Euronews Srbija vas vodi u autentičnu kinesku čajdžinicu u srcu Beograda: Kako izgleda ceremonija pripreme čaja
Komentari20/02/2025
-20:50
Beograd već neko vreme ima pravu kinesku čajdžinicu, u kojoj svi ljubitelji toplih napitaka mogu da uživaju u autentičnim ukusima i iskustvu ispijanja kineskih čajeva.
U "Tea-Talk"-u po želji možete uživati u tradicionalnim kineskim čajevima i poslasticama, ali i ceremoniji pravljenja čaja.
Vlasnica Karuna je za ekipu Euronews Srbija izvela ceremoniju pravljenja čaja, dok nam je Vasilija Tomašević, objasnila osnove dve hiljade godina stare tradicije.
"Čaj se prvo koristio u medicinske svrhe, a zatim je dobio i veliku društvenu ulogu. Kao što je kod nas, na primer, izlazak na kafu, tako je kod njih okupljanje uz ceremoniju čaja. Ceremonija čaja predstavlja jednu vrstu meditacije, zapravo", objasnila nam je Vasilija.

Unsplash/五玄土 ORIENTO
Ceremonija pravljenja čaja počinje takozvanim "pranjem" čaja. Aromatični listići prelivaju se vrelom vodom, a zatim specifičnim pokretima ispiraju u šolji po imenu "gaivan".
Ta prva voda se odbacuje, a zatim se novim sipanjem vruće vode pristupa "buđenju" čaja, odnosno razvoju aroma.
Trajanje natapanja zavisi od vrste, odnosno stepena fermentacije čaja, a pravilo je da se leti piju "laganije" sorte, poput belog i zelenog, a zimi aromatičnije, kao što je crni.
Gosti uglavnom stranci
Vasilija je apsolventkinja studija kineskog jezika, a za Euronews Srbija kaže da su njihovi gosti većinom stranci, ali u svakom slučaju dobro upoznati sa kulturom ispijanja čajeva.
"Dolazi nam mnogo Kineza koji kažu da se ovde osećaju kao kod kuće, ali i Rusi i Turci. Rekla bih da su ljudi iz Srbije čak i manjina ovde, ali oni koji dođu i jesu ljudi koji su već zainteresovani za čaj u velikoj meri", kaže naša sagovornica.
Komentari (0)