Evropa

RAT U UKRAJINI Kremlj tvrdi da Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2024

-

13:43

RAT U UKRAJINI Kremlj tvrdi da Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine
RAT U UKRAJINI Kremlj tvrdi da Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 861 dan. Mađarski premijer Viktor Orban zamolio je u Kijevu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da razmisli o "brzom prekidu vatre" koji bi mogao da ubrza mirovne pregovore s Rusijom. Zelenski je Orbanovu posetu video kao signal da u rešavanju krize Evropa mora da pokaže jedinstvo. U međuvremenu, anketa Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) sprovedena u 15 zemalja pokazala je da će pregovori sa Moskvom biti najverovatniji ishod rata. Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju, ali evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno ne da bi se postigla potpuna pobeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Kijeva u budućim pregovorima sa Rusijom.

Ključni događaji:

  • Anketa: Pregovori sa Rusijom najverovatniji ishod sukoba u Ukrajini
  • Orban zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre
  • Zelenski o Orbanovoj poseti: Ovo je jasan signal koliko važno jedinstvo u Evropi
  • Lukašenko: Beloruske trupe u stanju visoke pripravnosti
  • Ostin: SAD uskoro šalje Ukrajini paket vojne pomoći vredan 2,3 milijarde dolara

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.40 Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

Ruska Državna duma i Savet Federacije usvojili su danas zajedničku izjavu o suspendovanju učešća delegacije Federalne skupštine Rusije u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Uprkos ponovljenim apelima i predlozima ruske delegacije, prioriteti rukovodstva PS OEBS-a ukazuju na to da u ovom trenutku, umesto stvaranja uslova za konstruktivnu razmenu mišljenja i formiranje objedinjujuće agende, ova platforma se koristi kao politizovano oruđe za ciljanu implementaciju antiruskog kursa, uključujući namerno iskrivljavanje uzročno-posledične veze događaja u Ukrajini", navodi se u tekstu izjave, prenosi Interfaks.

Dodaje se da OEBS dugi niz godina "ignoriše probleme" vezane za kršenje prava nacionalnih manjina u Ukrajini i baltičkim državama, slobodu komunikacije i obrazovanja na maternjem jeziku, kao i da ne obraća pažnju na "bogohulno veličanje nacista i njihovih saučesnika".

profimedia

 

21.03 SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protivvazdušne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

"Američka administracija najavljuje dodelu novog značajnog paketa pomoći Ukrajini u oblasti bezbednosti. SAD nastavljaju da podržavaju odbranu Ukrajine od invazije Ruske Federacije", rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi Ukrinform. 

Portparola Bele kuće nije navela ukupnu vrednost nove tranše pomoći, ali je naglasila da je to sedmi paket koji su SAD dodelile otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao zakon uz dodatna sredstva za potrebe nacionalne bezbednosti. 

20.50 Kremlj: Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne može biti posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne, nije moguće", bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva, ali je potvrdio da je na današnjem sastanku Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina "bilo reči o Ukrajini", prenosi RIA.

Putin i Erdogan razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu.

Tanjug/AP/Sergey Guneyev

 

19.54 Zelenski: Ako Tramp zna kako da okonča rat u Ukrajini ne treba da čeka ishod izbora

Ako Donald Tramp zna kako da okonča rat u Ukrajini, ne bi trebalo da čeka ishod novembarskih predsedničkih izbora da bi otkrio detalje, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Kao izabrani predsednik rešiću taj rat između Putina i Zelenskog pre nego što stupim na dužnost 20. januara", rekao je bivši predsednik Tramp na prošlonedeljnom televizijskom sučeljavanju sa sadašnjim predsednikom Džozefom Bajdenom, prenosi portal "Politico".

Iako predsednički kandidat Republikanske stranke nije javno otkrio svoje planove za Ukrajinu, više puta je izjavio da će okončanje rata biti jedan od njegovih prvih zadataka ako ponovo postane predsednik SAD.

"Ako Tramp zna kako da okonča ovaj rat, trebalo bi to da nam kaže danas. Jer ako postoje rizici po nezavisnost Ukrajine, ako postoje rizici da izgubimo državnost, želimo da budemo pripremljeni za to", rekao je Zelenski u intervjuu za "Bloomberg" TV.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

19.30 Zelenski sa novim premijerom Holandije razgovarao o obuci ukrajinskih pilota

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je Diku Šufu imenovanje za premijera Holandije i izrazio nadu da će Holandija proširiti misiju obuke ukrajinskih pilota.

"Ukrajina računa na očuvanje liderske uloge Holandije u tački 7 Formule mira - 'Obnova pravde', kao i na proširenje misije obuke ukrajinskih pilota", naveo je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi "Ukrinform".

On je dodao da je Šufu lično čestitao imenovanje za premijera i poželeo mu uspeh u "časnoj i odgovornoj misiji".

"Odnosi između naših zemalja nikada nisu bili tako jaki. Planirali smo sastanak da nastavimo njihov razvoj", naglasio je predsednik Ukrajine.

Šuf je naveo da je prvi razgovor na novoj funkciji imao sa ukrajinskim liderom i poručio da je podrška Holandije Ukrajini "nepokolebljiva".

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu politički, vojno i finansijski protiv ruske agresije, ma koliko koštala i koliko god da je potrebno", napisao je Šuf na  društvenoj mreži "X".

19.22 U ruskim vazdušnim napadima na Harkov povređeno 14 ljudi, uključujući bebu

U današnjem ruskom granatiranju Harkova, povređeno je 14 ljudi, među kojima i beba, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu.

"Povređeno je 14 osoba, među kojima su osmogodišnji dečak i dvonedeljna beba. Oštećene su privatne stambene zgrade, višespratnice, automobili, zgrada pošte, servis, sportska hala", navodi se u saopštenju, prenosi "Ukrinform".

Ruske trupe su oko 16 časova izvele tri vazdušna udara na Harkov. Jedan od napada bio je na otvoreno područje na periferiji grada, a druga dva na stambene zgrade u Kijevskom okrugu.

Tužilaštvo je saopštilo da su ruske snage koristile novorazvijene vođene bombe UMPB D-30 velikog dometa, kalibra 30 cm, iz Belgorodske oblasti Ruske Federacije.

Kijevsko okružno tužilaštvo u Harkovu pokrenulo je pretpretresnu istraga o kršenju zakona i običaja ratovanja.

19.18 Kuleba razgovarao sa Blinkenom o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane i obnavljanju energetskog sistema.

"Razgovarao sam sa Entonijem Blinkenom o našem tekućem radu na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, kao i o obnavljanju našeg energetskog sistema i Ukrajine u celini", napisao je Kuleba na platformi Iks.

18.02 Zelenski: Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

"Sporazum o zameni ruskog gasa azerbejdžanskim je jedan od predloga" o kojima se trenutno razgovara. Ukrajina nastoji da zadrži svoju ulogu tranzitne zemlje i pomogne zapadnim susedima da obezbede energetsku sigurnost", rekao je Zelenski u intervjuu televiziji Blumberg.

Evropa je pokušala da se odvikne od ruskog gasa od ruske invazije, ali neke evropske države nastavljaju da ga preuzimaju kroz gasovod koji prelazi Ukrajinu.

17.33 Novak: Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u EU preko Ukrajine, odluka na Kijevu

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas da budućnost tranzita ruskog gasa u zemlje Evropske unije (EU) preko teritorije Ukrajine zavisi od toga da li je Kijev spreman da nastavi isporuke posle 2024. godine, kada ističe aktuelni tranzitni sporazum. 

"Tranzit preko ukrajinske teritorije zavisi od Ukrajine. Oni imaju svoja  pravila. Zavisi od njihovih želja. Rusija je spremna za snabdevanje", rekao je potpredsednik Vlade odgovarajući na pitanje o budućnosti isporuka ruskog gasa u zemlje EU preko ukrajinske teritorije.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko u martu je rekao da ta zemlja neće obnoviti ugovor sa Gaspromom posle 31. decembra.

17.25 IAEA: Napadi dronovima na elektranu Zaporožje moraju da prestanu

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da napadi dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini moraju da prestanu.

"Elektrana je obavestila IAEA o nekoliko napada bespilotnih letelica u blizini elektrane, povređenim radnicima na električnoj podstanici Enerhodar i izbijanju požara u šumi u blizini razvodnog postrojenja elektrane", saopštila je IAEA na platformi "X", napominjući da takvi napadi ugrožavaju nuklearnu bezbednost i živote, prenosi "Reuters".

Kako je ranije danas objavljeno, u napadu dronovima na trafostanicu Raduga u Energodaru, povređeno je osam zaposlenih u nuklearki Zaporožje.

Usled napada na trafostanicu oštećena su oba transformatora.

Normalno funkcionisanje objekata Zaporoške nuklearke je poremećeno, a mere za obezbeđivanje nuklearne bezbednosti se sprovode u potpunosti, saopšteno je iz elektrane.

17.18 NATO saveznice pristale da naredne godine finansiraju pomoć Ukrajini od 40 milijardi

NATO saveznice pristale su da naredne godine finansiraju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 40 milijardi evra, izjavile su danas za Rojters dve zapadnoevropske diplomate.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od saveznika da se obavežu da će više godina pružati vojnu pomoć Kijevu. Takođe je odlučeno da NATO saveznici tokom naredne godine naprave dva izveštaja da bi utvrdili koja zemlja šta snabdeva Ukrajini i kako bi sve bilo transparentno, rekao je diplomata.

Ovo finansijsko obećanje je deo šireg paketa koji će lideri NATO dogovoriti kada se okupe na samitu u Vašingtonu, od 9. do 11. jula.

16.23 U ukrajinskom napadu na Energodar povređeni radnici nuklearke Zaporožje

U ukrajinskom napadu dronovima na trafostanicu Raduga u Energodaru, povređeno je osam zaposlenih u nuklearki Zaporožje, rekao je šef Rosatoma Aleksej Lihačov.

"Po moskovskom vremenu u 10.30, 10.37 i 10.47 dogodila su se tri udara dronova na trafostanicu u Energodaru, trafostanicu Raduga, koja snabdeva sam grad i pripada energetskoj infrastrukturi Zaporoške nuklearne elektrane", rekao je on novinarima.

AP Photo

 

Prema rečima čelnika Rosatoma, vreme za napade je "precizno odabrano" jer je u tom trenutku tamo radio tim ruskih stručnjaka.

14.50 Ukrajina će Generalnoj skupštini UN podneti rezoluciju o nuklearnoj bezbednosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev planira da podnese rezoluciju o nuklearnoj bezbednosti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, sa akcentom na nuklearnu elektranu Zaporožje.

"Ukrajina će uskoro podneti nacrt rezolucije Generalnoj skupštini na razmatranje", napisao je Zelenski na Iksu nakon sastanka u Kijevu sa predsednikom Skupštine UN Denisom Frensisom, prenosi Rojters. To je prva poseta predsedavajućeg Generalne skupštine Ukrajini posle skoro 30 godina.

14.42 Češka vojna pomoć Ukrajini dostigla 288 miliona dolara

Ministarstvo odbrane Češke saopštilo je danas da je ta zemlje do maja Ukrajini donirala vojnu opremu u vrednosti od 288,42 miliona dolara, uključujući avione i municiju. Češka je do sada poslala osam aviona, 94.860 komada artiljerijske municije, 10.000 samo ove godine, prenosi Rojters.

13.49 Rusija najavila odgovor na odluku Finske da otvori vojne baze za SAD

Rusija je najavila da će preduzeti neophodne mere, uključujući vojno-tehničke, kao odgovor na odluku Finske da dozvoli Sjedinjenim Američkim Državama pristup njenim vojnim bazama, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Nastasjin.

profimedia

 

"Rusija neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala NATO-a na našoj granici koje ugrožava bezbednost Rusije. Takođe ćemo preduzeti neophodne mere, uključujući i vojno-tehničke, da se suprotstavimo agresivnim odlukama Finske, kao i njenih saveznika u NATO-u", rekao je on na konferenciji za medije.

13.40 U ruskom napadu na Dnjepar poginulo pet osoba, Zelenski traži snažniju PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je danas novi apel za veću protivvazdušnu odbranu i odobrenje dalekosežnih napada na rusku teritoriju, nakon što je u napadu raketa i dronova u gradu Dnjepru u Ukrajini poginulo pet osoba, a ranjeno 34.

"Svet može da zaštiti živote, a za to je potrebna odlučnost lidera", napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters.

Ranije danas u ruskom napadu na grad Dnjepar oštećeni su vrtići, škole i bolnice, a takođe je došlo i do izbijanja požara širom grada.

Zbog ruskih raketnih napada proteklih dana, 4. jul je u Dnjepru proglašen Danom žalosti.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

09.56 Rusija: U ukrajinskom napadu na Novorosijsk pričinjena manja materijalna šteta

U današnjem napadu ukrajinskih oružanih snaga na ruski grad Novorosijsk oštećena su dva poslovna objekta i stan, saopštio je načelnik gradske uprave Andrej Kravčenko . "U ovom trenutku je utvrđena manja šteta u jednom stanu i dva poslovna prostora, nema povređenih", napisao je Kravčenko, prenosi TASS.

Kravčenko je ranije izvestio da ruske oružane snage odbijaju napad bespilotnih čamaca u Novorosijsku, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u Crnom moru uništena dva ukrajinska čamca bez posade koji su se kretali u pravcu Novorosijska.

09.07 Jermak: Ukrajina nije spremna na kompromis sa Rusijom da bi bio okončan rat

Ukrajina nije spremna da postigne kompromis sa Rusijom i da odustane od bilo kojeg dela svoje teritorije da bi bio okončan rat, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak. Jermak je to izjavio u Vašingtonu u utorak, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da može brzo da okonča sukob u Ukrajini ako bude izabran za predsednika SAD u novembru.

07.35 Ministarstvo odbrane u Rusiji: PVO sistemi tokom noći uništili 10 ukrajinskih dronova i dva bespilotna čamca

Ruski PVO sistemi uništili su tokom noći 10 ukrajinskih bespilotnih letelica nad teritorijama više regiona i dva bespilotna čamca, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su ruski PVO sistemi u toku noći zaustavili pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napade bespilotnim letelicama tipa aviona i bespilotnim čamcima nad teritorijom Belgorodske, Brjanske i Moskovske oblasti kao i u pravcu crnomorske luke Novorosijsk, prenosi TASS.

06.51 Anketa: Pregovori sa Rusijom najverovatniji ishod sukoba u Ukrajini

Pregovori sa Rusijom, za razliku od potpune vojne pobede Ukrajine, u većini evropskih zemalja smatraju se najverovatnijim ishodom rusko-ukrajinskog rata, pokazala je anketa Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) sprovedena u 15 zemalja.

Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju, ali evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno ne da bi se postigla potpuna pobeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Ukrajine u budućim pregovorima sa Rusijom.

06.44 Lukašenko: Beloruske trupe u stanju visoke pripravnosti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

"Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: beloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja", rekao je Lukašenko.

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Belorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.

Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

 

06.36 Zelenski o Orbanovoj poseti: Ovo je jasan signal koliko važno jedinstvo u Evropi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Ukrajini jasan signal koliko je važno održati jedinstvo u Evropi.

"Poseta premijera Mađarske Viktora Orbana Ukrajini je prva posle mnogo godina i tokom celog rata. I što je bitno, to je odmah nakon početka predsedavanja Mađarske EU. Jasan signal koliko je važno za sve nas u Evropi da ostanemo ujedinjeni u zajedničkim koracima", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

06.20 Lavrov i Sijarto razgovarali o ukrajinskoj krizi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je juče telefonom sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o aktuelnim međunarodnim pitanjima, ukrajinskoj krizi i bilateralnoj saradnji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tokom razgovora o ukrajinskoj krizi, oba ministra su istakla potrebu da Kijev bezuslovno obezbedi prava svih nacionalnih manjina koje žive u zemlji", istaknuto je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

06.10 Ostin: SAD uskoro šalje Ukrajini paket vojne pomoći vredan 2,3 milijarde dolara

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da će Vašington uskoro objaviti da šalje vojnu pomoć Ukrajini od 2,3 milijarde dolara, uključujući protivtenkovske rakete, presretače i municiju za sisteme "Patriot", kao i druge sisteme protivvazdušne odbrane.

Ova najava usledila je nakon sastanka ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova sa Ostinom u Pentagonu i, kako navodi agencija AP, predstavlja "snažan odgovor na molbe Kijeva za pomoć u borbi protiv ruskih snaga u Donjeckoj oblasti".

06.05 Orban u Kijevu zamolio Zelenskog da razmisli o "brzom prekidu vatre" 

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u Kijevu predsedniku Volodimiru Zelenskom da bi primirje pomoglo da se ubrzaju pregovori s Rusijom.

Orban je na konferenciji za novinare sa Zelenskim rekao da je zamolio ukrajinskog predsednika da razmisli o "brzom prekidu vatre" koji bi mogao da ubrza mirovne pregovore.

Rekao je i da bi Mađarska želela da ima mnogo bolje bilateralne odnose sa Ukrajinom i da je njegova zemlja spremna da učestvuje u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

Komentari (0)

Evropa