sedištem u Briselu ističe da su velike rezerve gasa koje Ukrajina poseduje pomogle Evropi da izbegne tržišnu krizu prošle zime.

Velika ukrajinska postrojenja za skladištenje prirodnog gasa na raspolaganju su Evropi i tokom predstojeće zime, iako su ti objekti na meti ruskih bombi, izjavio je za Politiko direktor nacionalne ukrajinske energetske kompanije "Naftogaz" Oleksij Černišov.

Komentari (0)

Evropa