Život

Srećan Dan Cezar salate (bez piletine i slanine): Priča o dvojici braće i kontroverznom receptu koji je osvojio svet

Komentari

Autor: Staša Rosić

04/07/2024

-

19:29 >> 19:33

Srećan Dan Cezar salate (bez piletine i slanine): Priča o dvojici braće i kontroverznom receptu koji je osvojio svet
Srećan Dan Cezar salate (bez piletine i slanine): Priča o dvojici braće i kontroverznom receptu koji je osvojio svet - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svet danas 4. jula slavi Dan Cezar salate, laganog jela čija je neobična priča o nastanku doprinela tome da postane popularna u celom svetu. Iako mnogi njen naziv pozvezuju sa rimskim imperatorima, zapravo je dobila ime po Ćezareu (Cesare) Kardiniju čuvenom kuvaru, koji se u eri prohibicije preselio iz Italije u Kaliforniju i "vedrio i oblačio" tamošnjom gastronomskom scenom.

Ćezare je, kao i mnogi drugi ugostitelji, koristio zabranu prodaje alkohola u SAD, tako što je otvorio svoj restoran u gradu Tihuana, omiljenoj destinaciji stanovnika Kalifornije, koji su je posećivali kako bi zaobišli prohibiciju i uživali u provodu uz piće.  

Kulinarske intrige

Postoji nekoliko priča o poreklu Cezar salate: prva, iza koje je stajao Ćezare i po kom je jelo i nosi ime, kaže da je salata nastala 4. jula 1924. godine kada mu je nestalo sastojaka za popularna jela sa menija njegovog restorana "Caesar’s Place". 

AP/Gregory Bull

Ćezareov portret na zidu njegovog restorana u Tihuani

Ćezare je, navodno, morao da improvizuje i radi s onim što ima, pa je napravio salatu od zelene salate sa dresingom od kratko kuvanih jaja, maslinovog ulja, bibera, limunovog soka, malo belog luka i parmezana.

Nova kombinacija poznatih sastojaka pokazala se kao pun pogodak kod mušterija i postala redovna stavka u jelovniku. 

Međutim, prema drugoj verziji priče, Ćezare je zapravo preoteo slavu svom bratu Alesandru, u Americi poznatom kao Aleks, koji je radio u njegovoj kuhinji.

Navodno je baš on osmislio Cezar salatu ali pod nazivom "avijatičarska salata" koja je navodno i mnogo ranije bila redovna stavka na meniju kao jutarnji obrok za američke pilote nakon celonoćnog opijanja, s tim što je u njegovoj verziji dresing pravljen sa sokom limete i pasiranim inćunima, uz dodatak velikih krutona. 

U raspravu o poreklu salate uključili su se i slavne kuvarice Džulija Čajld i Dajana Kenedi, od kojih je prva podržala Ćezarea, a druga Aleksa.

Postojale su i glasine da recept dugujemo majci kuvara Livija Santinija koji je radio u "Caesar’s Place".

Bilo kako bilo, nema sumnje da je pored izuzetnog ukusa, intriga oko porekla doprinela tome da mnogi požele da probaju kontroverzno jelo, pa se popularnost Cezar salate proširila Sjedinjenim Američkim Državama.

Unsplash

 

Recept je u Evropi navodno popularizovala Amerikanka Volis Simpson, supruga bivšeg britanskog kralja Edvarda VIII.

Iako i danas salata nosi Ćezareovo ime, zapravo su mnogi počeli da je pripremaju sa inćunima i krutonima, kao što je to možda radio Aleks, a nastale su i brojne druge verzije pa je danas mnogima nezamisliva bez piletine i slanine.

Ćezareov restoran u Tihuani postoji i danas i ponosno služi originalnu salatu na isti način kao i pre sto godina.

Kako je Ćezare pravio salatu

Originalni recept bio je vrlo jednostavan, a salata se pripremala pred mušterijom na kolicima i direktno služila.

Zanimljivo je da je salata osmišljena tako da se jede rukama, koristeći se manjim lišćem kao "kašikom" za ukusne sastojke dresinga. 

Navodno je Ćezare insistirao na tome da se jelo ne meša preterano - tačnije samo sedam puta i to rukama u smeru kazaljke na satu.

Sastojci (za četiri osobe):

  • 3 glavice salate romane, odnosno oko 30 listova
  • 1 manji čen belog luka, sitno iseckan
  • 3 kašike vusterskog sosa
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 jaje (videti postupak)
  • 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike sveže rendanog parmezana (dodatno prilikom serviranja)
  • Biber

Opciono: 

  • 50 grama inćuna u maslinovom ulju
  • Prepečene kriške bageta 

Postupak:

Operite listove salate i čuvajte ih u frižideru kako bi zadržale hrskavost, dok pripremate dresing. Prema Džuliji Čajld, Ćezare je koristio samo unutrašnje listove salate romane, koji su i najhrskaviji, a takođe imaju oblik koji omogućava da se njima zahvata dresing (ukoliko se jede rukama).

Stavite jedno jaje da se kuva tačno jedan minut. Vodite računa o tome da jaje bude sveže, budući da tako kratka termička obrada nije dovoljna da ubije eventualno prisutne bakterije. 

AP/Gregory Bull

Kuvar Efrein Montoja priprema Cezar salatu u restoranu "Ceasar's Place" u Tihuani

U činiju stavite beli luk, senf i sok od limuna, a zatim i listove salate. 

Čajld je tvrdila da Ćezare nije brinuo o tome da dresing bude dobro povezan i da je kratko kuvano jaje dodavao na samom kraju, pred gostom pustivši da se prelije preko listova salate, uz dodatni parmezan i biber.

Međutim, ako hoćete da sledite modernije verzije recepta, u avanu usitnite inćune zajedno sa maslinovim uljem, dok ne dobijete gustu smesu, a onda ih dobro izmutite sa ostalim sastojcima za dresing. Tek onda im dodajte listove salate i servirajte uz dodatni parmezan i prepečene kriške bageta, koje ste prethodno blago protrljali presečenim čenom belog luka.

Komentari (0)

Magazin